Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cyniskt att utvisa unga – och ekonomiskt dumt

Som barn fick jag läsa om nazisternas övergrepp på bland annat den judiska befolkningen. Jag fick lära mig att de som tog risker för att hjälpa någon på flykt var hjältar. Idag är det straffbart att hjälpa någon till trygghet i Sverige. Jag känner inte igen mitt land.

Under krigsåren öppnade svenskarna sina hem för finländarnas barn. Barnen behövde skyddas från krigets fasor och det var aldrig en fråga om vi hade råd eller ej. Idag skriver vi upp åldern på ensamkommande barn, så att vi kan kalla dem vuxna och kasta ut dem ur landet. Jag tror inte någon betraktar våra svenska 18-åringar som vuxna, och kräver att de ska stå på egna ben. Om en svensk 18-åring skulle förlora sina föräldrar, så räknar vi väl med att det ska finnas någon annan, som kan ge det stöd de behöver.

De flesta av oss svenskar har ett gott liv i välfärd som gör att vi lever länge. Det är fantastiskt men också problematiskt. Vi blir helt enkelt för många äldre, och för få i arbetsför ålder. Vi kommer att behöva importera arbetskraft, säger man. Vore det inte enklare att behålla dem som sökt sig hit?

Jag tycker att vi har fått ett cyniskt samhälle där allt styrs av ekonomi. Jag hör många säga att vi inte har råd att ta emot så många flyktingar som vi gör idag. Men, jag får inte ekvationen att gå ihop. Hur kan det vara samhällsekonomiskt försvarbart att ta emot ungdomar och kosta på dem utbildning, för att ett par år senare kasta ut dem ur landet; unga människor som behövs i vårt framtida Sverige?

Bea Björk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare