Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens diadem...

Annons

Ametistdiademet är egentligen inte ett hårsmycke utan ett halsband som monterats på en ställning. Halsbandet ingår i en grupp smycken av stora ametister och briljanter som kallas drottning Josefinas amestistgarnityr. Smyckena kan byggas ihop och kombineras fritt, ett exempel på flexibiliteten och kreativiteten hos det tidiga 1800-talets juvelerare. Drottning Silvia använde ametistdiademet för första gången vid Nobelfesten 1986. Även Victoria använder det ibland, exempelvis när norska prinsessan Märtha Louise gifte sig 2002.

Knappdiademet består av briljantrosetter (knappar) som ingår i den smyckesamling som den första Bernadottekungen Karl XIV Johan skapade. Hans samling är grunden i en av stiftelserna som förvaltar kungahusets smycken.

Kungen kan själv ha använt knapparna till dåtidens moderna hattutstyrslar med juveler, hattband och plymer.

När Norges kung Olav kom på statsbesök 1959 monterades knapparna på en ställning och blev ett diadem till vår kungs syster Margaretha.