Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåligt stöd för sexbrottsoffer

Västmanlands län är bland de tre sämsta i landet när det kommer till att erbjuda stöd till offer för sexualbrott, visar en ny granskning som RFSU gjort. ”Det är ett eftersatt område”, säger landstingsdirektör Monica Berglund.

Den rikstäckande granskningen har tittat närmare på flera frågor som rör unga och sexualitet och det stöd som finns för unga som utsatts för sexualbrott.

En av punkterna som Västmanland inte uppfyller är en policy för hur arbetet med vård för kvinnor som utsatts för sexuellt våld ska bedrivas. Det finns inte heller någon central handläggare som arbetar med området. Varje år anmäls 451 sexbrott mot ungdomar under 24 år i Västmanland. Merparten av anmälningarna handlar om sexuellt ofredande men våldtäkter ligger inte långt efter.

– För några år sedan var det annorlunda i Västmanland men nu har nog frågan fallit i glömska och det finns ingen policy, säger Anna Berglund, som är mödrahälsovårdsöverläkare på kvinnokliniken. Hon tycker att det vore bra om landstinget hade en övergripande policy för kvinnor som varit utsatta för mäns våld.

– Det är lättare att ta hand om kvinnor om man vet hur mäns våld mot kvinnor ser ut, säger Anna Berglund. Vårdpersonalen har ofta en felaktig bild av situationen och vem det drabbar och det är därför det är så viktigt med utbildning i ämnet. Det är viktigt att personalen vet hur man ska fråga utan att stöta bort den utsatta.

I Västmanlands län har det inte genomförts någon utbildning om mäns våld mot kvinnor det senaste året. Det är ytterligare en punkt som sänker länet i RFSU:s granskning.

– Det behöver vara en kontinuitet i den här utbildningen och man kan tycka att landstinget borde prioritera detta mer, säger Anna Berglund.

Landstingsdirektör Monica Berglund håller med om vikten av utbildning i ämnet och berättar att landstinget tidigare har utrett dessa frågor.

– I samband med den utredningen gick vi ut med ett erbjudande om det (utbildning i mäns våld mot kvinnor) men det blev inte tillräckligt gensvar i verksamheterna, säger hon.

Västmanland har svarat nej på fem av sex av RFSU:s frågor rörande landstingets arbete med vård för dem som utsatts för sexbrott. Nej, det finns ingen policy, ingen central handläggare, ingen utbildning har genomförts det senaste året, det finns ingen särskild enhet och det finns inget vårdprogram för män.

– Jag tycker själv att det här är ett område som vi behöver prioritera och att vi inte tagit tillvara på det här materialet som vår utredare tagit fram, säger Monica Berglund. Det finns all anledning att ta fram tidigare underlag och ta tag i frågan igen, säger hon.

Allt är dock inte bara dåligt i Västmanland, Inger Paris, smittskyddssamordnare, fokuserar på de positiva delarna av rapporten.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att vi är ett län som har subventionerade p-piller upp till 25 års ålder och fria kondomer, vi har också sänkt antalet tonårsaborter under 2009, säger hon.