Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att Folkpartet satsar på förnybart

Annons

Det är hög tid för Folkpartiet att omfamna utvecklingen av det förnybara, hållbara samhället!

När Sveriges elmarknad avreglerades på nittiotalet var Folkpartiet en av de främsta påskyndarna av utvecklingen. Från en statligt kontrollerad och tungt centraliserad elproduktion, gick Sverige i rask takt mot en öppen och konkurrensutsatt energisektor baserad på marknadsekonomiska fundament.

Ökad ekonomisk effektivitet, lägre elpriser och större valfrihet för konsumenter var avregleringens främsta argument.

Nästan två decennier senare är Folkpartiet inte en pådrivande kraft för förnybar energi, för energi- effektivitet eller för decentralisering av energisektorn. Vad hände?

När det för de allra flesta, både till vänster och höger, blir alltmer uppenbart att ett förnybart energisystem är såväl möjligt som fördelaktigt för Sverige, tycks Folkpartiet ha ett stort behov av just den kraftsamling, den kunskapsinhämtning och den fakta-uppdatering som årets riksmöte har som tema.

Det är nämligen inte längre korrekt att valet står mellan ny kärnkraft eller mer fossil energi – och det finns numera starka öppningar för den som vill driva på för en liberal energipolitik.

En grundläggande idé i det liberala tankegodset är frihetligheten – dels den enskilde medborgarens och dels marknadens. ”Det är genom människors idéer, företagsamhet och ansvar för varandra som sam- hällen utvecklas och blomstrar”, anger Folkpartiets webbplats.

Nu är det dags att omvandla detta i konkret energi- och miljö-politik.

Från gårdagens handfull av energibolag är vi på väg mot en mångfald av olika investerare och ägare av energiproduktion, till stor del decentraliserad och förnybar. Det ger medborgare möjligheten att ta ansvar för sin egen energiförsörjning och inte längre vara enbart konsument utan också producent. Kan något vara mer i linje med den liberala tanken än detta?

Folkpartiet står ofta upp för marknadens parter, som kan lösa problem utan klåfingrig politisk inblandning. Samma princip borde rimligtvis sträcka sig till energiområdet, där varje energislag i ökad utsträckning bör stå för sina egna kostnader.

Branschens bedömning tycks vara att kärnkraft, kol och olja har svårt att klara sig utan subventioner – är det då inte dags att omfamna de förnybara alternativen, som också minskar vårt beroende av tveksamma stater som Ryssland, minskar vår klimatpåverkan och skapar nya gröna jobb?

När Sverige, tillsammans med resten av världen, står inför en enorm klimat-utmaning och nödvändig energiomställning behövs en stark liberal röst i energidebatten. Som att med kraft avvisa regeringens förslag om att beskatta den som producerar och konsumerar sin egen el – det är som att beskatta den som äter sitt hembakta bröd.

Men också i de stora systemfrågorna där en tilltro till marknaden kombinerat med långsiktigt tydliga spelregler i klimat- och energipolitiken ger den omställning som en så stor del av befolkningen önskar.

Folkpartiets riksmöte ska ge ”en ny liberal politik för en ny verklighet”. Det vore mycket välkommet inte minst på energiområdet!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel