Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att åter pröva samlingsstyre?

Kommunpolitiken blir alltmer brokig. Hänger väljarna med?

Sverigedemokraternas intåg har verkligen skakat om kommunpolitiken. Väljaren som byter stad kan ställas inför helt nya majoriteter.

Det kan vara nödvändigt för att hålla Sverige- demokraterna kort, även leda till nya låsningar. I några kommuner borde forna tiders samlingsstyre prövas.

Då bildas en majoritet för budgeten, men partierna får ordförandeposter efter storlek. Det kan underlätta samarbete och ansvars-tagande över block- gränserna i andra frågor.

Det är numera en minst sagt brokig politisk kommunkarta som möter väljarna. Det senaste ifrån Västmanland är att Miljöpartiet får vara med och styra i Hallstahammar, trots att Social- demokraterna och Vänsterpartiet på egen hand har en stabil majoritet.

I Skinnskatteberg röstas alliansen fram med Sverigedemokraternas röster. Den minsta kommunen får därigenom det mest kontroversiella styret. För alliansen är mindre än de rödgröna, och behöver därför Sverige-demokraternas aktiva stöd varje gång blocken är oense.

Det bryter ordningen i riksdagen och på andra håll, där ”största” minoritet” hittills har fått styra. Så är det också i Sala, som har hela tio (!) partier i fullmäktige. Där styr alliansen och Salas bästa i minoritet, men de har fler mandat än den rödgrönrosa oppositionen.

Någon ”stor” koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna finns inte i Västmanland, men gott om andra alternativ. S, MP, C och KD bildar styrkvartett i Västerås, i Surahammar är det bara S och C.

I Kungsör är det kvartetten S, MP, V och FP, trots att Folkpartiet tidigare allmänt sade sig varken vilja samarbeta med V eller SD. I Norberg är läget oklart, i ett par kommuner utöver Hallstahammar är det rött eller rödgrönt styre.

Riksalliansen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet håller också på lokalplanet. Det är bara i Fagersta, där MP saknar mandat, och Surahammar, där MP bara kan besätta ett av två mandat, som S inte samarbetar med MP. Det talar emot att regeringen skulle spricka, partierna verkar satsa på samarbete.

Kommunpolitiken är mer pragmatisk och samtidigt starkt styrd av staten. Det gör det lättare att pröva nya samarbeten.

Men för väljarna kan det bli lättare sagt än gjort att hänga med alla gånger.

Förr var samlingsstyre regel. Det innebar att några partier, ofta de politiska blocken, enades om budget och tillsatte kommun-styrelsens ordförande. Men i övrigt delade partierna på ordförandeposter efter storlek.

Modellen försvann för att göra majoritetsläget klarare för väljarna. Det gör att små partier kan förhandla till sig fler betydligt fler poster genom att vara med i majoriteten.

Fördelen med samlingsstyre är att det kan underlätta samarbete mellan större partier och förhindra låsningar. Det kunde vara värt att pröva på några håll. Kommunpolitik har ändå ofta blivit svåröverskådligt.