Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dag 3: De åtalade ger sin syn

(Uppdaterad 14.45) Rättegången mot de fyra åtalade i mordet på den 45-årige Fagerstaföretagaren i april förra året fortsatte på torsdagen. VLT:s reporter Jan Ernheimer rapporterade från Västmanlands tingsrätt under dagen.

14.45 Nu övergår rätten till en stunds resonemang kring procedurer på måndag då rättegången fortsätter.

Kammaråklagare Lindsö vill gärna veta hur synen på mordplatsen - som sker på måndag - ska gå till, bland annat ur säkerhetsaspekter.

Vid den synen har såväl änkan som änkans syster aviserat att de inte vill följa med. Inte heller 31-åringen vill följa med.

- Då åker inte jag heller, säger han genom tolken då han förstår att hans hustru inte ska åka dit.

Hanteringen underlättas därigenom högst betydligt då det i så fall bara blir en av de tilltalade - 46-åringen som aldrig varit där och gärna vill vara på plats - som följer med till synen på plats. Det kräver inga större insatser från häktets personal.

Under måndagen kommer även rätten att höra diverse skadeståndsanspråk och eventuellt de åtalades syn på skadeståndens rimlighet.

Rättens ordförande vill också reda ut diverse juridiska spetsfundigheter kring dödsbos rättigheter att föra talan. Det slutar med att rådmannen avser höra dödsboets företrädare, en advokat, som vittne och inte målsägande, enligt en tidigare prejudicerande dom från 1954.

Kammaråklagare Marianne Nordström framhåller också att av säkerhetsskäl räcker det inte bara med häktespersonal under synen för att garantera säkerheten. Hon vill säkerställa att även polis närvarar.

På måndag samlas rätten i Västerås på förmiddagen för att bland annat höra den mördade 45-åringens mor. Därefter ska dödsboets advokat höras.

Efter lunch sker syn på platsen.

Förhandlingarna är slut för dagen och återupptas på måndag.

Vlt.se kommer enligt planerna att trappa ner den dagliga rättegångsbevakningen efter dagens slut, för att därefter avgöra dag för dag om rättegången - som planeras avslutas kring midsommar - ska bevakas journalistiskt på plats.

14.34 Kammaråklagare Ulrika Lindsö genmäler att såväl åklagare som advokat Asp är eniga om mycket av det han sagt om att 46-åringen inte förekommer i flera av listorna.

- Då ska vi ge rätten de handlingar som är rätt, säger Jacob Asp.

Därefter går kammaråklagare Lindsö igenom alla de fall där 31-åringen varit enda brukare av vissa SIM-kort och telefoner och där inte 46-åringen varit inblandade.

- Där är vi helt överens, jag tror inte det är något fall av meningsskiljaktigheter mellan åklagarsidan och (46-åringens namn) sida säger Ulrika Lindsö.

- Vi är helt överens med åklagaren. Däremot är jag inte helt överens med åklagarsidan om (vissa papper som skrivits), säger Jacob Asp.

Men det visar sig att om man bortser från de preliminära papperen som senare rättats är såväl åklagarsidan och advokat Asp ense.

Dagens första skratt - sällsynta i mordrättegångar - blir när kammaråklagare Ulrika Lindsö på ett teatraliskt överdrivet sätt säger att hon "kommer att granska" telefonlistorna. Såväl åklagare som försvarare skrattade då. Summa summarum; Jacob Asp och åklagarsidan visade sig vara överens om mycket, oense om en del i telefonlistorna, men de fortsatta förhören kommer nog att räta ut en hel del frågetecken.

14.31 Jacob Asp fortsätter sin synnerligen metodiska - minst lika metodisk som åklagarnas egen - genomgång av samtalslistorna.

På de punkter där han menar att åklagarens tolkning av de många tekniska listorna varit felaktig för han fram sin - sin klients - tolkning av dem.

Även vissa listor menar han är felaktig rakt igenom. Exempelvis där 46-åringen står som brukare av alla samtal på ett visst SIM-kort, men det SIM-kortet har - visar listorna som registrerar sådant - suttit i 31-åringens telefon som han använt hela resan.

Telefonens SIM-kort aktiverades också vid 31-åringens bostad. Advokat Asp meddelar att han kommer att lämna in de nödvändiga bevisen för att rättens handlingar varit felaktiga gällande vem som ringt vem, och yrkar att rätten ändrar i sina handlingar.

- Åklagarna har gjort gällande att man skapat en "sluten krets" genom inköpen av dessa telefonnummer. Man har givit intryck av att "alla varit med". Här vill jag återigen anmärka på (46-åringens namn) särställning. Hon har inte haft något med (den 33-åringa änkan och dennes 22-åriga systers namn) att göra, säger Jacob Asp.

Han tänker också leda i bevis att 46-åringen inte haft någon kunskap om mordet förrän senare.

- Som många andra trodde hon att (45-åringens namn) dött av något med hjärtat.

Jacob Asp framhåller också att resan inte skedde i bästa sämja:

- De blev osams redan då de körde vilse i Stockholm.

46-åringen kände till att 31-åringen hade en samling falska pass - bland annat reste han på sådant under delar av resan till och från Fagersta - men inte mer.

Där avslutar Jacob Asp sin sakframställan.

Den mördade 45-åringens målsägandebiträde advokat Rolf Hansen går in och förklarar att det förekommit fel i numreringen av vissa sidor. Inget fel i argumentationen, men fel pappersnumrering.

- Det är riktigt, säger advokat Jacob Asp.

14.19 Frågan om ett SIM-kort med ett annat mobilnummer, som åklagaren menar tyder på en förslagen brottsplanering där man köpt flera olika SIM-kort för att dölja eller ge alibi har en helt annan förklaring för 46-åringens del, säger Jacob Asp:

- (46-åringens namn) fick SIM-kortet för att kunna ringa till (31-åringens namn) utan att (22-åringens namn, alltså 31-åringens hustru) skulle få reda på att det var hon som ringt.

Alltså inte någon brottsplanering. Möjligen lite fiffel för att dölja för en hustru att maken har telefonkontakt med annan kvinna.

Advokat Asp förnekar också åklagarens uppgifter att 46-åringen talar engelska.

Observera: Tidigare uppgifter under dagen om att 46-åringen talar engelska är åklagarens uppgifter och är alltså inte advokat Asps uppgifter!

Hon har klarat de enkla inköpen som krävdes i Sverige - kaffe, dryck, karta ändå, liksom vilken svensk som helst skulle klara en sådan enkel transaktion i Tallinn bara genom att titta vad kassaapparaten visar och betala detta.

Därefter går Jacob Asp in på telefonlistorna.

- Åklagarna har talat om samtal. Min definition av samtal är att två personer pratar med varandra. Det är riktigt att det varit många kontaktförsök - det har varit 22 kontaktförsök mellan telefonerna (alltså mellan 31-åringen och 46-åringen, red anm), men 13 av dem har varit av typen "mobilsvar eller ej kontakt".

Därefter bröt kammaråklagare Ulrika Lindsö in och menade att det var vad åklagaren sagt.

- Åklagarsidan har sagt att det varit "en massa samtal". Jag menar att det varit ett, möjligen två samtal, säger Jacob Asp med skärpa och förklarar att han med ledning av alla listor och koder kommer att bevisa sitt påstående.

Advokat Asp menar också att åklagarna riskerar att vilseföra rätten då de talat om "en massa samtal" när det rätteligen borde vara "kontaktförsök".

Vid vissa samtal har dessutom 31-åringen haft slut på batterierna i sin telefon och lånat 46-åringens telefon.

Åklagaren har gjort gällande att ett av SIM-korten inte använts efter brottet:

- Det är riktigt - det är ett kontantkort som inte gått att använda i annat land, säger Jacob Asp.

Med andra ord - kontantkortet kunde användas i Sverige - inte i Estland när de båda så småningom återvände dit på förmiddagen den 28 april, ett och ett halvt dygn efter mordet.

14.06 Advokat Asp säger att hon inte haft någon kunskap om mordet.

Däremot har hon haft gott om tid att tänka igenom vad 31-åringen haft för motiv, sedan hon frihetsberövats och förstått vad åklagarna menar.

46-åringen tror att mordet inte bara varit familjerelaterat.

- Det kan inte uteslutas ur (46-åringens namn) perspektiv att det funnits ett stöldmotiv.

46-åringen kan - med sin ingående kunskap om 31-åringen som person - inte utesluta att motivet må ha varit av personliga skäl, men med inslag av ekonomiska.

I en tidigare historia mellan 46-åringen och 31-åringen pantsatte 31-åringen år 2000 46-åringens lägenhet för att öppna café i S:t Petersburg. Caféet bar sig inte, 46-åringen miste lägenheten och sedan dess har 31-åringen lovat att köpa en lägenhet åt 46-åringen.

Detta, menar advokat Asp, ska ses mot bakgrund av de eventuella ord om lägenheter som förevarit mellan 31-åringen och 46-åringen.

Jacob Asp sammanfattar med att hans klient inte haft någon form av ekonomisk vinning av mordet - hon fick ingen form av ersättning ens för resan.

Nu går advokat Asp in på det som han själv säger "tunga biten" - telefonlistorna.

14.00 Vidare framhåller Jacob Asp att 46-åringen inte deltagit i någon omfattande planering, varken av mordet eller av resan till Sverige.

- Det är inget konstigt. De har gjort flera sådana resor. (31-åringens namn) frågade (46-åringens namn) bara någon dag innan resan om hon ville följa med till Sverige.

Hon gjorde det av tre skäl; hon tyckte om 31-åringen, hon tyckte om att resa med båt och hon ville gärna se Sverige, säger Jacob Asp.

46-åringen visste att 31-åringen skulle till Sverige i affärer, säger Jacob Asp:

- Hon har varit med om liknande resor där han skulle hämta pengar. Hon har vid ett tidigare tillfälle varit i Sverige och fått vänta flera dygn ensam medan (31-åringens namn) hämtat pengar.

Att 46-åringen vistats i hytten hela resan till och från Sverige - vilket åklagaren menar är ett sätt att hålla sig undan - förnekas av Jacob Asp:

- Hon har växlat pengar, varit ute på däck, sett shower.

Hon har också sammanträffat med en person som polisen sökt, men inte hittat. Nu finns goda utsikter att hitta den personen, menar Jacob Asp.

Det visar sig också att 46-åringen och 31-åringen under delar av resan mellan Stockholm och Fagersta haft en liftare i bilen.

- Liftaren är inte hörd i förundersökningen, säger Jacob Asp.

Att ta upp en liftare vore en mycket märklig åtgärd om man vet att man ska begå brott - 46-åringen körde och 31-åringen satt i baksätet.

Jacob Asp pekar också på en mycket viktig detalj:

- Alla biljetter hon bokat i resan har bokats i hennes eget namn. Hon har inte varit ett dugg rädd för att visa ansiktet.

Jacob Asp visar en bild från korridorsystemet i den jättelika färjan M/S Baltic Queen på resan till Stockholm. Där har hon ingen huvudbonad och ser rakt in i den väl synliga kameran på hyttavdelningen.

Hon har inte lyssnat eller varit i närheten då 31-åringen diskuterat ett och annat per telefon, vilket advokat Asp kan bevisa med de filmer som tagits av fartygets övervakningssystem.

13.49 Jacob Asp fortsätter att berätta att hans klient aldrig träffat 45-åringen, aldrig varit inne i hans bostad och inte vet vad han haft för bilar.

Om relationen till 31-åringen säger Jacob Asp att åklagarens uppgifter om deras samboskap är riktigt, att de känner varandra väl är riktigt.

- De har kvar känslor för varandra - ja! Men inte som partners, utan som vänner. De litar på varandra till hundra procent.

31-åringen, som var sambo med 46-åringen till 2007, har hjälpt 46-åringen ekonomiskt.

De har gjort gemensamma resor, de har varit i Ryssland men också i Sverige tillsammans.

- Det kommer (46-åringens namn) att berätta om, säger advokat Asp.

Några av de samtal där 31-åringen ringt 46-åringen har inte handlat om att 31-åringen uttryckt brottsrelaterad oro, säger advokat Asp. I stället har det varit en expojkväns och kamrats oro över sin exflickväns och kamrats hälsa.

Om svartsjukan från 22-åringen gentemot 46-åringen säger advokat Asp följande:

- (22-åringens namn) brukade kontrollera (sin makes 31-åringens namn) telefon för att kontrollera att det inte var några samtal från (46-åringens namn) säger Jacob Asp och styrker därmed sin advokatkollega Smolanders uppgifter där han tidigare berättat om hans klients svartsjukekänslor.

13.43 Advokat Asp har lagt upp sin sakframställan på ett lika samlat sätt som åklagarsidan och ber åklagarna att gärna komma med frågor då han gått igenom varje enskilt moment av sin framställan, men försöka låta bli att avbryta "mitt i".

- Jag vill erinra om att (46-åringens namn) gjort många, många resor tillsammans med (31-åringen), framhåller advokat Asp och fortsätter:

- Både före och efter den här händelsen.

Advokat Asp berättar att 46-åringen lidit av cancer sedan 2006 då hon fick sjukpension. Trots den, har hon fortsatt arbeta i mån av ork. Hon har haft en visserligen inte bra, men ordnad, ekonomi.

- Åklagarna har valt att redovisa att hon har en kriminell son. Det är rätt att sonen kommit in i ett drogmissbruk. Men (46-åringens namn) är h e l t ostraffad. Hon har aldrig varit inblandad i något kriminellt.

Advokat Asp framhåller med skärpa att det förhållandet att en mor har en kriminell son inte ska göra modern misstänkt för kriminalitet och säger att de uppgifterna åklagarna framfört inte är relevanta för rättegången.

Åklagaren har också, menar advokat Asp, gjort gällande att 46-åringen maskerat sig med keps under delar av resan, och ändrat sitt utseende efter resan.

- Vi kommer att visa att hon i princip alltid, när hon är fritidsklädd och är utomhus, bär keps, säger advokat Asp och visar en bild från 46-åringens bostad där flera kepsar hänger.

Alltså inte ett försök att dölja ansiktet, vilket åklagaren menar.

I husrannsakan har en dator påträffats hos 46-åringen. I den har inga som helst spår efter kriminalitet från 46-åringens sida hittats, ingen planering före mordet eller något relevant efter mordet.

13.35 Nu följer sakframställan från advokat Jacob Asp som företräder den 46-åriga kvinna som tidigare var den 31-årige mannens sambo under flera år, och som följde honom under resan Tallinn-Fagersta och åter under morddagen och som - vilket åklagaren påstår - var med som chaufför och tolk.

31-åringen talar, till skillnad från 46-åringen, ingen engelska.

Advokat Asp redogör noga för rätten vilka bilagor i det synnerligen omfångsrika förundersökningsmaterialet han tänker hålla sig till under sin sakframställan.

Sammanfattningsvis säger han att hans klient inte på något sätt varit med om att planera att den 45-årige Fagerstaföretagaren skulle bringas om livet. Att hon bara följt med till Sverige som sällskap åt 31-åringen, och att den 46-åriga kvinnan långt senare fått kännedom om att 45-åringen dödats.

Advokat Asp framhåller också att hans klient inte ska sättas in i samma sfär som de tre övriga åtalade.

13.29 Jari Smolander säger att hans klient kommer att i detalj redogöra för hur samtalen makarna emellan gick under mordkvällen.

Han redogör också för åklagarens ståndpunkt att de ord som översatts från ryska som "var försiktig" i konversation makarna emellan inte betyder att de ska akta sig för rättvisan.

Ett avlyssnat samtal från 31-åringen till 22-åringen från ett tidigare tillfälle har också med orden "var försiktig", men då handlar det om att 22-åringen gått ut och dansat med väninnor. Där säger han också "var försiktig".

- Han menar naturligtvis inte att hon ska akta sig för svenska polisen på diskot. Det är helt enkelt ett ryskt sätt att säga "be careful", att man ska vara rädd om sig.

Det fanns heller inte någon som helst brottsplan mellan de fyra:

- (22-åringens namn) har lämnat trovärdiga uppgifter. Det blir rättens uppgifter att pröva om de kan lämnas utan avseende.

Advokat Smolander avslutar sin sakframställan.

Kammaråklagare Marianne Nordström går in på betydelsen av ett av de övriga samtalen som gällt ekonomiska frågor, där åklagarsidan har andra värderingar av det sagda - främst om den omstridda lägenhetsaffären som redogjordes för under tisdagens rättegång - än försvaret.

13.21 Advokat Smolander går också in på vissa telefonsamtal, som han anför inte varit ett led i ett noga upplagt alibiplanerande.

- Vissa samtal har bara pågått i två sekunder. Jag är inte säker på att en lekman vet att samtal av bara två sekunders längd, som inte besvaras, registreras.

Det hade varit bättre ur alibisynpunkt att prata en stund, menar Jari Smolander som också framhåller att han anser att flera av åklagarens uppgifter om aktivering av telefoner och liknande som också skulle vara ett led i den noggranna alibi- och mordplanen, är felaktiga.

Därefter gås de vid det här laget välkända digra samtalslistorna igenom.

Advokat Smolander avstår från att peka på vissa saker i telefonlistorna som är omstridda. Det avvaktar han med till de fortsatta förhören eftersom telefonlistors uttydande är - har det visat sig - en komplicerad sak.

På morddagen hade - pekar advokat Smolander på i en telefonlista - dessutom 22-åringen gjort upp med en släkting om att 22-åringen skulle fixa naglarna på sin kvinnliga släkting; en omfattande procedur som kräver fyra timmar och mycket precisionsarbete. Knappast något man skulle ha nerver att göra om man anser sig medskyldig till ett mord, menar advokat Smolander.

Åklagaren går in och frågar över diverse tidsangivelser - det tidigare problemet med estnisk och svensk tid som spökat under rättegången. Allt reds dock ut.

13.13 Advokat Smolander framhåller också att 22-åringen hade lön från 45-åringen för att sköta arbete åt honom.

- Hon var ekonomiskt beroende av honom.

Kontoutdrag visar också att 22-åringen hade bara några få kronor på sitt konto vid tiden för mordet. Det hade varit, menar advokat Smolander, en sällsynt dålig tajming att medverka i ett mord när man inte har pengar nog att kunna klara sig efteråt. Den som begått ett planerat brott bör ju ha skaffat sig tillgångar för att åtminstone på kort sikt komma undan rättvisan eller helt enkelt klara sin försörjning.

Advokat Smolander visar också ett anställningsintyg som 45-åringens företag ställt ut, som 22-åringen kunnat använda för att leasa en bil.

Även ett lönebesked för 22-åringen visas upp, likaså underskrivet av 45-åringen i sin egenskap av företagets ledare.

Advokat Smolander hänvisar till en samtalsutskrift i den digra listan över avlyssnade telefonsamtal för att styrka sin klients sak.

Även arvsfrågan togs upp:

- Det är självklart att (22-åringens namn) inte skulle ärva någonting från (45-åringen).

Naturligtvis, säger advokat Smolander, har en hustru som besökt 45-åringen i egenskap av 45-åringens hustrus syster, berättat om vad de gjort i Fagersta, olika anekdoter om 45-åringen och kanske andra iakttagelser.

Det faktum att hennes make 31-åringen delat hytt till och från Sverige på resan till och från Fagersta med sin 46-åriga exflickvän (medåtalad) skulle den svartsjuka 22-åriga kvinnan absolut inte gått med på - om hon känt till det, säger advokat Smolander:

- Hon visste inte att de båda delade hytt på resan. Det hade hon aldrig gått med på.

13.04 Strax efter 12.45 återupptogs förhandlingarna.

Advokat Jari Smolander, den misstänkta 22-åriga systerns advokat, inledde sin sakframställan.

Liksom sina advokatkolleger menar han att åklagarens sakframställan inte varit korrekt i många väsentliga avseenden.

- Hon har berättat hur hon givit sin man alibi och skyddat honom efteråt.

Men den 31-årige mannen hon var gift med hade inte sagt till sin fru att han var mördare:

- Han har sagt att han skulle åka upp till Fagersta för att stjäla pengar. (31-åringen) skulle med (22-åringens namn)s goda minne begå en stöld i Fagersta.

En annan faktor var svartsjukan den 22-åriga kvinnan kände gentemot makens ex-flickvän, den 46-åriga kvinna som också är medåtalad och som reste med 31-åringen från Tallinn via Stockholm till Fagersta.

Hon hade inga ekonomiska problem:

- Hon jobbade som solarietekniker. Hon hade en mycket bra tillvaro.

Advokat Smolander redogjorde för den besvärliga uppväxten. 33-åringens och 22-åringens gemensamma mor var läkare:

- Men hon fick problem med läkarspriten och blev alkoholiserad.

Den yngre systern stod inte ut och flydde till sin äldre syster och bodde hos henne åtskilliga år.

Därefter kom Jari Smolander in på den abort av 31-åringen och 22-åringens gemensamma barn som 31-åringen menade var den utlösande faktorn till att han enligt vad han själv uppgivit mördade 45-åringen.

- Hon gjorde en abort i februari samma år. (45-åringens namn) bidrog till hennes beslut att göra abort.

Jari Smolander fortsätter:

- (31-åringens namn) vet bäst själv om motiven till mordet.

Jari Smolander framhåller att det kommer att framkomma fler skäl än aborten till varför 31-åringen skulle hata den 45-årige Fagerstaföretagaren. De skälen tänker advokat Smolander återkomma till i förhör med sin klient.

Hans sakframställning stöder alltså advokat Åmans sakframställan.

Det har spekulerats i om möjligen 45-åringen var barn till det foster som aborterats. Rättsmedicinsk undersökning visar att det var 31-åringen och inte 45-åringen som var fadern.

22-åringen såg sin systers make som en fadersfigur, och 31-åringen som sin make.

- Hon slets mellan två starka män.

Advokat Smolander framhåller med skärpa att 22-åringen inte hade vinning på 45-åringens död.

- Hon hade allt att förlora och inget att vinna på att han dog.

10.57 Det långa lunchuppehållen som är nödvändiga under rättegången beror på att det är fyra häktade som ska köras mellan häktet i Västerås vid Västgötegatan och tingsrättens lokaler vid Sigurdsområdet. Även om det inte är lång väg att transportera de häktade tar transporterandet ungefär en halvtimme, dessutom måste såväl häktespersonal som de åtalade ges tillfälle att få en ordentlig matrast.

Därför är lunchen längre under sådana här rättegångar där åtalade ska köras till och från häktet än den vanliga timme eller dryga timme som annars är vanlig.

Rättegången återupptas som sagt kring 12.45 - förseningar kan uppstå av transportskäl.

10.50 Advokat Wilhelmsson har nu slutfört sin sakframställan.

Då går turen till advokat Smolander som företräder den 33-åriga änkans 22-åriga syster.

Advokat Ekblad går in och framför kloka synpunkter om planering och lunch, vilket innebär att alla kan vara pigga då advokaterna Smolander och Asps sakframställan gås igenom.

Rättens ordförande ser förslaget som gott efter att ha tillfrågat övriga. Lunch till 12.45.

10.46 För övrigt framhåller advokat Wilhelmsson att 45-åringen som 2005 råkade ut för stölden, själv i förhör hos polisen misstänkt en tidigare kvinnlig bekant som han träffat ett par år tidigare och som lidit av spelberoende. Han hade inga som helst misstankar mot den 33-åriga kvinnan.

Advokat Wilhelmsson avser att under morgondagen skicka in vissa kompletterande papper.

Kammaråklagare Ulrika Lindsö vill ta upp en sak hon anser vara en felaktighet som gäller det viktiga samtalet den 27 april.

- En tömning av en telefon är inte ett exakt bevismedel. Man måste gå in i telefonlistorna. Det samtalet som finns angivet - där mannen ska ha ringt till sin hustru först - är ett samtal som inte gått fram.

Efter visst parlamenterande mellan åklagarsidan och advokatsidan där Maria Wilhelmsson menar att åklagaren återigen ger sig skyldig till pläderande i stället för sakframställan (vilket hon framhöll redan under andra rättegångsdagens slut), beslutar rättens ordförande att listorna som ändå är bevisning kan gås igenom.

Efter mycket tekniskt prat har parterna ändå inte nått enighet. Helt säkert kommer vittnen och sakkunniga att få frågor om de komplicerade tekniska aspekterna av telefontrafiks spårning och huruvida samtal gått fram.

- Jag påstår att det är ett samtal, säger Maria Wilhelmsson med skärpa.

10.38 Maria Wilhelmsson framhåller också att polisen avlyssnat dels 45-åringens villa då änkan och änkans syster varit där.

Polisen har också ordnat hemlig avlyssning i den hytt på Estlandsfärjan där änkan och änkans syster färdades.

- Ingen gång under samtalet säger de något som visar eller talar för att någon skulle veta något om vem som dödat (45-åringens namn).

Inte ens då kvinnorna blivit något berusade har de sagt något som kan kompromettera dem, framhåller Maria Wilhelmsson som avstår från att spela upp avlyssningen då innehåll i den kan verka besvärande för någon eller några av de åtalade. Men hon gör det om åklagaren så anser, säger advokat Wilhelmsson.

Åklagarna har tidigare tagit upp en tidigare stöld år 2005 ur 45-åringens villa, men advokat Wilhelmsson avfärdar sådana spekulationer om hustruns delaktighet som "smutskastning" av den 33-åriga hustrun.

Advokat Wilhelmsson går därefter hårt åt åklagare och polis som inte velat lämna ut hela den förundersökningen till henne. Förundersökningen om inbrottet har lagts ner.

10.32 Maria Wilhelmsson sammanfattar:

- Hon är inte inblandad i det här. Hon har inte haft någon som helst kännedom om mördarens avsikter. Hon har inte mottagit någon särskilt telefon eller ringt på den telefon åklagaren påstår. Hon har inte stöttat eller stärkt (den 31-årige skyttens namn).

- Han är far till hennes barn! Hon har inte haft något att vinna ekonomiskt på att maken mördats. Mordet på honom har inneburit en total ekonomisk katastrof för henne. Hon har inga besparingar alls. Hon har inte lagt undan någonting, vilket man kanske skulle gjort om man vetat om att maken skulle mördas.

Advokat Wilhelmsson framhåller också att den nyblivna änkan bröt ihop fullständigt då hon fick dödsbudet, enligt vittnen. Dessutom sökte hon läkarhjälp efteråt. En läkarjournal från en läkare i Tallin visas för rätten. Hennes status var enligt läkaren "i tårar". Läkarens rekommendation: Samtal, råd. Medicin: ett lugnande medel.

- Hon sökte advokathjälp först e f t e r (45-åringens namn) död. Hon har ingen som helst kunskap om svenska eller estniska arvsregler. Det har de estniska advokaterna som kommer att höras under rättegången sagt.

Maria Wilhelmsson framhåller också att det inte finns någonting i all undersökning som visar att hustrun planerat sin makes död.

- Hade hon planerat sådant, så hade hon kanske tagit kontakt med en advokat och hört vad som gäller vid arv.

Försäljningen av lägenheten som åklagarsidan menar var del av avlöningen till systern och systerns man - som sköt 45-åringen - är i stället en medellös änkas försök att få pengar.

- Hon hade inget arbete. Endast systern hade arbete. Hon fick låna pengar till mycket oförmånliga räntevillkor med en årsränta i förskott och 19,5 procent i årlig ränta.

10.24 Samtalstrafiken makarna emellan, framhåller advokat Wilhelmsson, har varit oförändrad och det tyder enligt henne på att förhållandet makarna emellan inte försämrats.

Därefter övergår advokat Wilhelmsson till att tala om åklagarsidans uppgifter om att 45-åringen ville skiljas från sin hustru och att vetskapen om detta kan vara bidragande till mordet.

- Ingen ansökan om skilsmässa har lämnats in. (45-åringens namn) har inte kontaktat någon advokat såvitt vi vet. Vi har inte frågat Sveriges alla advokater, men de som vi pratat med har inte kontaktats.

- Min slutsats är att (45-åringens namn) inte hade någon ansats eller allvarlig vilja att skiljas. Min slutsats är också att det inte skett någon försämring av relationen under den senaste tiden, säger Maria Wilhelmsson.

10.20 Advokat Wilhelmsson fortsätter med en rejäl genomgång av de telefonlistor som finns. Som tidigare nämnts ägnade åklagarsidan mycket tid och lade stor vikt vid den telefontrafik, stundtals intensiv, som varit mellan de fyra åtalade - och dessutom vissa till och från 45-åringens mobil - varit vid tiden för mordet.

Nu börjar advokat Wilhelmsson ifrågasätta vissa uppgifter i åklagarnas framställan.

Rättens ordförande, rådman Johan Alvner, griper in och frågar efter klarhet i fråga om klockslagen som förevarit är i estnisk tid eller svensk tid (när klockan är 13 i Estland är klockan 12 i Sverige).

Åklagarsidan och advokat Wilhelmsson diskuterar tidsangivelserna - det har varit förvirrande för samtliga inblandade att tiderna ömsom angivits i svensk tid (när det handlat om sända och mottagna meddelanden som hittats i svensk telefon eller samtal som ringts och tagits emot i svensk telefon) och estnisk tid (på motsvarande sätt när telefonen varit estnisk).

Kammaråklagare Ulrika Lindsö förklarar att klockslagen i vissa fall varit avlästa ur telefonen när dess minne tömdes - alltså kan klockan vara helt annorlunda om klockan inte varit inställd vare sig enligt svensk eller estnisk tid.

Detta sammantaget ökar bara på förvirringen. Rättens ordförande konstaterar att klockslagen inte är viktiga förutsatt att både åklagare och försvarsadvokat är överens om att telefonsamtalen eller sms-trafiken ägt rum.

Maria Wilhelmsson övergår till att redogöra för att informationen om telefonsamtal begränsas - vilket framgår av avsnitt ur telefonanalysen - att den estniska telefonoperatören inte redovisar någon samtalstrafik då telefonnummer vilka tillhör dem befinner sig utomlands.

Det kan ge en skev bild av samtalstrafiken.

Sammanfattningsvis visar samtalstrafiken, under alla omständigheter, framhåller advokat Wilhelmsson, att samtalstrafiken makarna emellan inte ökade under veckan före mordet jämfört med en utvald period tidigare.

Det innebär alltså att det inte varit misstänkt många kontakter mellan hustru och man under tiden före mordet.

10.08 SMS:en visar - så sent som endast veckor och dagar innan mordet - kärleksfulla ord och ord av saknad från Fagerstaföretagaren till sin hustru, framhåller advokat Wilhelmsson som visar de SMS som tagits fram av polisens tekniker.

En rejäl Blommogramräkning på 1 335 kronor på den treåriga bröllopsdagen 2008 från mannen till hustrun redogörs också för.

Fler Blommogram - den här gånger på blommor för 645 kronor strax efter nyår visar också, liksom ett på samma summa från början av februari avsett att nå fram till Alla hjärtans dag 14 februari. Texten på kortet till blommorna handlar om saknad och kärlek.

Därefter övergår Maria Wilhelmsson till att tala om telefonsamtalen.

- (Den 45-åriga företagarens namn) ringer först till (den 33-åriga kvinnans namn)! Det är oerhört viktigt, det kan tyckas vara en petitess, men det är oerhört viktigt. I den telefonanalys åklagaren redogör för visar inte det.

I en bilaga till husrannsakan som advokat Wilhelmsson visar för rätten ber hon rätten notera att samtalet ringdes 16.31 - timmar innan mordet.

- Men han får inget svar. När (33-åriga kvinnans namn) ser att han ringt, ringer hon tillbaks 17.11. Hon gör som hon brukar, ringer honom ett par signaler, sedan ringer han direkt henne.

Det är alltså inte så, uttrycker advokat Wilhelmsson, att den beräknande hustrun ringt sin man i syfte att klargöra var han skulle befinna sig under kvällen och därmed vara lättåtkomlig för en utsänd mördare, vilket åklagarsidan anser. Det var mannen som ringde sin hustru först.

9.57 Advokat Wilhelmsson ifrågasätter också åklagarsidans påstående att relationen makarna emellan försämrats under tiden före mordet.

- Jag har tittat på bland annat SMS från (45-åringens namn) till (hustruns namn), säger Maria Wilhelmsson.

Det finns dessutom bevis på blommogram, det faktum att makarna med sitt barn gått till fotograf i Fagersta för att ta familjeporträtt. Porträttet hängde för övrigt på väl framträdande plats i villan då 45-åringen mördades.

- Relationen har inte försämrats. Den har varit densamma hela tiden, säger Maria Wilhelmsson.

Åklagarsidan har också hävdat att 45-åringen talat om skilsmässa.

- Det är en sak att tala med någon person om att man vill skiljas. Det är en helt annan sak att vidta åtgärder, framhåller Maria Wilhelmsson som sedan går igenom SMS-trafik mellan 45-åringen och hans hustru. SMS-trafiken som ju är avsedd att vara helt privat handlar om kärlek och saknad och ger intrycket av en man som saknar en kvinna han tycker om.

9.52 Advokat Wilhelmsson fortsätter berätta om sin klients liv, som bland annat inrymmer flera arbeten, två äktenskap, en son som föddes 1995, tidigt fick hon försörja både sig, barnet och sin syster på låg inkomst.

Den 33-åriga kvinnan och Fagerstaföretagaren träffades första gången 2004. Förhållandet utvecklas och de båda gifte sig i Tallinn 2005.

Paret fick ett gemensamt barn 2006.

Det barnet är advokat Per-Ingvar Ekblad nu målsägandebiträde för. Enligt advokat Ekblad tas barnet omhand av en särskilt utsedd förmyndare i Tallinn och advokat Ekblad har personligen på plats i Tallinn förvissat sig om att det lilla barnet har det bra under förmyndarens vård.

Advokat Wilhelmsson visar bilder från parets bröllop - en skarp motvikt till de bilder åklagarsidan tidigare visat som enligt advokat Wilhelmsson mest visat kvinnan som en brottsling.

Den 33-åriga kvinnan har inte velat flytta till Fagerstaföretagarens villa.

- Det beror på (den äldste sonens namn) och att han bor och går i skola i Tallinn.

33-åringen har behövts för sin son i Tallinn, där även fyraåringen bott under perioder.

Vittnen kommer, säger advokat Wilhelmsson, att berätta att Fagerstaföretagaren inte var missnöjd med arrangemanget med hustru och barn på annan ort:

- Han var en arbetsmyra och tyckte det var ganska skönt att kunna arbeta.

9.44 - Jag blev imponerad av åklagarnas Powerpointpresentation. Hade jag haft tid hade jag lärt mig att göra sådana powerpointpresentationer. Det är väldigt bra och professionellt med sådana powerpointpresentationer. Men det finns risker med dem - de slutsatser åklagarna hela tiden drar när de visar upp powerpointpresentationer blir lätt sanningar, säger Maria Wilhelmsson och fortsätter:

- När man får en så professionell sammanställning är det lätt att tro att det som visar är sant. Men det är inga sanningar, det är åklagarnas teorier.

Maria Wilhelmsson håller sig i stället till den äldre metoden overheadbilder - låt vara via videokanon i stället för de gamla surrande overheadapparaterna.

Maria Wilhelmsson går igenom förhållandet mellan makarna, och om det försämrats under tiden före mordet. Hon kommer också att redogöra för vad hennes klient hade för sig vid tiden då hennes make dödades.

Maria Wilhelmsson säger också att hon vill tillrättalägga några av de felaktigheter hon anser att åklagarsidan framförde.

Hon inleder med att ge en beskrivning över sin klients, den 33-åriga änkans liv i Estland där hon föddes i en rysktalande familj.

9.39 Advokat Åman höll sin sakframställan - eftersom hans klient erkänt - kortfattad och avslutade med att förklara att de uppgifter om telefonsamtal de inblandade emellan som åklagarna lämnat kommer att ifrågasättas vid senare genomgång. Det gäller enkelt uttryckt vilka samtal som ringts, vart de ringts, och om de över huvud taget kommit fram.

Advokat Maria Wilhelmsson, den 33-åriga änkans advokat, inleder därefter sin sakframställan genom att visa flera handlingar för rätten.

Det innebar vissa tekniska ommöbleringar då videokanonen som projicerar bilder från papper till stora bildskärmar flyttades från åklagarnas plats till försvararnas plats.

9.36 Vid 09.20-tiden inleddes tredje dagen av rättegången i fallet med den mördade 45-årige Fagerstaföretagaren.

Dagen börjar med lite pappersarbete, några frågor om kommande vittnen reds ut av rättens ordförande.

Åhörarna är idag betydligt färre. Det mest spännande som hänt var då en plastkaraff vatten vältes ut över golvet så vaktmästaren fick gå in och torka golv.

Dagen är i sin helhet vikt för försvararnas sakframställan.

Advokat Brage Åman, som försvarar den mordmisstänkte 31-årige mannen som erkänt brottet, inleder.

- (31-åringens namn) menar att gärningen ska bedömas som dråp, säger Brage Åman och redogör för de personliga skäl som fått 31-åringen enligt egen utsago att begå brottet.

Enkelt uttryckt - och det bör observeras att det sagda är en partsinlaga som ännu inte inför rätten vunnit stöd av någon bevisning eller annan medåtalads berättelse - handlar det om följande: 31-åringen säger att 45-åringen av olika skäl tvingat hans hustru att genomgå en abort. Hustrun är för övrigt den medåtalade änkans syster.

Inledningsvis ska den 22-åriga hustrun ha - enligt 31-åringen - sagt att det var fråga om missfall, men 31-åringen fick slutligen reda på det verkliga förhållandet.

Av detta ska 31-åringen ha blivit förbittrad på 45-åringen, vilket ska ha utlöst dödandet som enligt 31-åringen är av sådan karaktär att det bör bedömas som dråp.

Åklagarsidan har tidigare tillbakavisat 31-åringens version och menat att det varit strikt ekonomiska motiv bakom dödandet.

Uppgifterna om aborten ska alltså tas med stor försiktighet.

De åtalade

De åtalade i mordet – tre kvinnor och en man - på den 45-årige Fagerstaföretagaren är följande:

Änkan. 33-årig kvinna som var gift med den mördade företagaren. Hemmafru. Tillsammans har paret en fyraårig son. Åtalas för medhjälp till mord. Nekar. Försvaras av advokat Maria Wilhemsson.

Systern. Änkans 22-åriga lillasyster. Gift med 33-åringen. Har arbetat hos 45-åringen, och kände till hans rutiner bättre än hustrun, enligt åklagarna. Anses vara viljestark och drivande. Arbetar med manikyr i Tallinn. Åtalas för medhjälp till mord. Nekar. Försvaras av advokat Jari Smolander.

33-åringen, mannen. Åtalad för mord. Har i polisförhör erkänt att han begått mordet, men givit ett mer personligt motiv till att han skulle vilja ta livet av 45-åringen än det ekonomiska motiv åklagaren menar ligger bakom såväl planering som utförande. Gift med ”Systern”, och har tidigare haft ett långt samboförhållande med den 46-åriga kvinnan, ex-flickvännen. Militärutbildad, och kan vapen. Saknar fast arbete och inkomst. Försvaras av advokat Brage Åman.

46-åriga kvinnan, ex-flickvännen. Har tidigare haft en relation med 33-åringen. Arbetslös och har dålig ekonomi. Åtalas för medhjälp till mord alternativt skyddande av brottsling. Nekar. Försvaras av advokat Jacob Asp.