Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för sommardäck

Våren nalkas och det börjar bli tid att byta däck på bilen. Men hur var det nu med reglerna för detta? Vi har kollat.

Att det börjar bli läge att byta till sommardäck på bilen är ett säkert vårtecken. Många tycker dock att reglerna är snåriga och att lagens datum är många. Nedan har vi därför på ett överskådligt sätt sammanställt reglerna för däcksbyte – och det är fyra datum du bör minnas.

1 oktober till 15 april: Mellan dessa datum får dubbdäck användas. Dubbfria däck, så kallade friktionsdäck, kan användas året runt. Finns risk för vinterväglag kan du dock använda dina dubbdäck längre än till 15 april.

1 december till 31 mars: Vinterdäck måste användas om det är vinterväglag. Då får du inte använda sommardäck.

I samband med påsklovet åker många till fjällen. I år ligger påsken sent, först i slutet av april. Polisen poängterar att det inte finns någon generell dispens för att använda sina dubbdäck efter den 15 april. Man rekommenderar i stället fjällresenärer att byta till sommardäck enligt reglerna och tillfälligt byta tillbaka till dubbdäck i samband med påskresan.

– Det är dock ingen fördel att köra längre än nödvändigt med dubbdäck. De slits och sliter på vägarna, försämrar miljön och de ger sämre bromssträcka än sommardäcken, säger Bengt Svensson, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen, på polisens hemsida.