Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: 2020 – året när det vände för journalistiken

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Tidningsbranschen har många tuffa år, med minskande upplagesiffror, bakom sig. Men 2020 hände någonting. Det var året när det vände. VLT har ökat sin upplaga med över 1 000 prenumeranter.

Anmäl text- och faktafel

Det fanns en tid när VLT närmade sig 60 000 tidningsprenumeranter. Men det är länge sedan nu och det var också långt före min tid på tidningen. Det var under den tid när människor till vardags inte brukade internet och smarta telefoner. På den tiden fanns Public Service och papperstidningar. Ingenting annat.

Om jag tänker tillbaka till 90-talet, när jag jobbade på Folkbladet Västerbotten i Umeå, kan jag minnas att vi hade upplageframgångar med några hundra exemplar något år. Men många år har passerat sedan dess. Det är helt enkelt länge sedan tidningar firade upplageframgångar.

Under de senaste 20 åren har det nämligen skett en digital – och framför allt mobil – revolution. Den inleddes redan när internet blev vardag för de flesta svenskar, men omvandlingen av mediekonsumtionen förändrades framför allt radikalt när smarta telefoner etablerades fullt ut.

Även om den lokala journalistiken fortsatt varit lika viktig genom alla år har allmänhetens ändrade medievanor inneburit att allt fler har valt bort papperstidningen. Därför har vi inom tidningsbranschen fått se fallande upplagor i varje år under lång tid, detta trots att många fortsatt helst läser sina nyheter i en papperstidning.

Men, någonting mycket intressant och viktigt har inträffat under de senaste åren. Människors betalvilja för digitala medier har nu också förändrats. Många konsumerar sedan ett antal år tillbaka musiktjänster som Spotify och filmtjänster som Netflix. Dessa betaltjänster har uppenbart minskat steget till att även betala för journalistik digitalt.

Behovet av trovärdiga medier som tar ansvar för sina publiceringar har aldrig varit större

Dessutom har behovet av trovärdiga medier, som tar ansvar för sina publiceringar, aldrig varit större. Trovärdiga nyhetsförmedlare behövs inte minst i dessa tider när falsarier och konspirationsteorier sprids på nätet och inte minst i sociala medier. Det har varit mycket tydligt även under den pågående pandemin.

VLT började se en positiv trend redan under 2019 när vi ökade våra läsarintäkter. Detta har fortsatt under 2020 när vi ytterligare har ökat läsarintäkterna jämfört med föregående år och numera har VLT även tillväxt när det gäller antalet prenumeranter.

VLT har 1 048 fler prenumeranter än samma tid jämfört med för ett år sedan.

VLT har ökat den samlade upplagan med 1 048 prenumeranter jämfört med för ett år sedan. Ökningen beror framför allt på en kraftig tillväxt av antalet digitala prenumeranter samtidigt som tappet när det gäller tidningsprenumeranter har minskat kraftigt.

VLT:s framgångar under 2020 är resultatet av hårt arbete från en mycket skicklig nyhetsredaktion med drivna redaktionella chefer, en stark nyhetsdesk samt skarpa redaktörer och reportrar. Jag är mycket stolt över det viktiga arbete mina kollegor gör varje nyhetsdygn.

Men, det är också ett resultat av hängivna läsare, som inte minst gav oss värdefulla synpunkter i den läsarenkät vi gjorde för drygt ett år sedan. VLT:s läsare har därefter fortsatt att frekvent höra av sig med beröm, kritik och synpunkter, vilket jag är mycket tacksam för.

Nu är vi inne i ett nytt spännande nyhetsår. Tack, läsare för att ni är med oss. Fortsätt att komma med era viktiga synpunkter. De är enormt viktiga för oss.

Tre heta

Özz Nujen

Den kände komikern och skådespelaren är gäst i det senaste avsnittet av den podcast jag har med Katarina Graffman. Graffman/Nordström finns där poddar finns.

Amir Kheirmand

Mästerkocken från Västerås säljer en servis i 89 delar på Tradera, allt för att stötta Lokala Hjälpen.

Matilda Plan

Den tidigare bandystjärnan i VSK är ett bevis på att det går att kombinera två idrotter på elitnivå. I måndags tilldelades hon Sportspegelns pris på Idrottsgalan.

Citatet

Ett lyckligt äktenskap kräver att man förälskar sig många gånger och varje gång i samma person.

Mignon McLaughlin (1913–1983), amerikansk journalist och författare.