Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: En läsare hörde av sig – tack vare det ändrar vi en märklig tradition

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

När jag ser detta väcks rödstrumpan i mig. Så skrev VLT-läsaren som hörde av sig med det egentligen självklara. Jag är tacksam för det. Efter det mejlet har vi gjort om resultatbörsen på sportsidorna.

Anmäl text- och faktafel

Jag vet inte hur många gånger jag har skrivit det vid detta laget, men det spelar egentligen ingen roll. Det är nämligen värt att upprepas många gånger. VLT har enormt engagerade läsare, vilket är mycket glädjande. Under mina år i denna bransch har jag varit chefredaktör för drygt tio tidningar, men jag har aldrig tidigare upplevt ett lika stort engagemang från läsekretsen som under min tid på VLT.

Därför vill jag ta chansen att säga ett stort tack till er läsare. Det är för er vi finns – och ni gör oss bättre varje dag. Ni är väldigt duktiga på att höra av er med tips, vilket jag verkligen hoppas att ni fortsätter att göra. Ni är också väldigt fina och hör av er med beröm till mina duktiga kollegor. Men, ni är också lika duktiga på att höra av er när ni är kritiska, vilket är exakt lika värdefullt. Alla synpunkter är nämligen lika viktiga för oss– oavsett om de innehåller ros eller ris.

För någon vecka sedan hörde en kvinnlig VLT-prenumerant av sig i mejlform. Hon läste resultatbörsen på sportsidorna och förvånades över att damernas fotbollsresultat alltid presenterades efter herrarnas. ”När jag ser detta väcks rödstrumpan i mig”, skrev hon.

Det hon, med rätta, reagerade på var att herrarnas fotbollsresultat redovisades från Allsvenskan, Superettan, division I och så vidare och först långt därefter kom damernas Allsvenska och följande serier. Läsaren, som förstås har helt rätt i sin kritik, pekade på en gammal tradition som är förfärligt föråldrad.

Jag har jobbat i tidningsbranschen i över 30 år, varav tio år som sportjournalist. Så länge jag kan minnas har resultaten på sportsidorna av någon anledning i regel presenterats efter kön och inte efter division. Det har nog inte på någon tidningsredaktion funnits någon strategi kring att männen är viktigare än kvinnorna, men likafullt är det en märklig tradition – och också faktiskt en aning sunkig sådan.

Tyvärr har vi inte heller på VLT tänkt på detta självklara tidigare. Jag önskar att vi hade gjort det långt innan denna kloka läsare hörde av sig. Men, efter att hon skrev detta mejl har vi nu – till slut – genomfört en förändring på sportsidorna.

Sedan någon vecka tillbaka presenterar vi resultaten efter division och inte efter kön – och för att tydliggöra förändringen sätter vi damerna först. Ni som följer våra resultatsidor i tidningen kan nu se att damerna ligger först när det handlar om fotbollsresultat. Först kommer damernas allsvenska, därefter herrarnas allsvenska och så vidare.

Att presentera serierna på det sättet är inte märkligt i sig,. Det enda märkliga är att vi inte har gjort denna förändring tidigare. Tack vare den kloka läsaren är nu, till sist, förändringen genómförd.

Jag är enormt tacksam för att denna läsare hörde av sig – och för er alla andra som ständigt kommer med tips, beröm och kritik. Ni alla hjälper oss i vår ständiga strävan att vara en så bra nyhetsförmedlare som möjligt.

Tre heta

Mikael Wåhlin

Musiklärare på Växhuset i Västerås. Hans ständiga mål är att entusiasmera eleverna och få dem att förstå det fantastiska med musik.

Joakim Hillding

Den rutinerade stjärncentern är ett enormt viktigt nyförvärv för VIK Hockey inför den kommande säsongen.

Carolin Björnerhag

Hon är inte enbart reporter på Nyhetsmorgon i TV4. Hon har också genomfört ett bungyjump från 700 meters höjd. Blotta tanken får mig att rysa.

Citatet

Alla tänker på att förändra världen, men ingen tänker på att förändra sig själv

Leo Tolstoj (1828–1910), rysk författare.