Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens modell, där ledamöter bara kan tvingas avgå efter grova brott, är ändå att föredra.

William Petzälls steg att bli politisk vilde väcker viktiga frågor om Sverigedemokraterna, riksdagens ställning och valsystemet. Regeringen kan dessutom få det lite lättare framöver.

Sverigedemokraten William Petzäll hade missbruksproblem. Han lovade att bättra sig, men återföll. Då blev han uppmanad att lämna riksdagen av Sverigedemokraternas ledning. Men Petzäll valde, trots att han tidigare hade lovat att dra sig tillbaka vid återfall, att lämna partiet och sitta kvar i riks-dagen för att arbeta med missbruksfrågor.

Han blir därmed en så kallad politisk vilde, som inte ingår i någon partigrupp eller omfattas av kvittningsreglerna. Helt oberoende ledamöter är inte särskilt vanliga i Sverige, men där finns några kända exempel. Ny demokrati hade under partiets korta tid i riksdagen svårt att hålla ordning på riksdagsgruppen och flera blev politiska vildar. Vänsterpartiet har drabbats av avhopp till vänster av sovjetanhängare och till höger av ledamöter som blivit socialdemokrater. Det mesta kända avhoppet från partiet stod dock den tidigare partiledaren Gudrun Schyman för., Genom att byta parti gav hon Feministiskt initiativ en riksdagsplats.

De politiska vildarna har dock inte haft någon betydelse för regeringens möjligheter att få majoritet. Den här gången kan det bli annorlunda. Den borgerliga Alliansregeringen är har 173, mandat, två mandat från egen majoritet. I de frågor där den rödgröna oppositionen håller ihop och får stöd av Sverigedemokraterna har regeringen förlorat med 176-173. Men i praktiken har det hänt att ledamöter har tryckt på fel knapp eller missat en viktig omröstning.

Om William Petzäll antingen inte deltar eller inte alltid följer Sverigedemokraterna har regeringen större möjligheter att få igenom sina förslag också då Sverigedemokraterna och de rödgröna röstar på samma förslag. Skulle det bli fler avhopp kan läget i riksdagen börja påminna om Västerås. De styrande har visserligen inte egen majoritet men för att de ska förlora måste splittrade Sverigedemokrater och före detta Sverigedemokrater hålla ihop.

I ett mer renodlat personvalssystem vore det självklart att en ledamot sitter kvar även efter en brytning med partiet. Det kan i dag däremot tyckas utmanande att William Petzäll kan stanna kvar som politisk vilde. Hans väljare har nog snarare röstat på partiet än på personen.

Dagens modell, där ledamöter bara kan tvingas avgå efter grova brott, är dock ändå att föredra. Alternativet att partiet kan tvinga en ledamot att lämna riksdagen skulle ge partiledningen för stor makt.

En utveckling med tydligare personliga mandat, fler avhopp och oklara majoritetsförhållanden kan riskera att leda till en mer handlingsförlamad riksdag. Då bör snarare valsystemet ses över än att göra det lättare att avsätta riksdagsledamöter.

Petzälls avhopp kan bli en svår utmaning för Sverigedemokraterna. Nya partier i allmänhet och högerpopulister i synnerhet kan ha svårt att etablera sig som ett sammanhållet alternativ. Ny demokratis trovärdighet undergrävdes av alla avhopp och interna bråk. I nästa riksdagsval åkte partiet ur.

Sverigedemokraterna har haft en hel del interna bråk i kommuner, med avhopp och uteslutningar. I riksdagen har partiet hittills uppträtt mer samlat. Men nu har avhoppen börjat även i riksdagen.

Blir det fler än Petzäll som bryter sig ur kommer Sverigedemokraterna få det svårare att locka tillräckligt med väljare i nästa val.