Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel Alm, pastor: Frihet och valfrihet är inte samma sak

Annons

Ledaren i VLT den 13 augusti med rubriken Folkrörelser måste födas ur folkets perspektiv är mycket intressant. Den visar på olika ingångssätt i synen på att engagera människor för en idé eller ett ideal genom politisk aktivitet.

Det fångade min uppmärksamhet då jag under semestern såg ett klipp om valfrihet och frihet med förre kulturministern Bengt Göransson. Göransson menade att vår tid är full av valfrihet på så många av livets olika områden men att denna valfrihet ofta förväxlas med verklig frihet. Möjligheten att välja pensionsfond, el-leverantör och förskola är inte samma sak som verklig frihet.

Göransson menade att valfriheten ofta leder oss till individualism och isolering från varandra. I stället finns en annan möjlighet, friheten. En frihet som uppstår i kampen för något man tror på och är beredd att överlåta sig åt tillsammans med andra. Jag tror Göransson rör vid något väldigt viktigt.

Vi har hamnat i ett läge där våra värderingar riskerar att urholkas av vår egen bekvämlighet. Vi misstar valfrihet för frihet. Frihet är större än så. Frihet handlar om friheten att tro, friheten att tycka och friheten att skriva. Någonstans i skärningspunkten mellan frustration och vision finns ytan och möjligheten till engagemang också i dag. Frågan är om det engagemanget går åt till egen valfrihet eller frihet för oss alla.

Min folkrörelsehorisont är kyrkans och livet i en kristen församling. I en kyrkas fall är gudstjänstlivet, bönen, kärleken till medmänniskan och Gud centralt. För oss är inte strukturen och stadgarna det mest avgörande. Livet kommer före strukturen och faktiskt också före läran. Läran uppstår ur ett behov att skriva ned och teckna själva livet. Strukturen behövs för ordning och reda. Varken lära eller struktur är oviktiga men dess huvuduppgift är att stötta livet eller friheten om du så vill. Det är hjärtat för människor som är avgörande, där uppstår själva rörelsen.

Tänk om det är så i dag att vi människor i ett land som Sverige behöver värdera vår frihet och använda den för något högre och större än oss själva. Att se andras liv utvecklas som resultat av eget engagemang, det måste vara en folkrörelses verkliga mål. En verklig rörelse kanske inte sprids ur folks perspektiv i första hand, den kanske sprids mitt i folks perspektiv.

Det är ingen tvekan om att ledarskap behövs, vi behöver dem som sätter ord på vår övertygelse och personifierar en vision. Men mitt i vardagen finns anledningen till engagemanget. Mitt i livspusslet och stressen finns orsaken till engagemang. Givetvis är folket viktigt i folkrörelsen men rörelsen är inte heller oväsentlig. En av de bästa framtidsinvesteringar vi kan göra är att använda vår valfrihet till verklig frihet för människors skull.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons