Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig bortförklaring hjälpte inte drogad förare

Det var den gamla vanliga bortförklaringen tingsrätten fick höra, fast med en liten knorr: "Det var inte jag som körde, det var en okänd person. Jag satte mig på förarplats för att sova."

Den förklaringen kan ibland hjälpa när inga vittnen finns, men för den 21-årige unge mannen som körde omkring på Wijkmansgatan i september 2016 efter en fest fungerade den inte.

Anledningen var att ett vittne såg honom.

Enligt vad 21-åringen berättade hade han varit på fest i Västerås och där låtit sig bjudas på narkotika. De som bjöd måste ha varit ovanligt generösa eftersom 21-åringen inte bara hade cannabis och kokain i kroppen när han kontrollerades, utan även några gram amfetamin på fickan.

21-åringen berättade som sagt att en okänd person körde honom hem, att han tagit en sömntablett och att han vaknade när det inträffade en olyckshändelse varpå han såg att alla fyra däcken på bilen var punkterade. Varpå han satte sig i framsätet för att sova, oklart varför eftersom baksätet borde ha varit bekvämare.

Där satt han när polisen kom.

Men så var det det där med vittnet. En man som berättade om en bil som kördes på ett "anmärkningsvärt sätt".

Bilen var punkterad och körde vingligt, trots punkteringen försökte bilisten köra om vittnets bil, men mötte en buss och höll på att krocka. Vittnet släppte av sitt sällskap som färdades i bilen och återvände samma väg.

Då såg han hur föraren stod och höll sig i bilen eftersom han inte kunde förrätta den verksamhet han höll på med – att kissa – utan att ta stöttning mot bilen. Vittnet såg sedan hur föraren efter avslutad förrättning körde vidare och såg också hur polis kom och grep föraren.

Därmed var alla förklaringar om den okände mannen som tycks köra alla rattfylleristers bilar bara luft. Tingsrätten lät 21-åringen med ett nödrop slippa fängelse.

Han dömdes till maximalt antal dagsböter – 200 à 200 kronor alltså hela 40 000 kronor. Frågan om 21-åringens körkort avgörs av Transportstyrelsen i ett separat ärende.