Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: Därför tiger vi inte om de förkastliga bilbränderna i Västerås

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

En bil som brinner. Är det den ultimata upploppsbilden efter ett dåd då gärningsmännen enbart vill få uppmärksamhet? Kanske. Trots det bör bilderna publiceras.

Anmäl text- och faktafel

I våras inträffade ett par bilbränder i den stad jag kommer ifrån, Umeå. Polisen misstänkte att bränderna hade koppling till insatser mot kriminella i stan.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet och blev en snackis i Umeå, för i de norra delarna av landet är bilbränder ovanliga. Än så länge.

I Västerås är det annorlunda. Under senare år har Västerås varit en av landets absolut mest drabbade städer när det gäller anlagda bilbränder. Bilbränder har helt enkelt blivit vardagsmat i stan. Den som inte är personligen drabbad suckar enbart numera när det inträffar på nytt, precis som det gjorde i inledningen av detta år.

Västeråsare är, med all rätt, oerhört trötta på bilbränder. Dåden är på alla sätt förkastliga och förskräckliga. Förutom faran orsakar bilbränderna stora kostnader för samhället och för de enskilda som drabbas.

En del läsare tycker att VLT inte bör uppmärksamma bilbränderna. Under de senaste året har några läsare hört av sig om detta. Efter den senaste bilbranden skickade en läsare ett mejl till mig:

"Helt idiotiskt att skriva om bränderna. Tonåringarna lämnar en "tag" som ni gladeligen publicerar som de sedan kan skryta om bland sina vänner", skrev läsaren.

Denne läsare har definitivt en poäng. Det är inte orimligt att tro att de som ägnar sig åt att tända eld på bilar just är ute efter att väcka uppmärksamhet.

Detta måste vi som är journalister ständigt ha i åtanke, men det skulle vara oerhört märkligt om vi struntade i att rapportera om bilbränderna. En journalists uppgift är nämligen att granska, spegla och berätta om samhället i vår tid.

Men, det är också viktigt att medier går på djupet och närmare försöker förklara vilka mekanismer och orsaker som ligger bakom bilbränderna.

Kriminologen Manne Gerell är inne på ungefär samma spår som VLT-läsaren, det vill säga att det handlar om effektsökeri.

– Det ger en mäktigt visuell effekt som medier ofta uppmärksammar. Vissa beskriver det som den ultimata upploppsbilden, säger han till SVT Nyheter.

Somliga hävdar att det främst är invandrarungdomar som ligger bakom bilbränderna, men det dementerar docenten John Öst.

– Liknande studier har gjorts sedan 1920-talet och man kommer alltid fram till samma sak. Det handlar om människor som lever i utanförskap, i hög arbetslöshet och som har väldigt lite kontakt med övriga samhället. Det är aldrig kopplat till etnicitet eller kultur, som många ofta hävdar i olika sammanhang, säger han till SVT Nyheter.

Rättspsykologen Ingela Kolfjord, vid Malmö universitet, är inne på samma linje:

– Bilbränder är ett sätt att visa att man är frustrerad, förtvivlad och förbannad, säger hon till Kvällsposten.

Vad beror då bilbränderna på? I somliga fall handlar det om försäkringsbedrägerier och i andra fall brott mot utvalda enskilda personer. Men, till den absolut största delen handlar det enbart om totalt meningslös skadegörelse.

Känslan av utanförskap. Det är det ord som bäst sammanfattar orsakerna till bilbränderna, om man lyssnar på experterna. Här har det svenska samhället – och Västerås stad – fortsatt en stor och viktig utmaning, för bilbränderna är och har varit ett allvarligt samhällsproblem under många år nu.

VLT kommer självklart att fortsätta att rapportera om detta allvarliga problem. Det är vårt jobb och vår uppgift.

Vi tiger inte.

Vi förskönar inte verkligheten.

TRE HETA

Billy Bergåker. Vd för Almi Företagspartner – och en enormt viktig kraft i Västerås. VLT har utsett honom till den allra hetaste i näringslivet.

Gustav Lindh. Skådespelaren från Västerås syns över allt just nu. Han är utan tvekan en av landets hetaste skådespelare.

Gunilla Edlund Särneskog. Kostymmästare på Västmanlands teater som lever och verkar i ett kreativt – och stressigt – paradis.

CITATET

Vad är det goda med värmen på sommaren, om inte kylan på vintern ger den sötma på vintern.

John Steinbeck (1902–1968), amerikansk författare.