Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: Att inte publicera är också en viktig del av journalistiken

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Det är enormt viktigt med publicistiskt mod. Lika viktigt är det med publicistiskt tålamod. Faktum är att journalistik till stor del även handlar om att inte publicera.

Anmäl text- och faktafel

VLT:s duktiga journalister har ständigt flera olika nyhetsuppslag på gång. Dessa initieras dels genom egna journalistiska undersökningar, dels genom de tips vi får. VLT får många tips, vilket jag är mycket tacksam för. Vid ett flertal gånger leder emellertid inte tipsen till någon publicering.

Under ett nyhetsdygn på en redaktion fattas ständigt många både mindre och större beslut. Besluten består inte minst i sedvanlig nyhetsvärdering. Somliga nyheter jobbar vi hårdare med än andra, beroende på hur nyhetsläget ser ut för stunden. Andra jobb och tips får ligga och vänta.

När VLT och andra seriösa medier inte går vidare med tips kan mindre seriösa tipsare bli otåliga. När beslut fattas om att inte publicera är kommentarer som att vi inte vågar publicera, att vi mörkar eller förvrider sanningen numera klassiska. Det stämmer inte överens med verkligheten.

Det är, som sagt, viktigt med publicistisk mod. Journalistiken måste också alltid vara konsekvensneutral. Den ska vara faktagranskad, den ska givetvis vara sann och de publicistiska besluten ska också fattas efter de medieetiska riktlinjer som alla seriösa medier förhåller sig till.

Det är inte ovanligt att halvsanningar, eller falsarier sprids i olika Internetforum

Men, där finns också det publicistiska tålamodet som en lika viktig del.

Det är inte ovanligt att halvsanningar, eller rena falsarier sprids i olika Internetforum och på sociala medier. Det är tyvärr inte heller ovanligt att dessa delas vidare av personer, som antingen inte källgranskat budskapet eller som vill hetsa andra i politiska syften.

Dessa falsarier eller halvsanningar följs i regel av meningar som “...och medierna tiger som vanligt.” Det många uppenbarligen bortser ifrån är det faktum att seriösa medier, istället för att sprida rykten vidare, undersöker sanningshalten. Det är nämligen inte ovanligt att historierna helt enkelt inte är sanna. En av dessa historier, den om mordet på Tommie Lindh, skrev Oísin Cantwell mycket bra om i Aftonbladet för en tid sedan.

Jag citerar Cantwell och hans inledning av kolumnen:

“Mordet på Tommie Lindh är ett förfärligt brott. Men tragedin är också en berättelse om skillnaden på journalistik som tar ansvar och främlingsfientliga skräpsajter.”

De tips som kommer in till VLT kontrolleras alltid av nyhetsredaktionen. Somliga är fullt korrekta och leder till viktiga publiceringar. Somliga håller helt enkelt inte rent journalistiskt. Därför är det inte ovanligt att en reporter på VLT sitter i flera dagar med ett nyhetsuppslag där vi till slut fattar beslut om att inte publicera på grund av att det vid en närmare undersökning visar sig att sanningen är en annan.

Syftet med denna krönika är inte att framställa VLT som felfri. Även VLT och andra medier gör givetvis felbedömningar ibland. Det händer att nyhetsuppslag, som egentligen håller, väljs bort för tidigt i konkurrensen av andra nyheter. Det finns också tillfällen då vi borde ha varit snabbare med publiceringarna.

Men, det är ändå viktigt att ge en bild av det journalistiska arbetet från insidan. På VLT pågår ständigt en febril aktivitet där publiceringar och publicistiska överväganden diskuteras.

Lika viktigt som det är att publicera är det också att i vissa fall avstå publiceringar, eller detaljer i publiceringar, på grund av pressetiska skäl.

Det är så seriösa medier arbetar.

Det är att ta ansvar för journalistiken.

VECKANS TRE HETA

Krister Peterson. Chefsåklagare och förundersökningsledare i Palmeutredningen. Onsdagens presskonferens var het på förhand. Den blev ett fiasko.

Sofia Alfredsson. Västeråsaren ändrade livsstil, gick ner 30 kilo och blev dessutom stor på Instagram, där hon har 20 000 följare.

Michael Jahn. Den 24-årige mittbacken, som fostrats i Djurgården, förstärker Västerås SK:s fotbollstrupp lagom till premiären. Äntligen premiär!

CITATET

Vara beredd att fatta beslut. Det är den viktigaste egenskapen för en bra ledare.

George Smith Patton Jr (1885–1945), amerikansk militär och general.