Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykla säkert och slipp böter

Sommartid är cykeltid. Med den miljösmarta cykeln är det lätt att parkera, lätt att komma nära naturen och lätt att hålla konditionen.

Dessutom är driftskostnaden nära nog noll – om du väjer för glaskross och håller dig till reglerna. Reglerna, det är Trafikförodningen eller Fordonsförordningen. Bryter du mot dem kan du få se femhundringar och tusenlappar flaxa bort i böter.

Fordonsförordningen talar om hur cykeln och andra fordon ska vara utrustade. För dig som cyklist kostar varje förseelse 500 kronor om du blir ertappad och bötfälld. Om du cyklar i mörker utan strålkastare, baklykta eller reflex på cykeln utsätter du dig själv och omgivningen för stor fara och kan få punga ut med sammanlagt 1 500 kronor.

Bland annat kan en cyklist bli bötfälld om:

Allt som rör belysning gäller endast när man cyklar i mörker. En barncykel behöver alltså inte lysen, förutsatt att barnet inte cyklar när det är mörkt.

Trafikförordningen handlar om hur man ska bete sig i trafiken. Bland annat stadgar den böter för cyklist som:

Hela listan finns på polisens hemsida.

Någon översiktlig statistik på hur många cyklister i Sverige som ertappats i dessa ärenden finns inte. BRÅ har siffror för hur många som bötfällts för att inte ha lyse, för att ha kört mot rött ljus och för att ha missat stopplikt – i de två sista fallen är dock cyklisterna ihopräknade med mopedister.

Ingen belysning, strålkastare saknas, cykel: 1 333 stycken.

Fört fordon mot rött ljus, cykel och moped: 898 stycken.

Ej iakttagit stopplikt, cykel/moped: 649 stycken

Siffrorna gäller år 2009 och är hämtade från bra.se.