Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anundsloppet ställs in

Anundsloppet tar ned reklamskyltarna för i år. Västerås och en av Sveriges mest klassiska GP-lopp på cykel runt Anunds högar ställs på framtiden.

Annons
Anundsloppet 2009.

– Trist och tråkigt men vi har inte tillräckligt med folk som kan jobba med tävlingen, säger Bengt Juhlin, ordförande i arrangerande Västerås CK.

Personal saknas till banchefsorganisationen och kiosken. Alla har slutat.

Bengt Juhlin hoppas 2011 blir vändningen till något bättre.

– Nästa år ska vi försöka komma tillbaka, säger han.

Även på den aktiva sidan är det tomt i VCK. Några veteraner är de enda som tävlar på landsvägsscykel som seniorer. Däremot är det full fart på MTB-åkningen plus att ungdomssidan är aktiv.

Landsvägscyklingen har noterat en kraftig nedgång de senaste åren.

VCK-basen ska försöka råda stopp på den negativa utvecklingen. Lämna över ordförandeposten nästa år och ge sig i kast med tävlingsverksamheten på landsväg.

Anundsloppet startade 1939 och har klarat merparten av kriser. Till och med andra världskriget. 2016 fyller VCK 100 år och vill förstås ha en stortävling i staden. Storklubb en gång i tiden med massor av mästerskap i bagaget. Vi behöver bara påminna om vad som hände för exakt 90 år sedan i augusti 1921. Då vann VCK-aren Gunnar Sköld det första världsmästerskapet på landsväg i Köpenhamn och blev också Västerås förste världsmästare.

VCK kan i alla notera att ha en mästare på senare år i sina led. Anders Jarfors, en gång duktig junior i klubben, som bott och jobbat i Singapore har vunnit Masterklassen Singaporemästerskapet på cykel. På landsväg. Två gånger.

Jarfors bor numera i Jönköping.Bernt Jangendahl

Mer läsning

Annons