Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: Döden är som den är – fokusera på livet istället

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Vi alla vet att vi någon gång måste dö. Ändå pratar vi sällan om våra tankar om döden och våra känslor inför det oundvikliga. Blir allt svart när vi dör? Finns det något efter döden? Vi kan tro, men omöjligt veta?
Döden är privat, tabubelagd och också i många fall skrämmande. Just därför borde vi förmodligen oftare prata om döden, men framför allt borde vi prata betydligt mer om det allra viktigaste. Livet.

Anmäl text- och faktafel

De allra flesta har nog sett och läst något alster av tecknaren Jan Stenmark. Han har en säregen collageteknik i sin konst, men det är inte främst den som har gjort honom så populär. Det jag och så många andra främst uppskattar med hans verk är de underfundiga och ofta ironiska texter han adderar till sina bilder.

I en av hans kända teckningar sitter två människor och tittar ut mot ett dramatiskt mörkt vattendrag. Den ena säger ödesdigert: ”En dag ska vi alla dö…”. Den andra svarar obekymrat: ”Alla andra dagar ska vi det inte”. Den bilden och texten är så briljant i sin enkelhet, för den säger så mycket. Det är trots allt inte döden, själva slutet på allt, som är det mest väsentliga i en människas liv.

Min pappa, Stefan Nordström (1935–2015), var professor i biologi. Jag minns honom som filosoferande och djupt insjunken i sina kära böcker, men han älskade också att skriva och att tala inför människor. Han berättade om naturen och dess under. Han kunde prata länge och engagerat om en myras mödosamma slit, om genetik, celler och DNA-spiraler, eller om ett hur ett bi dansar i kupan för att visa vägen till nektar, så att de andra i bisamhället kan navigera rätt till läckerheterna.

I hans målande berättelser upphöjdes en ful skalbagge, eller en slemmig daggmask, till skapelsens krona. Han fascinerades över livets gång. Hur liv blir till och hur liv vissnar, dör, förmultnar och ger näring till nytt liv. Han benämnde döden som det naturliga tillståndet och ingenting en människa bör lägga något större fokus på eller fastna vid. Istället är det livet vi bör fascineras över, sade han. Det är det som är det verkligen förunderliga och märkliga.

Han dog några månader efter sin 80-årsdag. Det var midsommar. Det var den tid när vindarna blir varmare, när naturens dofter plötsligt exploderar efter en lång vinter, när nätterna är som ljusast och naturen är som allra vackrast i norra Sverige, där han levde och verkade. Genom det han förmedlade skänkte han förmågan att se det stora i det lilla. Det kommer jag att vara evigt tacksam för.

I helgen är det alla helgons dag, en helg som varje år firas lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Alla själars dag firas alltid söndagen efter alla helgons dag. Det är en vacker årstid som lyser upp den allt för långa och mörka hösten. Kyrkogårdar runt om i landet fylls av levande ljus i en hyllning till alla som inte längre lever, de kära människor vi saknar. Det är helger för eftertanke om döden och sorgen, men framför allt om livet och de personer som står eller har stått oss nära.

Sorgen efter en person som har dött finns närvarande så länge vi lever. I själva döden och i den svarta sorgen finns det inte någonting som känns fint, men det finns trots allt någonting som är vackert med att minnas de personer som har betytt så mycket för oss. Sorgen är kärlekens pris, som det brukar sägas. Sorgen är helt enkelt en del av kärleken.

Livet innebär att fina människor någon gång dör. Fina minnen lever däremot i evighet.

Tre heta

Merja Uitto

Hennes elvaåriga dotter dödshotades av anonyma mobbare på en skola i Surahammar. Nu ifrågasätter hon med rätta föräldrarnas engagemang. Denna värld behöver fler som är lika modiga som Merja Uitto och hennes dotter.

Aziz Dag

Sverige-vd för Westinghouse som tecknat ett kontrakt i miljardklassen med ett finskt företag. Kontraktet sträcker sig till 2038. Det säkrar jobben för de 850 anställda på fabriken i Västerås.

Patrik Berglund

Bulan, som han kallas, är en hockeystjärna från Västerås. Han hoppade under uppmärksammade former av Buffalo Sabres och NHL. Nu blir han allt vassare i Djurgården – och är dessutom uttagen till Tre Kronor.

Citatet:

Jag är beredd att möta min skapare. Om han är beredd att möta mig är en helt annan historia.

Winston Churchill (1874-1965)