Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: Året då vi tvingades älska på avstånd

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

2020 har på många sätt varit ett svart år. Men, det finns också något positivt. Detta år har förhoppningsvis lärt oss att inte ta allt för givet.

Anmäl text- och faktafel

Ni som känner till mina musikaliska preferenser vet att dansbandsmusik inte står högt i kurs i det Nordströmska hemmet. Trots det är det dansbandet Vikingarna, med smörsångaren Christer Sjögren i spetsen, som jag vid valda tillfällen har tänkt på under året.

1990 släppte nämligen Vikingarna låten "Kan man älska nån på avstånd". 30 år efter att låten släpptes vet vi att det är så. Vi har helt enkelt tvingats inse att det är så. Vi har tvingats avstå så många viktiga fysiska möten med andra människor, både yrkesmässigt och privat.

I den nämnda dansbansklassikern finns dessa rader:

"Ja, då känner jag en längtan

Att få krama dig så hårt

Tänk vad enkelt det var innan

Och nu är allt så svårt."

Jag trodde inte att den dagen skulle komma när jag refererade till en dansbandslåt i en krönika, men just dessa textrader säger så mycket om 2020.

Allt vi tidigare tog för givet har under detta år plötsligt blivit så svårt, för att inte säga omöjligt. Det föder en längtan hos oss alla. Vi vill leva mer normalt och framför allt krama våra nära och kära. Vi människor är sociala varelser. Vi alla behöver närhet.

En av mina döttrar bor i Australien. Det är allt för länge sedan vi träffades nu. En normal jul hade vi kunnat åka till henne. Hon hade kunnat fira jul här hemma. Nu blir det inte så av kända skäl. Det är förstås inte säkert att vi hade träffats även en normal jul, men vetskapen om att det inte ens finns en möjlighet detta år är smärtsam.

Men, ja. Man kan älska någon på avstånd – och det är trots allt tur att vi lever i en digital tid när det är lättare att nå varandra rent tekniskt.

Värst är det ändå för alla som sedan tidigare är ensamma och isolerade, de som inte har någon som ringer och ingen som bryr sig.

Jag hoppas att detta år av pandemi har lärt oss vikten av att ha kontakt med andra människor, trots att vi inte kan träffas. Jag hoppas också att vi har lärt oss att inte ta allt för givet, vilket vi människor tyvärr allt för ofta har en tendens att göra.

Vi kommer att få leva med pandemin ett tag till, men det kommer ljusare tider. Det kommer en tid när vi åter kan leva mer normalt, när vi kan kramas som tidigare. När vi kan skratta och umgås och leva fullt ut.

Låt oss då komma ihåg det förunderliga och fantastiska i det. Man kan älska, även på avstånd, men det är ingen självklarhet. Livet, kärleken och vänskapen är gåvor som vi aldrig någonsin ska ta för givet.

TRE HETA

Jan Smedjegård. Årets västmanlänning har utsetts. I år blev det region Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård, som överraskades av VLT genom ett videosamtal.

Maja Nilsson Lindelöf. Västeråsaren och influencern som gör mycket som är viktigt för välgörenhet. Hennes bössa samlar in miljoner till Musikhjälpen.

Gabriel Kangas. Tänk dig att göra debut i hockeyallsvenskan när du är 17 år. Tänk dig att dessutom göra mål efter bara några sekunder. Gabriel Kangas är en talang i Västerås IK.

CITATET

Du kan ge utan att älska, men du kan inte älska utan att ge.

Amy Carmichael (1867–1951), brittisk missionär.