Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för nya projekt

Nu är det högsäsong för böcker som hjälper dig att göra det bekvämt hemma. Oavsett om du ska sticka en kudde, laga en Karl Johan-stol eller sätta kakel i köket finns det en bok att hålla i handen. Om inte annat för avkopplings skull.

Garn, garn, garn: Personlig. En tunn bok med tydliga instruktioner, är Garn, garn, garn. Och i allra högsta grad personlig. Författarnas uppmuntrande och garnpassionerade röster är tydliga i text och bilder (de själva, en dotter och fotografens son är med på bilderna), och boken påminner faktiskt om en blogg.Förtjust i retro ”mormorsrutor”? Precis som bokomslaget skvallrar om, sjunger Garn, garn, garn, den virkade rutans lovsång. Den återkommer som väggbonad, kudde och halsduk.

Garn, garn, garn väcker lusten att virka och sticka detaljer som gör ditt hem mer personligt. Vackra krukfodral, en häftig lampskärm, häftiga pallar och ett kul bag-in-box-fodral inspirerar.

Det mesta är virkad, men några stickprojekt ryms också. Funderar du på att ta upp handarbetet igen, är den här boken en igångsättare.

Sticka och virka med restgarn: Som en sagobok för vuxna känns Sticka och virka med restgarn - lustfyllda snirkliga typsnitt, färgglada bilder och korta kapitel.

Författaren vänder sig, enligt egen uppgift i introduktionen, till såväl ny–börjare som inbitna handarbetsrävar.

För en nybörjare är upplägget lätt att läsa av; kapitel som Ränder, Bilder och mönster samt Bollar och fransar är tydliga. Stickbeskrivningarna är strukturerade och kortfattade. De många termerna är litet förvirrande, tur är att en ”grundkurs” finns längst bak i boken.

Boken innehåller kreativa idéer till filtar, kuddar, andra inredningsdetaljer, kläder och accessoarer. Vissa är fina, andra är fula och några är skojiga.

Slutligen är Sticka och virka med restgarn en tankeväckande bok som manar oss att vad vi redan har, vad vi kan ta vara på och det vi kan återanvända.

Kakel, klinker och mosaik: Använd en liten roller”. Tänk om man hade känt till det tricket – så mycket lättare det hade blivit att få de små mosaikplattorna jämnt dittryckta i kakellimmet.

Är du bara ute efter inspiration – välj en annan bok. Söker du däremot en genomarbetad handbok – med kloka tips som ovan – är det här rätt val.

Allt väsentligt gås igenom lättbegripligt och kunnigt. Hur fuktskyddar man våtutrymmen? I vilket hörn döljs de skurna plattorna bäst?

En del besläktade hantverksområden beskrivs, exempelvis hur man flytspacklar och lägger golvvärme.

Ett plus för det seriösa anslaget, här ges inga falska förespeglingar om att vem som helst kan kakla ett badrum. Dessutom är boken faktakontrollerad av Byggkeramikrådet.

Stoppa, klä om och renovera möbeln: Lise-lotte Boström utbildade sig till möbeldesigner i London och flyttade sedan tillbaka till Sverige och öppnade en egen verkstad.

I sin bok beskriver hon steg för steg, med bilder och text, hur man stoppar, klär om och renoverar olika möbler, från vanliga pallar till Emmafåtöljer.

Att ta sig an en gammal möbel är att ta sig an en historia, menar Lise-lotte. Denna historia kan du anpassa efter dina önskemål i val av färg, tyg och stil.

Vi må leva i en slit- och slängkultur men bland skräpet kan man hitta saker att ta vara på. Och kvalitet får man på köpet när man räddar begagnade, äldre möbler.

För dig som är genuint intresserad och praktiskt lagd är denna handbok en bra tillökning till bokhyllan.