Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att kvotera bolagsstyrelser

Utvecklingen mot jämställda börsbolagsstyrelser har inte bara stannat upp, den går nu bakåt.

Annons

Andelen kvinnor i styrelserna minskar för andra året i rad och är nu nere på samma nivå som 2010 och ligger på 22,3 procent, visar Andra AP-Fondens Kvinnoindex.

Efter beskedet öppnade jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) dörren för en lagstiftad kvotering av bolagsstyrelser trots att hon är emot det av principiella skäl.

Verkligheten i det svenska samhället är en rådande ojämställdhet. Även om vi kommit längre än många andra länder i världen återstår mycket.

För att vara ett någorlunda jämställt samhälle är det märkligt att de flesta som kvoteras in i börsbolagsstyrelser är män, trots att dessa män ibland inte har bäst meriter för ett jobb.

Folkpartiet utger sig för att vara ett feministiskt parti, med det följer ansvar.

Kvotering är inget mål i sig; det är ett medel som behövs så länge män får åka snålskjuts samtidigt som kompetenta kvinnor blir stoppade av näringslivets glastak. Det finns ingen logik som legitimerar att kvinnor ska begränsas från att göra karriär på grund av patriarkala strukturer.

Arnholm har själv sagt att ”män och kvinnor ska ha samma möjligheter att forma samhället och sina liv, att försörja sig, att ta ansvar, att känna sig trygga, att växa och utvecklas”. Kvinnor och män ska dela på makten, men för oss handlar politik om mer än fagra ord.

Sverige har en del goda exempel att ta efter. Norge införde kvoterade bolagsstyrelser redan 2003, och har nu fått sällskap av bland annat Frankrike, Spanien och Island.

I början av året tog Arnholm över som jämställdhetsminister, och hennes intentioner tycks båda gott. Men vi nu vill vi se henne våga använda lagen som medel för ökad jämställdhet!

Miljöpartiet vill införa en lag om kvotering till börsbolagens styrelser. Sverige behöver fler kvinnor på toppositioner i näringslivet. Det är en viktig jämställdhetsfråga, men i ännu högre grad för att skapa ett mer dynamiskt näringsliv med fokus på goda affärer.

Vi har svårt att se hur ett näringsliv i princip helt styrt av män ska lyckas vara i takt med tiden. Innan vi hamnar än mer på efterkälken är det hög tid att vi ansluter oss till våra europeiska vänner.

Feministen och jämställdhetsministern Maria Arnholm (FP) behöver kavla upp ärmarna och verkligen kämpa för ökad jämställdhet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel