Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att vifta med flaggorna igen

Nu är det dags att fira. Men trots att firandet har pågått i över hundra år är det bara 27 år sedan som den 6 juni blev Sveriges nationaldag.

Så sent som 2005 blev dagen en röd helgdag.

Midsommarafton låg länge bra till — men det blev ändå den 6 juni som den svenska nationen samlas kring den blå-gula fanan.

Många känner sig fortfarande osäkra på varför vi firar nationaldagen.

Norge har sin dag den 17 maj, då hela befolkningen firar i en landsomfattande röd-blå-vit karneval

Vi svenskar viftar lite lagom med den blå-gula flaggan och samlas stillsamt på ett torg eller på nationalscenen Skansen i Stockholm.

Svenskarnas skepsis mot nationella firanden har rötter långt tillbaka, berättar folklivsforskaren Ebbe Schön. Redan på 1800-talet konstaterade man att det var svårt att väcka känslor för nationen, folk kände för landskapen.

- Vi har ju inte samma orsak att fira som Norge, som länge låg under danskt styre och senare intogs av Tyskland. Det var grogrund för en stark nationalitetskänsla.

Ursprunget till att nationaldagen firas den 6 juni är att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 och att 1809 års regeringsform skrevs under samma datum.

Att dagen länge var en vanlig arbetsdag har förmodligen bidragit till att den känns mindre festlig, tror Ebbe Schön.