Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: Det är hög tid att resa en staty över hjältarna Pers

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Familjen Pers drev VLT i närmare 100 år. Familjen kännetecknades av framåtanda och publicistiskt mod. Jag tror att få inser hur mycket familjen Pers verkligen har betytt för Västerås – och Sverige.

Anmäl text- och faktafel

Anders Pers (1860–1951) var utgivare för VLT åren 1908–1948. Hans son, Anders Yngve Pers (1902–1985) var utgivare 1948–1972 och sonsonen Anders Harald Pers (född 1934) var utgivare under åren 1978 till 1996.

Det var en artikel av Anders Pers, skriven 1922, som lade grunden till Vasaloppet, men det är inte främst av den anledningen som dessa publicistiska hjältar är värda att hyllas.

Förutom den ständiga utvecklingen av journalistiken är det familjens kamp mot nazism och främlingsfientliga krafter som vi ständigt bör minnas. Det handlar om avgörande publicistiskt mod som än i dag inspirerar oss som arbetar på VLT.

Jag kom till VLT som chefredaktör och ansvarig utgivare i februari 2016. Några månader senare, på pressfrihetens dag 3 maj 2016, gjorde vi en annorlunda förstasida. Jag, kulturredaktören Erik Jersenius och dåvarande politiske redaktören Richard Appelbom skrev också en krönika om familjen Pers och vikten av pressfrihet.

VLT:s förstasida den dagen lämnades tom förutom det dramatiska citatet “När Hitler tar över kommer Persarna att få dingla i sina pressar”. Citatet var hämtat från en intervju i VLT 23 januari 1991 med Anders Yngve Pers hustru, Irma Pers.

Anders Yngve Pers började på VLT 1940, när hans far ännu var utgivare. Andra världskriget skakade världen och både Anders Pers och Anders Yngve Pers var starkt publicistiskt drivande och stod upp mot nazismen och för yttrandefriheten.

Anders Yngve Pers var uttalad antinazist och gjorde under sina år på tidningen VLT till en av de mest renommerade tidningarna inom den svenska landsortspressen.

Under andra världskriget fanns tyskvänliga strömmar även i Sverige. Tysk propaganda spreds. Den brittiska legionen i Sverige startade vid krigsutbrottet 1939 sitt svenskspråkiga veckoblad “Nyheter från Storbritannien” som en motkraft. Inledningsvis trycktes den förbjudna tidningen på ett mindre boktryckeri i Stockholm. När kapaciteten blev för liten fick familjen Pers på VLT frågan om tryckeriuppdraget. Familjen tackade ja, trots de hot familjen utsattes för av nazistvänliga krafter.

Jag har haft förmånen att samtala med Anders Harald Pers, som var en liten pojke under krigsutbrottet. Han har berättat för mig att han skickades iväg ut på landet för att vara på en säker ort under kriget. VLT:s tryckeri och övriga familjen Pers var nämligen inte i säkerhet. VLT tvingades spika brädor på tryckhallsfönstren och dessa barrikaderades även med sandsäckar.

Hela VLT:s redaktion värnar yttrandefrihet, demokrati och alla människors lika värde

Dessa modiga och viktiga gärningar under kriget inspirerar oss på VLT även i dag, år 2020. VLT:s ledarredaktion är obunden liberal. På nyhetsplats har VLT ingen politisk färg. Hela VLT:s redaktion värnar yttrandefrihet, demokrati och alla människors lika värde. Även om förutsättningarna är helt annorlunda i dag är vikten av publicistiskt mod dessutom fortsatt minst lika viktigt i vår tid,

För några dagar sedan skrev kolumnisten Nathan Schachar på Dagens Nyheters ledarsida. I sin krönika nämner han familjen Pers hjältedåd och konstaterar att det ännu inte finns någon staty som föreställer dessa i Västerås.

Nu finns glädjande nog ett förslag om att resa en staty från kommunalrådet Jesper Brandberg (L) – och det är hög tid att det nu äntligen blir verklighet.

Familjen Pers är hjältar. Den förtjänar denna eviga hyllning.

Tre heta

Matilda Molander

VLT:s politiska redaktör är tillbaka efter sin tjänstledighet. Under våren har hon skrivit en intressant kandidatuppsats om ledarskapet inom tidningsbranschen.

Nergiz Nora Westerbergh

Västeråsare och tidigare medarbetare på VLT. Nu arbetar hon på Sveriges Television och har avancerat till rollen som onlinechef.

Kim Norman

Det görs många imponerande insatser i Västerås. Fyra hjältar var nominerade. Flest röster fick Kim Norman, en mycket värdig vinnare av titeln Årets vardagshjälte i Västerås.

Citatet

Mod är att aldrig låta sina handlingar påverkas av fruktan

Arthur Koestler (1905–1983), brittisk författare.