Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att gå med i Nato

Sverige klarar bara en veckas militärt angrepp. Därefter måste vi få hjälp utifrån. Det talar för Natomedlemskap.

Folk- och försvarskon-ferensen ger försvaret uppmärksamhet åtminsto-ne en gång om året. ÖB Sverker Göransson framhöll på nyåret att Sverige bara klarar ett anfall mot ett begränsat område i en vecka.

Det gav eko både här hemma och i omvärlden. Många oroade sig för att det var så lite kvar av det en gång starka svenska militära försvaret.Efter några dagar förtydligade ÖB och sade sig vara var ganska nöjd med den svenska uthålligheten. Analysen byggde dock på att reformerna i försvaret var genomförda och att angreppet inte kom som en blixt från klar himmel.

Försvarsminister Karin Enström (M) förklarade sedan att också hon var nöjd med försvarsförmågan. Grannländerna har ungefär samma förmåga och försvarsministern kan i dag inte se något enskilt militärt hot mot Sverige.

Ryssland under Vladimir Putin rustar upp och maktapparaten stärker greppet. Men Enström framhåller att läget är svårtolkat och att en växande rysk medel-klass kräver mer demokrati. Försvarsberedningen får komma med ytterligare analyser om Rysslands väg.Övriga allianspartier har varit mer kritiska mot ÖB:s analys. Allan Widman (FP) vill både satsa mer pengar på försvaret och gå med i Nato. Mikael Oscarsson (KD) tycker att en veckas försvarsförmåga är diskutabel.

Peter Hultqvist (S) menar att ÖB:s uttalande visar att regeringen skönmålar läget. Han varnar för upp- rustning och att läget förändras. Även Hultqvist pekar på Försvarsberedningens arbete.

Traditionellt har Moderaterna varit det mest försvarsvänliga partiet. Men nu har finansminister Anders Borg (M) hållit nere kostnaderna och försvarsministern ser ingen anledning till oro.Det är svårt för de andra partierna att satsa mer pengar på försvaret än vad Moderaterna gör. Social-demokraterna kritiserar regeringens politik, men vill inte satsa mer resurser. Folkpartiet ser ut att vara på väg att överta Moderaternas position som mest försvarsvänlig, men rollen är ovan.Försvaret är mycket svagare än förr och strategin bygger på att vi ska få hjälp efter en vecka. Sam-tidigt har Sverige antagit mer aktivistiska ståndpunkter, som kan göra att vi behöver gå i krig om grannländer hotas.Det kräver en kraftig upprustning eller Nato-medlemskap. Då inga par-tier vill satsa stora pengar på försvaret blir medlemskap i Nato det naturliga steget.