Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för Solrosuppror för välfärden

Aldrig har så många svenska medborgare hamnat hos Kronofogden. Över en halv miljon svenskar är överskuldsatta, klarar inte av att betala månadens räkningar.

Många har fått ekonomiska problem då man blivit sjuk eller arbetslös, även skilsmässa är vanlig orsak.

Överskuldsattas ohälsa är en skam för Sverige, anser Richard Ahlström, psykolog och forskare vid Malmö högskola, som har undersökt hälsan hos 725 överskuldsatta personer.

De flesta har stora inslag av depression, ångest och psykisk sjukdom, säger Richard Ahlström. Var sjätte har försökt ta sitt liv och det är mycket vanligare med folksjukdomar som hjärt- och kärlproblem.

Hälften har inte råd med tandvård eller glasögon. Många har inte råd med läkarvård, sjukgymnastik eller mediciner.

I och med att skuldsättningen inte är tidsbegränsad blir det en situation som varar livet ut. Skuldsanering når för få och kommer för sent.

Det behövs omedelbar hjälp, och en stor hjälp-insats. Alla skulle vinna på det, säger Richard Ahlström.

Välfärd handlar inte bara vård, skola och omsorg, utan också om social och ekonomisk trygghet vid funktionsnedsättning, sjukdom, arbetslöshet, arbetsskada och ålderspension. Även arbetsmiljö och bostäder hör till välfärden.

Hel sjukersättning är i genomsnitt cirka 10 500 kronor, före skatt! (Cirka 700 mindre för kvinnor än för män.)

Sjukersättningen borde höjas till en nivå som det går att leva anständigt på. Det skulle i stället för dagens successivt minskade köpkraft hos en stor del av befolkningen leda till ökad konsumtion, vilket ska vara eftersträvansvärt för samhällsekonomin.

Hälften av de kvinnor som nu uppnår pensionsåldern kommer att ha en pension som är på närmast socialbidragsnivå. Detta kommer att gälla också framöver för de flesta av dem som under arbetsför ålder blivit utslitna, utbrända eller utmobbade från sina arbeten, eller utförsäkrade från sjukförsäkringen, eller utfasade genom Arbets- förmedlingens Fas 3.

Många utsatta i samhället kan inte själva göra sin röst hörd. De syns inte och hörs inte.

De överklagar inte. De mår för dåligt.

Därför vill vi ge möjlighet för alla att på Solrosuppropet för välfärden, annandag påsk klockan 13.30-15.30, på Melkertorget vid Skrapan, komma och visa stöd för alla dem som råkat illa ut eller berätta lite om sin syn på välfärden i dag.

Medverkan även av bland andra sång- och musikgruppen TRT (Tinny, Roger, Tommy), visartisten Ulf Fernqvist, Svenska kyrkan i Västerås, fackförbund samt ideella organisationer som arbetar för utsatta grupper.

Klyftorna fortsätter att växa och bristerna i välfärden kvarstår och snarast förvärras. De behöver därför fortfarande uppmärksammas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel