Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: Även vid en katastrof visar rasismen och dumheten sitt fula tryne

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Vi har nått 2020. Vid det här laget hade jag hoppats att vi hade kommit så mycket längre, men istället känns det ofta som om vi har gått bakåt i tiden. Vi har liksom backat in i en dunkel och mörk tid fylld av dumhet där rasismen växer likt en varböld.

Anmäl text- och faktafel

Under natten mot onsdagen, svensk tid, kraschade ett ukrainskt plan bara några minuter efter att det lyft från Teheran, Irans huvudstad. Ombord på planet fanns 167 passagerare och nio besättningsmän. Samtliga omkom. Passagerarlistan visade, som flera svenska medier skrivit om, att 17 av resenärerna som dog var bosatta i Sverige.

Det här är naturligtvis en fruktansvärd katastrof. Vi borde förenas i det sorgliga och i respekten för de omkomna och deras anhöriga, men tyvärr visar rasismen sitt stinkande tryne även i tragedier. Istället för att kommentera det fruktansvärda, som det egentligen inte ens finns ord för, börjar nämligen somliga att ifrågasätta om de 17 döda som var bosatta i Sverige verkligen är att betrakta som svenskar. Dumhet och rasism i sorglig förening.

Kent Ekeroth. Järnrörsmannen. Ni minns säkert honom – och om någon har glömt honom gör han allt för att bli ihågkommen genom att härja på Twitter och på en SD-vänlig konspiratorisk sajt. Ekeroth var riksdagsledamot för Sverigedemokraterna mellan 2010 och 2018. Han blev också ledamot av Justitieutskottet och suppleant i EU-nämnden fram till järnrörsskandalen, som Expressen avslöjade 2012. Han satt emellertid kvar som riksdagsledamot fram till valet 2018.

Efter tiden som riksdagsledamot har Ekeroth både skaffat bostad och bildat ett bolag i Ungerns huvudstad Budapest tillsammans med en annan tidigare SD-toppolitiker, Erik Almqvist. Ja, just den Almqvist som också var inblandad i järnrörsskandalen.

Ekeroth har också fortsatt att debattera politik och i samband med flygkraschen i Teheran lade han ut en skärmdump från Sveriges Radio P4 Kronoberg med rubriken ”Flygkraschen i Iran – unga smålänningar bland dödsoffren”. på Twitter. Ekeroth skrev kort ”Smålänningar” följt av ett par smileys.

P4 Kronoberg rapporterade att de båda unga smålänningarna hade kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn och att de hade gått på olika gymnasieskolor i Jönköping. Därmed var de uppenbarligen inte att betrakta som riktiga svenskar eller smålänningar, enligt Ekeroth. Det är svårt att tolka hans tweet på något annat sätt.

Det är en vidrig påminnelse om hur debatten i Sverige ofta ser ut år 2020

Tyvärr är inte Ekeroth ensam om att ha samma brutala jargong, inte minst på Twitter – ett forum som under de senaste åren allt mer förvandlats till en slasktratt för fördummande rasism. Människor har dött i en katastrof, men det som diskuteras är om de omkomna som bodde i Sverige verkligen är att betrakta som svenskar eller inte. Det är en vidrig påminnelse om hur debatten i Sverige ofta ser ut år 2020.

Med goda krafter menar jag inte personer med någon speciell politisk inriktning, om nu någon trodde det

Men, mitt i de bedrövliga ska vi aldrig glömma de många goda krafter som finns, även i gyttjebrottningen på Twitter. Med goda krafter menar jag inte personer med någon speciell politisk inriktning, om nu någon trodde det. Jag syftar på de människor som, oavsett politisk tillhörighet, står upp för demokrati och alla människors lika värde. Personer som kan föra en debatt i god ton, även om den är hård.

Dessa människor högaktar jag. De kommer alltid att ge ljust hopp inför det decennium vi nyss klivit in i.

Tre heta

Elin Fernqvist

När en tjej i stallet blev mobbad startade Elin Fernqvist #tryggmedhästpåhamre. Nu har hon belönats med ”Ridsportens trygghetspris”.

Thomas Askebrand

VSK Fotbolls nye huvudtränare har på allvar dragit igång förberedelserna inför kommande säsong. Jag ser redan fram emot den – och våren.

Gustav Ericsson

VLT:s politiska redaktör Matilda Molander är tjänstledig för studier under våren. Vikarie blir Gustav Ericsson, som VLT-läsarna redan känner till. Välkommen!

Citatet

Det finns inget värre än aktiv dumhet

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), tysk författare, diktare och naturforskare.