Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att rädda den lokalt ägda vindkraften

Samtliga två borgerliga riksdagskandidater i Västmanland som svarat på vindkraftbolaget O2:s valenkät tycker att det är viktigt att den andelsägda vindkraften ges goda förutsättningar att fortsätta växa. Nu måste politikerna i länet gå från ord till handling och agera för att rädda och utveckla det lokala ägarskapet.

Den kommande vindkraftsutbyggnaden är mycket viktig för Sverige, samtidigt som vindkraftverken måste placeras på ett klokt sätt som inte hotar viktiga naturvärden.

Cirka tio procent av den svenska vindkraften ägs av 20 000 medlemmar i vindkraftskooperativ. Lokalt ägd vindkraft har sedan länge varit en växande folkrörelse. Men antalet privatpersoner som köpt vindandelar har rasat sedan Skatteverket för snart två år sedan aviserade att vindkraftskooperativ ska uttagsbeskattas.

Lika lång tid har regeringen haft på sig att rädda den andelsägda vindkraften, men inget har gjorts. Alla har talat vackert om det lokala delägandet, som ökar delaktigheten i vindkraftsutbyggnaden och som innebär att privatpersoner kan göra en långsiktig investering i sin egen elproduktion och samtidigt delta i en grön och klimatvänlig omställning av Sverige. Men när ska man gå från ord till handling?

Centerpartiet har ställt sig bakom ett konkret förslag från vindkraftskooperativ om ett kapitalavdrag som skulle neutralisera den negativa effekten av uttagsskatt.

Det var tänkt att detta förslag skulle aviseras i den ekonomiska vårpropositionen och sedan omvandlas till ett lagförslag i höst. Men finansdepartementet ingrep och körde över näringsminister Maud Olofsson.

Borgerliga riksdagsledamöter från Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet har tillsammans kritiserat Skatteverkets tolkning av lagen om uttagsskatt. ”Vi förväntar oss att Alliansregeringen söker finna en konstruktiv lösning på detta problem”, skriver de borgerliga politikerna. Men ännu så länge har finansdepartementet vägrat ge med sig.

Vindkraftbolaget O2 ställde denna fråga till riksdagskandidater uppsatta på valbar plats i länet: ”Tycker du det är viktigt att den andelsägda vindkraften ges goda förutsättningar att fortsätta växa?”

Bland de borgerliga kandidaterna ansåg Sofia Modigh (KD) att det var ”mycket viktigt”, medan Agneta Berliner (FP) svarade att det var ”ganska viktigt”.

Den rödgröna oppositionen har redan deklarerat att man vill lösa frågan. När den borgerliga alliansen lägger fram sitt valmanifest i augusti får vi se om de vill rädda den andelsägda vindkraften.

Vi hoppas att riksdagskandidaterna i länet vill göra vad de kan för att påverka valmanifestet och slå vakt om det spridda och lokala delägandet av vindkraften.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel