Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för ett nytt kunganamn

Snart föds en ny kunglig bebis i Sverige - en kommande kung eller drottning. Vi är många som undrar vad bebisen ska få heta. Ett traditionellt svenskt kunga- eller drottningnamn. Eller något nytt?

Det finns vissa kunganamn och drottningnamn som återkommer genom århundradena. Och andra som vi knappt hört talas om.

Visste du att vi haft en svensk drottning som hette Rikissa? Och en svensk kung som hette Burislev?

Vissa namn har många kungliga personer hetat. Andra dyker upp någon enstaka gång. Vad kronprinsessan Victorias och prins Daniel väljer för namn beror på hur traditionella de är. Eller i klartext - hur mycket de vågar.

Vi har gått igenom vad svenska kungligheter haft för namn hela tusen år tillbaka i tiden då Sverige inte var samma rike som i dag. Här följer ett antal förslag - mer eller mindre troliga. Men vår övertygelse är att kronprinsessparet väljer något av dessa namn.

Vad tror du? Rösta på det namn som du tror, eller vill, att kungabebisen ska få heta.

Flicknamn

SofiaEtt grekiskt namn som betyder vishet. Har funnits i Sverige sedan 1300-talets slut.

Förr: Både Gustav III:s och Oscar II:s drottningar hette Sofia. Och länge tillbaka än så hette kung Valdemars drottning Sofia, men då är vi tillbaka på 1260-talet. Denna Sofia var dansk prinsessa och känd för sitt schackintresse. När maken avsattes efter slaget vid Hova 1275 befann hon sig i Ramundeboda kloster i Närke.

Plus: Bra blandning av nytänk och tradition. Modernt, gulligt bebisnamn. En favorit.

Minus: Heter man ”vishet” förväntas man vara klok.

AstridEtt fornnordiskt namn som är sammansatt av orden as, asagud och frid som betyder skön, älskad.

Förr: Vi har faktiskt haft en svensk drottning hetat Astrid – men det var på tusentalet. Den mest kända kunglighet som hetat Astrid är den svenska prinsessan Astrid (1905-35) som gifte sig med kronprins Leopold av Belgien och hann vara drottning ett år innan hon omkom vid 30 års ålder i en trafikolycka. Hon hade tre barn och båda hennes söner, Baudouin och Albert har varit belgiska kungar.

Världens bästa Astrid och hette Astrid Lindgren och föddes i Vimmerby 1907. Fram till sin död 2002 hade hon skrivit otaliga sagor som blivit kända över hela världen.

Plus: Astrid har ett bra rykte i den kungliga världen.

Minus: Hur låter Astrid på engels-ka? Italienska?

DesiréeEn fransk form av det latinska namnet Desideria som betyder den önskade.

Förr

: Den första Bernadotte-drottningen hette Desirée/Desideria (1777-1860) och var en excentrisk fransyska som aldrig riktigt fann sig till rätta i Sverige. Hon var först förlovad med Napoleon Bonaparte men han föredrog en annan. Dock förblev de vänner genom livet. Bebisens morfars syster är den senaste svenska kungligheten som haft namnet som tilltalsnamn.

Plus

: Namnet har en vacker innebörd och är säkert historiskt viktigt för Bernadottefamiljen.

Minus: Tillhör ett annat århundrade - men kan kanske bli vanligt igen?

Eleonora

En fransk form av det provencalska namnet Alínór som möjligen härstammar från det grekiska ordet elos som betyder barmhärtighet. Förr: Flera svenska drottningar har hetat Eleonora. Karl XI:s drottning var den danska prinsessan Ulrica Eleonora (1656-93) som fått ge namn åt Drottninggatan i Stockholm. Hon ägnade sitt liv åt välgörenhet och inrättade flera stiftelser. Det lär ha varit 17 000 personer som levde på understöd från Ulrica Eleonora!

Plus: Eleonora är ett vackert namn på vilken bebis som helst. Och ett högst tänkbart drottningnamn.

Minus: Har bara varit andranamn på svenska kungligheter.

Kristina

Ett latinskt namn, ursprungligen Christiania som betyder den kristna. Har funnits i Sverige sedan 1000-talet och återfunnits på en runinskrift.

Förr: Ett stort antal svenska drottningar har hetat Kristina. Den mest kända, och dessutom en drottning som regerade själv, är Kristina (1626-89). Hon var dotter till Gustav II Adolf och var svensk drottning i tio år innan hon hoppade av, flyttade till Rom och blev katolik.

Plus: Klassiskt namn.

Minus: Känns inte modernt utan mer 50-tal.

Fredrika

Ett forntyskt namn som är sammansatt av ord som betyder fred och härskare.

Förr: Den svenska drottningen Fredrika Dorotea Vilhelmina (1781-1826 ) var gift med Gustav IV Adolf som tvingades abdikera. Drottningen och barnen sattes i husarrest i det slott, Haga, där kronprinsessparet bor i dag.

Fredrikas dotter Sofia gifte sig så småningom med kung Gustav V. Tre kommuner i Lappland har fått sina namn efter denna drottning.

En av kvinnorörelsens främsta pionjärer hade detta förnamn, nämligen Fredrika Bremer (1801-1865).

Plus: Vackert namn. Ovanligt men på ett intressant sätt.

Minus: Inget för den som är det minsta emot flicknamn som egentligen är bildade på pojknamn + a.

Vilhelmina

Ett forntyskt namn som är sammansatt av ord som betyder vilja och hjälm.

Förr: I Holland har det funnits en drottning Vilhelmina medan den svenska drottning som haft detta namn hette Fredrika Dorotea Vilhelmina (se föregående text).

Plus: Vackert namn och ståtligt. Lite i klass med Victoria.

Minus: Ingen svensk drottning har hetat det.

Ingrid

Ett fornnordiskt namn, ursprungligen Ingifridh som är sammansatt av gudanamnet Ing och fridh som betyder skön eller älskad..

Förr: Ingen svensk drottning har hetat Ingrid, men väl en dansk. Hon var svensk prinsessa, enda dotter till Gustav VI Adolf och syster till vår bebisens morfars far.

Plus: Nordiskt namn med mycket gammal historia.

Minus: Svårt att uttala för människor utanför de nordiska länderna.

Anna

En svensk form av det ursprungligen hebreiska namnet Channah som betyder nåd.

Förr: En svensk drottning har hetat Anna (1573-98), nämligen Sigismunds hustru. Hon var österrikisk prinsessa men blev drottning av Polen då hon gifte sig med Sigismund. Och sedan även svensk drottning då Sigismund ärvde den svenska tronen efter Johan III. Anna dog i barnsäng bara 24 år gammal men hade ändå hunnit föda fem barn.

Plus: Anna är ett namn som stått sig genom alla tider.

Minus: Inget namn som precis förknippas med svenska kungahuset.

Irene

Ett grekiskt namn som är bildat av ordet eirene som betyder fred.

Förr: Irene är ett urgammal kejsarinnenamn och förekommer även som prinsessnamn inom de europeiska kungahusen.

Plus: Bebisen kan byta namn till Peace när hon gör tonårsrevolt.

Minus: Namnet känns alltför 50-tal.

Alice

En engelsk och fransk form av det forntyska namnet Adelheid som är sammansatt av ord som betyder ädel och ljus.

Förr: Ett antal europeiska prinsessor har hetat Alice, bland annat ett av den engelska drottningen Victorias barnbarn, prinsessan Alice av Albany. Kungabebisens mor heter själv Alice i tredjenamn och bebisens mormorsmor hette Alice som förstanamn.

Plus: 1 930 svenska barn har röstat på Alice i en undersökning om vad Victorias bebis ska heta. Näst populäraste blev Julia följt av Linnea. Blir det en prins så vill barnen att han ska heta William, Alexander eller Oscar.

Minus: Om man är traditionalist så har faktiskt ingen svensk drottning har hetat Alice.

Pojknamn

GustavÄr ett svenskt namn, fornsvenska Götstaf, och betyder troligen götarnas stöd. Vanligt svenskt kunganamn.

Förr: Gustav Vasa är den förste svenske kungen med detta förnamn. Därefter har vi haft många kungar med detta namn. Bland annat barnets morfars farfar, den populäre Gustav VI Adolf, och barnets morfar heter detta namn.

Plus: Högst sannolikt val.

Minus: Inte så originellt val.

ErikEtt urgammalt svenskt kunganamn som betyder ensam härskare eller alltid härskare.

Förr: Erik Segersäll hette en svensk kung som levde på 900-talet. Senaste svenske kungen som hade detta namn var Erik XIV som mest är känd för att han blev galen och förgiftades med ärtsoppa. Beror det på hans dåliga rykte att namnet fallit åt sidan som kunganamn?

Plus: Nyskapande val men ändå en blink mot traditionen.

Minus: Svårt att bortse från Erik XIV:s fadäser eller?

Oscar

Ett engelskt namn som troligen härstammar från det fornnordiska Asgeirr, vilket är bildat av ord för gud och spjut. Modenamn sedan länge. 2011 var Oscar det tredje populäraste namnet bland pojkar.

Förr: Det var bernadotterna som införde detta namn bland svenska kungar. Namnet blev även populärt bland de breda folklagren och är nu åter med på topplistorna som dopnamn.

Plus: Oscar III - låter hur bra som helst. Och ändå lite rart. En högoddsare.

Carl/Karl

Ett germanskt namn som betyder frI man, samma ord som karl. Under medeltiden fick bara kungar och stormän heta Karl.

Förr: Karl är ett urgammalt svenskt kunganamn. Karl Knutsson Bonde är den förste i regentlängden med detta namn och han levde på 1400-talet. Bebisens morfar heter detta namn och även barnets morbror. När Sverige var som störst hette kungarna Karl. Det var på 1600-1700-talet.

Plus: Traditionalisterna får sitt.

Minus: Lite trist men ännu en Carl.

OlofÄr ett gammalt nordiskt namn bildat från Anulaikar, som betyder förfader och ättling. Det är kanske Nordens vanligaste mansnamn.

Förr: Olof Skötkonung, Sveriges förste kristne kung, levde 995-1022. Sedan dess har ingen svensk kung hetat Olof.

Plus: Ett vackert namn och ett djärvt val.

Minus: Lite för mycket av norska Olav över sig?

FredrikFredrik är ett forntyskt namn, ursprungligen Friduric som är sammansatt av ord som betyder fred och härskare., ungefär fridsfurste .

Bakgrund: I Danmark är Fredrik ett välkänt kunganamn, men det har faktiskt också funnits två svenska kungar med detta namn. Dels Fredrik I och Adolf Fredrik. Den förstnämnde blev kung sedan hans hustru Ulrika Eleonora klivit tillbaka till förmån för sin man. Denne tyske lantgreves sedeslösa uppträdande bidrog stort till att kungens makt minskade i Sverige till förmån för ett parlamentariskt system,

Plus: Namnets ursprungliga betydelse är fin.

Minus: Detta var 1980- och 1990-talens stora pojknamn. Signalerar hockeyfrilla och axelvaddar.

FilipKommer från grekiskans Philippos som är sammansatt av ord som betyder häst och vän.

Förr: Det har faktiskt funnits en kunglig Karl Filip i Sverige före bebisens morbror Carl Philip. Nämligen Karl IX:s son som gett namn åt Filipstad.

Plus: Filip den förste låter bra. Ovanligt men snyggt kunganamn. Dessutom internationellt gångbart namn.

MagnusBetyder stor. Ett namn som funnits i Sverige sedan 1100-talet.

Förr: Magnus var ett relativt vanligt stormansnamn längre tillbaka. Magnus Ladulås var svensk kung 1275-90 och tillhörde den kända Bjälboätten som styrde Sverige i cirka 150 år.

Plus: Kunganamn med historia.

Minus: Svårt att säga för en amerikan eller spanjor.

FolkeEtt fornnordiskt namn som återfinns på runstenar. Det betyder troligen hövding.

Förr: Ett namn som många i släkten Bernadotte hetat. En av de mest kända är diplomaten Folke Bernadotte som räddade cirka 15 000 fångar vid andra världskrigets slut. Efter kriget fick han uppdrag som FN-medlare i Palestina och eftersom han förespråkade en tvåstatslösning mördades han av sionist-terrorister 1948.

Plus: Ett släktnamn som är originellt – och på väg att bli populärt igen i de breda folklagren.

VilhelmEtt forntyskt namn sammansatt av två ord som betyder vilja och hjälm. Det är ett vanligt namn i flera europeiska länder.

Förr: Ett namn med anor. Vilhelm erövraren kom från Normandie men blev engelsk kung efter slaget vid Hastings 1066. En känd svensk prins var Gustav V:s son Vilhelm (1884-1965). Efter ett misslyckat äktenskap med en rysk storfurstinna blev han sambo, på den tiden mycket ovanligt, med en fransyska och förblev det till hennes död i en bilolycka där han körde bilen. Prins Vilhelm arbetade som filmare och gjorde bland annat journalfilmer för SF.

Plus: Vanligt prinsnamn i England. Internationellt gångbart.

Minus: Ingen direkt svensk anknytning.

Andra svenska kunganamn: Sverker, Svante, Hans, Håkan, Birger.