Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för första skottet i årets största jakt

I dag startar älgjakten i länet. Uppåt 5 500 jägare tar sina vapen och sätter sig på pass. VLT besökte skjutbanan i Stockkumla, där jägare tränade för att kunna sätta det perfekta skottet.

Emil Stolpe Nordin är ordförande i Jägarförbundet i Västmanland. För honom är det ytterst viktigt att alla jaktlag består av kompetenta skyttar. Alla ska ha klarat träningsprogrammet.

– Man måste kunna sätta ett dödande skott. Skadskjutningar betyder onödigt lidande för djuret och accepteras inte, säger han.

Men han tillägger att han litar på jägarna i länet.

– Lyckligtvis tar nog inga jaktlag i länet in skyttar som inte har klarat programmet. Träna kan man göra på många olika skjutbanor.

Träning inför älgjakten pågick på skjutbanan i Stockkumla.

I ljudisolerade bås satt skyttar och tränade på att skjuta pappälgar, först som stillastående, sedan som rörliga mål. Alla måste kunna sätta hela sin skottserie precis rätt. Det godkända området är litet, bara en liten markerad ring.

– Målet är att ingen ska släppa iväg ett skott som inte är dödande. De sista en jägare vill är att skadskjuta. Det ligger inte i någons intresse, allra minst jägarens, säger Emil Stolpe Nordin.

För 16-årige Simon Enqvist från Tidö-Lindö var det inte första gången som han höll i ett gevär. Som många jaktintresserade så har han hängt med på jakt sedan han var liten.

Jägarexamen tog han redan för två år sedan.

Denna dag tränade han. Skytteprogrammet skulle han ta nästföljande söndag.

Det är tredje året som han är med på älgjakten, men på grund av sin ringa ålder (han är ju inte ens 18) har han inte haft någon möjlighet att fälla sin första älg än.

– Det ser jag fram emot, sa han med lätt antydan till längtan i rösten.

Den erfarne jägaren Emil Stolpe Nordin har däremot tappat räkningen på hur många älgar som han har fällt.

– Jag vet att det är tvåsiffrigt, men exakt ... nej, det kan jag inte säga.

Han talar om hur hans farfar och farbror fick in honom på jakt. Jakten satte sig djupt i den personliga historien för en grabb som växte upp med jagande släktingar.

Han satt på pass vid 15-årsåldern och var tidigt drevkarl.

Han sätter en ära i att vara tränad inför älgjakten. Minst 200 övningsskott per år inför jakten.

– Och utöver det tränar jag med hagelbössan inför annan typ av jakt.

I dag siktas det på äkta älgar.

Intresset för älgjakten i länet verkar ha varit ganska stabilt under många år.

Men det handlar också om mathållning. Frysarna ska fyllas med älgkött. En del kött hamnar också i affärernas delikatessdiskar.