Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för pensionskuvertet

Sätt inte kaffet i vrångstrupen när du öppnar årets orange kuvert från Pensionsmyndigheten. Gör i stället en pensionsprognos på sajten minpension.se. Då får du en bättre bild av din kommande pension.

Inför utskicken till pensionsspararna i februari och mars av de orange kuverten brukar sparbranschen gå ut hårt för att lansera sina sparprodukter.

– De spelar ofta på att många människor tycker att det här med pensioner är krångligt och känner oro för sin pension, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten.

För att ge folk bättre underlag för sina beslut uppmanar myndigheten alla att göra en egen prognos på minpension.se. I det orange kuvertet finns bara uppgifter om den allmänna pensionen. Och de allra flesta har därutöver tjänstepension och många har också ett eget pensionssparande.

I samband med utskicken startar myndigheten också en informationskampanj i tv, tidningar och på internet för 8,5 miljoner, en bråkdel av vad de stora aktörerna satsar på sin reklam.

– Vi vill beväpna folk med mer kunskap och ett bättre beslutsunderlag när de fattar sina beslut. Det är ju också högst individuellt vad man behöver spara till pensionen. En del kanske vill som jag – hugga ved och läsa gamla böcker, andra vill resa jorden runt, säger Eriksson.

På minpension.se finns i dag 98 procent av all information om pensionssparandet inlagd, och omfattar allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande. De brister som ännu finns gäller främst uppgifter från kommunerna.

Nytt för i år i det orange kuvertet är att Pensionsmyndigheten räknat ut en alternativ pensionsålder som visar hur länge vi behöver jobba för att få ut lika stor andel av lönen i pension som tidigare generationen. Beräkningen gäller den allmänna pensionen och tar hänsyn till den förväntade medellivslängden för olika årskullar.