Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dag 1: Varför mördades företagaren?

(Uppdaterad 16.14) VLT:s reporter Ann-Sofie Sannemalm finns på plats och rapporterar live. Fyra står åtalade för Fagerstaföretagarens död.

16.14 Rättegången är slut för i dag.

I morgon ska åklagarna slutföra sin sakframställan.

De misstänkta får återigen på sig handfängsel innan de förs ut ur säkerhetssalen.

15.51 Åklagarna rabblar nu upp alla samtal som skett mellan de inblande - dagen innan mordet och morddagen.

Uppräkningen beräknas ta en halv timme.

15.45 Nästa avsnitt - förberedelserna innan mordet

- Under hela 2009 var det en spänd relation mellan 45-åringen och hustrun. Han var inte nöjd med att hon bodde i Tallin. Han började ställa krav, och sista gången det blev tydligt var vid hustruns senaste besök den 30 mars-6 april.

- Den 25 april hade 33-åringen börjat förbereda mordet. Han försöker hyra en bil. Han har också flera kontakter med den 46-åriga kvinnan. Det är ett intensivt arbete som har inletts.

15.42 De olika mobitelefonerna har fått olika siffernamn i förundersökningen. De benämns som 10-35:an, 3-39:an, 53-39:an, 02-04:an, 91-97:an, 90-69:an och 21-90:an.

Telefonerna har sedan kunnat kopplats till brukarna, alltså de misstänkta, påstår åklagarna.

- Änkan har förfogat över 10-35:an och 53-39:an, och de två telefonerna har aldrig ringt varandra. Vilket är normalt, man brukar inte ringa till sig själv.

15.21 Alla samtals- och sms-kontakter som de misstänkta har haft är kartlagda via mobilmaster. Och kontakterna har skett med nyinköpta kontantkort dagen innan mordet, och på morddagen.

En av häktesvakterna sitter och blundar - redogörelsen om alla samtal och olika mobiltelefoner verkar trötta ut flera i rättssalen.

15.10 Rättegången följs av en handfull journalister, ett tiotal åhörare och några poliser.

Några av åhörarna verkar känna den 46-åriga kvinnan. När de kom in i rättssalen försökte de vinka och göra gester till henne, men de blev omedelbart tillsagda av rättens ordförande.

De två systrarna fortsätter med sitt tuggummituggande.

Den 45-årige företagarens mamma dök inte upp efter lunchuppehållet.

14.56 Utredarna har också kunnat visa i vilka mobiltelefoner de olika sim-korten suttit i.

- Efter mordet - bara några minuter efter - upphör ett simkort, säger åklagare Ulrika Lindsö.

Telefontrafiken mellan de inblandade fyller en hel A4-pärm.

14.44 Telefonavlyssningen

Åklagaren går igenom telefonlistor, och var de inblandades olika mobiltelefoner har befunnit sig.

Utredarna har kunnat spårat 33-åringen och den 46-åriga kvinnans väg från Tallin till Fagersta.

14.33 Änkans relation med den 46-åriga kvinnan.

- De känner inte varandra, men änkan har hennes telefonnummer i mobilen. Men den kontakten var borttagen när man längre fram i ärendet tog änkans telefon i beslag.

46-åringens relation med systern, 33-åringens flickvän.

- De träffas på kafé ibland.

Motiv till mordet

Åklagaren fortästter:

- Vi har den tekniska utredningen som kommit fram till att han blev avrättad i sitt hem. Vi har konstaterat ett olyckligt äktenskap och hot om skilsmässa. Vi har ett äktenskapsförord som det enda gemensamma är fastigheten i Fagersta.

- Det fanns inget testamente. Hon ärver inget, men det gör den fyraårige sonen. Änkan har därmed har full dispositonsrätt till arvet.

- Det skulle bli en fullständigt katastrof för änkan om skilsmässan blev av. Hela hennes familj blev försörjd av henne.

14.25 Nästa person i utredningen är den misstänkte 33-åringen.

- Han är militärutbildad, och kan hantera vapen. Hans språkkunskaper är dåliga. Han saknar fast arbete och inkomst, och är tidigare straffad i Estland, bland annat för tillgrepp av fortskaffningsmedel. Straffet han fick var två års fängelse.

- Han är frisk, både psykiskt och fysiskt. 33-åringens relation med 45-åringen då? Ja, han var där julen 2008 tillsammans med systrarna.

- I Talllin umgicks männen inte. Man har inget gemensamt språk, då har inte kunnat kommunicerat med varandra.

Nästa relation: 33-åringen och änkans syster

- De träffades senhösten 2007. De gifte sig sen i oktober 2008, en borgerlig vigsel.

33-åringens relation med änkan.

- De har ingen nära relation, de umgås inte på egen hand. De har sällan telefonkontakt med varandra.

Sista personen i utredningen, den 46-åriga kvinnan, tillika ex-flickvän till 33-åringen.

- Hon är arbetslös, har dålig ekonomi, och hon har en kriminell son. Hennes relation med 33-åringen då? Ja, de var sambos under många år, de var tillsammans i sju-åtta år. Paret gjorde slut 2007, men klart är att de fortfarande har känslor för varandra. Det märks i telefonsamtalen. 33-åringen litar till 100 procent på 46-åringen.

14.13 Rättegången återupptas.

Åklagare Marianne Nordström fortsätter redogörelsen om offret, de misstänkta och dess relationer.

Nästa person i utredningen är alltså änkans syster.

- Hon är viljestark och drivande. Hon arbetar med manikyr i Tallinn, och hon har relativt goda kunskaper i engelska. Hon och 45-åringen har kunnat prata obehindrat med varandra.

- Hon har också arbetat hos 45-åringen, årsbeskedet 2007 visar en årsinkomst på knappt 60 000 kronor. Årsbeskedet från 2008 är på knappt 85 000 kronor, för 2009 är på 13 000 kronor. Hon miste ju sina inkomstmöjligheter när 45-åringen dog.

- När hon arbetade hos 45-åringen bodde hon i hans bostad. Hon känner väl till hans rutiner, hon har nämligen följt honom i vardagen. Hon känner hans rutiner bättre än hustrun, eftersom hon faktiskt tillbringade mer tid i hans bostad.

- Systrarnas relation. Ja, då står varandra nära. Hustrun har nästan fungerat som en mor åt systern. Systern har också bott i hennes lägenhet.

12.00 Paret skrev inget testamente, men ett äktenskapsförord.

Vid ett dödsfall skulle hustrun få allt, men inte vid en skilsmässa.

- Som jag nämde tidigare har paret inte delat bostad. När sonen väl var född köpte han en lägenhet, tre rum och kök, åt henne i Tallin.

- Hustrun hade en annan lägenhet tidigare, men den var starkt belånad. 45-åringen lyfte lånen, och renoverade upp lägenheten. I den bodde hustruns syster och den mordåtalade 33-åringen.

- Varje månad gjorde 45-åringen flera överföringar till hustruns konto.

Åklagarsidan föreslår lunchuppehåll, vilket rätten håller med om.

Förhandlingen återupptas klockan 14.

11.48 - Relationen mellan 45-åringen och hustrun var inte alls bra. Han mådde inte alls bra under 2009, och det blev tal om skilsmässa.

- Under hustruns sista besök i Sverige, den 30 mars till 6 april 2009, pratade 45-åringen om skilsmässa. Men han pratade inte med många om sin livssituation.

Han skickade ett vykort till en ytlig bekant där han skriver:

"Hej NN, sitter och väntar på Tallins flygplats. Jag har förstått att du har det jobbigt. Jag mår inte så bra som jag har det".

Eftersom bekantskapen nyligen genomgått en skilsmässa, förstod hon direkt vad 45-åringen syftade på, säger åklagaren.

- 45-åringen försökte ändå på något vis visa sin kärlek för hustrun. Han har försökt närma sig henne känslomässigt. Men hustrun är rätt så kallsinning. Det ska jag visa genom några sms.

Åklagaren redovisar ett antal sms mellan paret som ska visa hur ansträngd deras relation var och att hustrun hade behov av pengar.

11.39 - Offret är en förmögen person, och det kan inte vara så att han befann sig på fel plats och vid fel plats. Det här måste vara ett mord med ett bakomliggande motiv.

- Det finns tre spår att utgå ifrån, bland annat om det handlade om hans affärsverksamhet. Men vi kunde inte hitta att det fanns något sådant samband.

- En ovän då? Någon som verkligen hyste agg till 45-åringen? Kunde det vara så? Men inte här heller hittade vi något, och då kom vi fram till: Kan det här vara familjerelaterat?

- Vi började granska familjemedlemmarna, och först började vi granska hustrun.

- Hon har två barn, lille NN som är fyra år, och hon har en tonårig son. Hustrun har inte arbetat sedan hon träffade 45-åringen, hon har varit försörjd av honom.

Relationen mellan 45-åringen och hustrun

- De träffades 1995, och strax därefter blev 45-åringen utsatt för en grov stöld. En av gärningsmännen var hustruns ex-pojkvän. Han valde dock att tro på hennes oskuld. Men trots äktenskapet och barnet har de två skilda boenden. Hustrun bor i Tallin och har sitt eget liv, 45-åringen hade sitt. Det som är intressant är att de inte har nycklar till varandras bostäder. De träffas kontinuerligt, 45-åringen åker till Tallin var tredje vecka och stannar i två-tre dagar.

11.32 - 45-åringen var privat, han var inte en person som vek ut sig, han var inte en person som anförtrodde sig till andra. Han hade inte så många vänner, han hade två. En av dem är död i dag. Men senare under rättegången ska vi höra en av hans bästa vänner, men som sagt, 45-åringen var förtegen om sitt privatliv.

På power point-presentationen visas nu en bild av 45-åringen.

- Han ägde två bolag. Verksamheten var uppdelad i tre delar: fysisk handel och distribution av olja. Inom ramen för den här verksamheten hade han också sju tankstationer - något som stod för 80 procent av den totala försäljningen.

- Om man ska få något grepp om 45-åringens förmögenhet får man utgå från aktierna. Marknadsvärdet på aktierna per december 2009 uppgås nå till 39-45 miljoner kronor. Till det kommer hans privatekonomi, bland annat två lägenheter i Stockholm.

- Men det är också så att 45-åringen med sannolikt har tillgångar utomlands, i Schweiz.

11.23 - 45-åringen hann inte ens vrida på huvudet när skottet föll. Mördaren har inte varit intresserad av konfrontation med honom.

- Huset gav inte intryck av att ha varit genomletat, utan syftet har varit att döda 45-åringen. Enligt teknikerna blev han avrättad. Första skottet var inte dödade, det har varit konstaterat, brottsplanen gick alltså snett.

- Gärningsmannen fick alltså fly snabbt från platsen eftersom han utdelade det andra skottet utomhus. Han blev alltså upphunnen, och dödad av ett nackskott.

Avsnitt tre - personerna

Vilka är dem? Åklagaren börjar med offret.

- 45-åringen var en verklig entreprenör. En drivande och hårt arbetande affärsman. Han hade lite fritid, hade inga fritidsintressen. Han var ingen skrivbordsmänniska, han satte sig gärna i lastbilen, han var med andra ord inte rädd för att smutsa ner sina händer.

- Hans företag var sunt, det handlade om hans egen insats och förmåga att styra personalen. Däremot hade han svårt med kvinnorna, det var komplicerat att nalkas dem.

11.15 Rättegången är åter offentlig, och åklagaren visar nu en tecknad bild på hur skotten gått in i 45-åringens kropp.

Avsnitt 2 - Genomförandefasen

- Entrédörren hade inga synliga skador, låsen har heller inte dyrkats. Personen som har kommit till platsen har känt till vad nyckeln har funnits någonstans.

Åklagaren visar bilder innifrån 45-åringens hus, bland annat från ett sovrum på övre våningen.

- På en fönsterruta finns ett avtryck från en tröjmudd, någon har stått och tittat ut genom fönstret. En stol har flyttats fram till fönstret för att någon ska kunna sitta och titta ut - på utsikten är till mammans hus. Vad kan vi dra för slutsats av det här? Jo, vi vet ju att 45-åringen alltid äter hon sin mamma. Mördaren har känt till 45-åringens rutiner, och han har väntat ut honom.

- Mördaren har varit på plats i god tid, han har rört sig runt i huset, det finns ett flertal spår överallt.

Åklagaren pratar nu om svarta spår bakom en soffa på övervåningen, spår som kommer från en svart skosula. Gärningsmannen ska ha gömt sig där.

11.01 Åklagarna vill nu visa en bild på den avlidne, en bild som inte finns i förundersökningen, och att det ska ske inför stängda dörrar. Något som rätten går med på.

10.59 - Den här kvällen, den 27 april, jobbade 45-åringen sent. Det hade han informerat sin mamma om, och även sin fru. Han åt alla sina måltider med sin mamma, det var hans vanliga rutin. Han åt lite fil och smörgås, tittade på tv och strax innan 20.30 så åkte han hem.

- Troligen använde 45-åringen sin egen nyckelklippa, men det finns en reservknippa som var placerad innanför dörrfodret - något som familjen och några kollegor kände till.

- Han gick in i köket, tog sig en öl, gav katten mat och gick sedan upp på övervåningen. Men han når inte hela vägen upp - när han passerat trappsteg nio kommer skottet. Det tränger in i kinden, och han ramlar bakåt. Men han överlever det första skottet, lyckas resa sig upp och tar sig till entrédörren. Men den är låst, han är stressad och han är illa skadad. HAn blöder och hostar blod, men lyckas ta sig ut. Han börjar springa mot sin mammas hus. Gärningsmannen följer efter cirka 130 meter. 45-åringen är nästan framme när skott nummer två kommer - ett nackskott.

10.52 Samtliga yrkanden och inställningar har nu gåtts igenom.

De två åklagarna i målet ska nu fortsätta med sin sakframställan, och inleder med en power point-presentation.

Presentationen är uppdelad i 10 kapitel:

Åklagaren:

- Men först ska vi gå igenom mordet på 45-åringen. Utgångspunkten blir brottsplatsen - Fagersta - ett brukssamhälle. Det var i Fagersta 45-åringen bedrev sin verksamhet och det var här han jobbade. Han bodde i Brandbo, ungefär 10 kilometer sydost om Fagersta. Han bodde ensam i en villa, hans mamma strax intill.

10.39 45-åringens fyra-årige son yrkar via sin advokat Per-Ingvar Ekblad ett skadeståndsanspråk:

- 33-åringen ska utge 50 000 kronor till honom. Jag biträder åtalet när det gäller 33-åringen men inte de övriga.

- Hans mamma har inte gjort sig skyldig till det hon är åtalad till, det är mitt försök att tolka en fyraåring. Det kommer också att vara min utgångspunkt under målet, säger Per-Ingvar Ekblad.

45-åringens föräldrar yrkar, enligt sina advokat Rolf Hansen, att 33-åringen och de övriga åtalade vardera ska utge 50 000 kronor till föräldrarna.

10.33 Utvisningsyrkandet bestrids av 33-åringen.

- Det brott han erkänt sig skyldig till, det vill säga dråp, är inte så allvarligt att det ska medföra utvisning, säger försvarsadvokaten Brage Åman.

Änkans inställning:

- Hon bestrider yrkandet till utvisning. När det gäller beslagen ber jag att få återkomma, säger advokat Maria Wilhelmsson.

Systern vill inte heller bli utvisad ur Sverige.

- När det gäller bevisbeslagen ber även jag att få återkomma, säger advokat Jari Smolander.

Vänninnan bestrider också utvisningsyrkandet genom sin advokat Jacob Asp.

10.26 Åklagaren har återigen fått ordet, och hon yrkar att de misstänkta ska utvisas ur Sverige när domen mot dem vinner laga kraft.

10.21 - Hon har heller inte informerat 33-åringen att 45-åringen skulle äta kvällsmat hos sin mor, säger Jari Smolander och tackar för sig.

Rätten vill nu höra den 46-åriga väninnans inställning till åtalet. Hennes försvarsadvokat Jacob Asp:

- Hon har inte medverkat i någon brottsplan, inte främjat 33-åringen med råd och dåd. Det är riktigt att hon fått ett estländskt telefonnummer av 33-åringen, och hon själv ett svensk nummer. Syftet var att de två skulle kunna kommunicera med varandra utan 33-åringens flickväns (systerns) vetskap eftersom hon är svartsjuk.

- Det är riktigt att hon har sagt att hon kan följa med 33-åringen till Sverige och att hon kan vara chaufför. Men hon bestrider att hon skulle ha fått ersättning för det.

- Det är riktigt att hon kört bilen från 45-åringens bostad, eller i närheten av den, men det var ingen brottsplats då hon körde bilen därifrån. Det har skett för att ingen skulle få veta att hon reste med 33-åringen.

- Hon har heller inte haft någon kännedom om att 33-åringen begått något brott. Hon har inte haft något uppsåt att hjälpa honom att komma undan. Det är riktigt att hon efter brottet, dels skjutsat 33-åringen, dels handlat färjebiljetter, men vid dessa tidpunkter visste hon inte att han begått något brott.

10.11 Advokat Maria Wilhelmsson för änkans talan.

- Hon förnekar brott, hon erkänner att hon pratat med 45-åringen i telefon samma kväll, och hon erkänner också att hon lånat ut en gps till 33-åringen. Anledningen var att han skulle översätta den till ryska. 

Även systern till änkan nekar till brott.

- Hon har inte haft uppsåt till mord, säger hennes advokat Jari Smolander.

- Systern har inte känt till en brottsplan, hon har heller inte främjat gärningen med råd och dåd i syfte att döda 45-åringen. Hon har heller inte lämnat upplysningar om färdväg och arbetsrutiner.

- Däremot har hon ringt 33-åringens ordinarie mobiltelefon, men inte i syfte att ge honom alibi.

10.06 Efter mordet ska den 46-åriga vänninan till de åtalade ha hjälpt 33-åringen att komma undan, och hon har också lett polisen på villospår efter mördaren genom att köpa färjebiljetter i falskt nam, enligt åklagaren.

- Däremot har hon ringt 33-åringens ordinarie mobiltelefon, men inte i syfte att ge honom alibi.

- Systern har inte känt till en brottsplan, hon har heller inte främjat gärningen med råd och dåd i syfte att döda 45-åringen. Hon har heller inte lämnat upplysningar om färdväg och arbetsrutiner.

- Hon har inte haft uppsåt till mord, säger hennes advokat Jacob Asp.

Även systern till änkan nekar till brott.

De misstänkta får nu tillfälle att svara på anklagelserna. 33-åringens försvarsadvokat Brage Åman inleder:

- 33-åringen erkänner att han skjutit ihjäl 45-åringen vid den tidpunkt och plats som åklagaren påstår. Han förnekar att han beslutat, planerat eller utfört gärningen tillsammans och i samförstånd med någon annan. Han förnekar också att han utfört gärningen i avsikt att få tillgång till 45-åringens samlade förmögenhet. Orsaken till att 33-åringen dödade företagaren var istället att han ville hämnas på honom för att 45-åringen förmått sin flickvän (änkans syster, red anmärkning) att genomgå en abort på det barn som hon och 33-åringen väntade.

- 33-åringen hävdar att gärningen, med hänsyn till vad som föranlett den, ska bedömas som dråp, vilket han medger ansvar för. Det är hans inställning. säger 33-åringens försvarsadvokat Brage Åman.

9.58 Åklagaren inleder sin sakframställan. 33-åringen anklagas för mord och de tre kvinnorna för medhjälp till mord.

De misstänkta får nu tillfälle att svara på anklagelserna. 33-åringens försvarsadvokat Brage Åman inleder:

Brottsplanen, som åklagaren kallar det, handlar om förfalskade alibin, nyinköpta mobiltelefoner med kontantkort, hyrbilar, och om en misstänkt gärningsman som tagit sig in i 45-åringens hus och gömt sig där i väntan på att han skulle komma hem.

9.51 45-åringens mamma sitter tillsammans med sitt målsägandebiträde Rolf Hansen. Det ser ut som om hon fryser. Hon sitter och värmer sina händer mot varandra.

Ordföranden går igenom förhandlingsplanen - rättegången beräknas pågå till midsommar.

- För närvarande kan det konstateras att det inte finns några hinder för den här förhandlingen, säger ordföranden Johan Alvner och lämnar över ordet till åklagarsidan.

9.44 De tekniska biten tycks vara löst. Men ännu ett hinder, enligt de misstänkta, är att tolken tolkar simultant.

Något som rättens ordförande Johan Alvner säger är ett måste.

- Annars kommer det att ta för lång tid. Vi börjar försiktigt, säger han.

9.42 Ett tekniskt problem har uppstått med hörsnäckorna. Vaktmästaren är inropad och försöker lösa problemet.

9.39 De misstänkta, belagda med handfängsel, förs nu in i rättssalen. 45-åringens unga änka ser nyblonderad ut, och hon tuggar oberört på ett tuggummi. Hennes syster däremot är rödgråten.

Rättegången inleds - något försenad. En av de tre tolkarna har inte dykt upp.

De misstänkta

Änkan, 33 år, var gift med 45-årige företagaren

Systern, 22 år, (syster till änkan och gift med 33-åringen.

33-åringen, gift med änkans syster, har erkänt mordet.

46-åriga kvinnan, tidigare sambo med den 33-årige misstänkte mördaren.