Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att klyva Svenska kyrkan i två delar

Häromdagen skapade jag en post #jaglämnarsvenskakyrkan på Facebook. Jag uppmanade mina vänner på FB att kommentera varför de redan lämnat eller beslutat sig för att lämna Svenska kyrkan.

Det kom in massor av berättelser. Det fanns två huvudgrupper. Den ena gruppen bestående av ateister, agnostiker och i kyrkan infödda medlemmar som saknade kyrkligt engagemang. Bara en person uppgav att det var för att slippa utgiften. Denna grupp har helt legitima skäl för utträde. Det finns inget att säga om dessa.

Den andra gruppen, vilket var i majoritet, uppgav att "kyrkan lämnat dem" att måttet var rågat, att de fått nog av kyrkoledningens utspel, att kyrkan tagits över av arvtagare till 68-vänstern... Du kan läsa själv på Thomas Bukoba.

Många av de som lämnat kyrkan är idag hemlösa kristna. Flera funderar på att gå med i Katolska kyrkan men väldigt få har gjort det. Vissa skulle vilja vara med i den lokala församlingen men inte i Rikskyrkan. Vilket inte går med dagens regler. Så de är ensamma på sin kammare. Ovanstående borde beröra kristna i själ och hjärta.

Cirka 1 miljon svenskar har lämnat Svenska kyrkan sedan den blev delvis fri från staten. Många hoppades att kyrkan skulle befrias från rikspolitiken. Det bildades grupper som Partipolitiskt obundna POSK. Moderaterna drog sig av dogmatiskt liberala ståndpunkter ur kyrkan.

Resultatet blev inte det förväntade. Politiker och ideologiska rörelser av olika slag började använda kyrkan som en megafon för sina åsikter. Vänsteranstrukna präster och olika aktivister besatte de ledande posterna.

Jag var själv under sju år aktiv med ett bistånds- och solidaritetsprojekt inom Västerås stift och Svenska kyrkans mission. Jag har sett detta inifrån på 1980- och 90-talen.

Svenska kyrkan var en gång en folkkyrka som samlade 6 miljoner medlemmar av befolkningen på 8 miljoner. Kyrkan har en särställning bland de kristna samfunden. Men denna ställning kommet att ifrågasättas när medlemskaran minskar och blir i minoritet av befolkningen.

Kyrkan har i 700 års tid genomsyrat det svenska folket. Hela den svenska kulturen bygger på kristna idéer. Svenskar säger sig inte tro men lever som kristna. Detta säger invandrare.

När ledningen med ärkebiskopen och andra biskopar med sina olyckliga politiska utspel framtvingar massutträde ur kyrkan så måste det till en lösning.

En konstruktiv lösning skulle vara att arrangera en medlemsomröstning inkluderande även de som lämnat kyrkan i detta årtusende. Frågan skulle vara om de önskar att klyva Svenska kyrkan. Den andra frågan skulle vara om de vill vara med i en traditionell luthersk kyrka eller om de vill vara med i en aktivistisk politisk kyrka. Till den senare gruppen hör en övervägande majoritet av Svenska kyrkans ledning. Min uppskattning är att en betydande grupp av medlemmarna vill ha en traditionell kyrka utan ideologisk eller partipolitisk inriktning.

Klyftan mellan ledningen och en stor andel av medlemmarna är avgrundsdjup.

Thomas Stalin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare