Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att folket tar över ansvaret för narkotikapolitiken

Sedan den svenska narkotikadebatten kom igång vid mitten av 1960-talet har problemet huvudsakligen varit en expertfråga. Deras uppfattningar har brutits mot varandra och skiftat, exempelvis om missbruk skall behandlas med förskrivning av stora mängder narkotika. Experterna kommer och går men narkotikamissbruket består.

Nu är det dags att folket övertar ansvaret för narkotikapolitiken. Två krav blir då självklara: 1) På den centrala nivån krävs en parlamentarisk utredning för att lägga fast narkotikapolitiken för 2000-talet. 2) På den kommunala nivån behövs särskilda missbruksnämnder för skapa ett direkt folkligt inflytande över förebyggande och vårdande insatser. Folket tvingas leva med konsekvenserna av narkotikapolitiken. Folket bör därför ha sista ordet om vad som skall gälla både för individ och samhälle.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel