Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att avveckla Västerås strategiska fastigheter AB

Fastigheter som inte är av strategisk betydelse långsiktigt för Västerås stad ska staden inte äga. I maj beviljade kommunfullmäktige försäljning av en fastighet från Västerås Strategiska Fastigheter AB. Vi moderater stödde försäljningen.

Efter försäljningen kvarstår endast ett mindre antal fastigheter i Västerås Strategiska Fastigheter AB eller dess dotterbolag. Idag finns också många fastigheter som bedöms som strategiska direkt under fastighetsnämndens förvaltning. Samtidigt är det tjänstemän från teknik- och fastighetsförvaltningen som är VD och personal i Västerås Strategiska Fastigheter AB.

I dotterbolaget Gäddeholm AB kommer, efter hand, all mark övergå till de som köper sin tomt eller till fastighetsnämnden. I Västerås flygfastigheter AB, som är ett dotterbolag, är större delar av fastigheterna kopplat till flygplatsen. Flygplatsen borde få ett större utrymme till styrning över verksamheten och dess hyresgäster. Därför borde de delar av bolaget med mark som berör flygplasten säljas till Västerås Flygplats AB.

Det finns inget egenvärde att ha verksamhet i bolagsform för en kommun. Att ha verksamhet fördelat både i förvaltning och i bolag leder bara till ökad administration och kostnader. För flygplatsen är det viktigt att få ansvar för helheten, det vill säga både verksamheten och fastigheterna.

Vi har därför föreslagit kommunfullmäktige att avveckla/avyttra Strategiska fastigheter AB, genom att sälja de fastigheter som är kopplade till flygplatsens verksamhet till Nya Västerås Flygplats AB samt att sälja tillbaka de fastigheter som är av strategisk betydelse till fastighetsnämnden.

Elisabeth Unell (M), Oppositionsråd

Anna Hård af Segerstad (M), Oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel