Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig koll på bisysslor

Som kommunanställd får du inte syssla med vad som helst vid sidan om. Men Västerås stad har dålig koll på vad de anställda har för bisysslor.

Det är Ernst Young som i en revisionsrapport har granskat hur sex kommunala förvaltningar sköter information, kontroll och uppföljning av vad de anställda har för bisysslor.

En medarbetare i kommunen får inte ha en bisyssla som kan rubba förtroendet för arbetsgivaren eller som kan inverka negativt på den anställdes möjlighet att utföra sina arbetsuppgifter. En anställd får inte heller bedriva verksamhet som konkurrerar med arbetsgivaren.

Västerås stad har ett gemensamt dokument om bisysslor. Det visade sig vid revisionen att två av de granskade förvaltningarna, konsult service och fastighetskontoret, inte kände till dokumentet utan hade interna policys.

Enbart fastighetskontoret gör årligen en systematisk kontroll och uppföljning av de anställdas bisysslor. De har också ett dokument där alla medarbetares bisysslor finns sammanställda. Det hade ingen annan granskad förvaltning.

Sammantaget slår revisionsrapporten fast att Västerås stad brister i att informera medarbetarna om vad som gör en bisyssla otillåten. De påminner inte heller medarbetarna om att de är skyldiga att anmäla sina bisysslor.

Revisionsrapporten rekommenderar också att Västerås stad ur sitt eget dokument tar bort, att medarbetare i egen regi får sälja sina tjänster till andra kommuner och organisationer. En sådan bisyssla skulle sannolikt klassas som otillåten.

Sex förvaltningar granskade

De granskade förvaltningarna är konsult service, proaros, fastighetskontoret, sociala nämndernas stab, tekniska nämndens stab och teknik idrott.

Regler om bisysslor för anställda i kommunal förvaltning finns i avtalet Allmänna bestämmelser, med undantag för förtroendeskadliga bisysslor som

regleras i Lag om offentlig anställning.