Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att få slut på världens väpnade konflikter

Krig är förödande, dyra och förorsakar död. Ändå inträffar de. Sverige kan medla i konflikter. Men innan detta görs så se orsakerna från tre olika nivåer; (1) individnivå (psylologiska orsaker), (2) aktörnivå (geografiskt läge och ekonomiska intressen), (3) systemnivå (ideologiska orsaker). Dessa orsaksnivåers verkan ger oss krig.

Vad göra? Bryt ned orsakerna till hanterbara problem som frustration, girighet och åsikts-motsättningar. Hantera dessa genom information till människor, politiker och regeringar. Det är väl inte så svårt att fatta att man måste överbringa orsakerna till krig för att skapa fred. Jag ger här fyra sätt: kompromissa, samarbeta, diplomatisera och meditera. Dessa är något av våra signum.

Så trolla med knäna när det gäller krig. Med andra ord, det är dags att förgöra de över 30 väpnade konflikter som finns i världen i dag– från Afghanistan till Väst-Sahara.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel