Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: Det här är inte värdigt, Kallsäby

Artikel 82 av 83
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Var försiktig med orden, VLT. Annars kommer den mäktige politikern att agera. Ungefär så tycks centerpartisten Lars Kallsäby hotfullt resonera. Det är lågt, det är allvarligt. Det är inte värdigt.

Anmäl text- och faktafel

Bakgrunden är en debattartikel i VLT som publicerades för några dagar sedan. Centerpartisten Lars Kallsäby, som tidigare varit kommunalråd och kommunfullmäktiges ordförande, skrev tillsammans med Gert Wallin, ett svar till mig.

De båda herrarna kallar sig i debattartikeln för "två liberaler som vanligtvis är nöjda med att ha en liberal lokaltidning som stödjer våra värderingar i den politiska debatten". De syftar då på VLT:s ledarsida, som är obunden liberal.

Ok, de är alltså "vanligtvis nöjda". I sin uppenbara okunnighet och brist på respekt för det fria ordet är det osäkert om de ens vet att VLT:s ledarsida förhåller sig fritt och just obundet till de olika politiska partierna.

Därefter kommer det. Det skrämmande magplasket från hög höjd, som verkligen inte är vackert att skåda. Kallsäby och Wallin skriver:

" VLT är en lokaltidning med monopolliknande ställning och mottager nära 30 miljoner kronor i  presstöd från skattebetalarna.

Mot denna bakgrund anser vi att det finns anledning för tidningen att vara försiktig med ett alltför ensidigt ställningstagande i frågan, och dessutom särskilt viktigt med faktagranskning. Att då i slutskedet av pågående valrörelse utnyttja tidningens lokala monopolställning för att på ledarsidan framföra en ensidig och samhällsekonomiskt felaktig analys av flygplatsens ekonomiska betydelse för Västerås skattebetalare blir därför enligt vår uppfattning tveksam."

Det stämmer att VLT har presstöd, men det är inte det väsentliga i sammanhanget. Det allvarliga är vad Kallsäby och Wallin verkligen skriver. Med bakgrund av att VLT har presstöd menar de båda uppenbarligen att VLT ska vara försiktig med vad som uttrycks på ledarsidan. Det vittnar om ett totalt förakt mot pressfriheten.

Vad som skulle vara en "samhällsekonomiskt felaktig analys" har de båda för övrigt inte lyckats precisera.

Det här är inte värdigt, Kallsäby och Wallin. Det tycker för övrigt uppenbarligen inte heller andra liberala politiker i Västerås. I en replik till Kallsäby och Wallin skriver Liberalernas Jesper Brandberg, Anna Lundberg och Bengt-Åke Nilsson följande:

"Vi som undertecknar denna artikel har alla blivit kritiskt granskade av VLT. Vi kan ha synpunkter på faktauppgifter, upplägg och vinklingar i VLT:s rapportering, men vi skulle aldrig komma på tanken att – med hänvisning till att VLT uppbär presstöd – avkräva VLT:s ledarsida att förhålla sig neutral i viktiga politiska frågor."

Det är ord som är betydligt mer värdiga.

Tre heta

Kent Iwemyr

Hallstakonstnärens utställning visas just nu i Köpenhamn. Den är en succé. Redan efter vernissagen hade 16 av 18 målningar sålts till nya ägare över hela världen.

Tilde Engström

18-åringen från Västerås drömmer om att bli jurist, men kanske väntar också en annan karriär. Hon har gått vidare i första rundan av "Idol" 2021.

Fredrik Johansson

Han kom till Västerås IK när han var 20 år. Nu, vid 37 års ålder, lägger hockeylagets lagkapten skridskorna på hyllan. En hjälte tar farväl, men supportrarna lär aldrig glömma honom.

Citatet

Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad.

Martin Luther King (1929–1968).

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips