Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: En seriös journalist driver inte personliga vendettor

Artikel 58 av 59
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

En seriös journalist kan inte ägna sig åt granskning under sin arbetstid och personliga vendettor under fritiden. Det borde vara självklart. Det är det uppenbarligen inte för Fagersta Nyheters Ola Wahlsten.

Anmäl text- och faktafel

Att ett kommunalråd polisanmäler en journalist för ofredande och begär att åklagarmyndigheten ska utfärda ett kontaktförbud mot denne är givetvis oerhört anmärkningsvärt. Det är också totalt förkastligt och bör fördömas av samtliga. Om allt hade varit så enkelt. Just detta fall är mer komplext än så, som Fagersta-Postens chefredaktör och ansvariga utgivare Julia Engström konstaterat i en intervju med Medierna i Sveriges Radio P1.

Allt handlar om det socialdemokratiska kommunalrådet i Fagersta, Marino Wallsten och journalisten Ola Wahlsten. Wahlsten driver en swishfinansierad enmansredaktion via Facebooksajten Fagersta Nyheter – och han gör det ofta bra. Han är uppskattad på orten, en erfaren journalist och en viktig konkurrent till klassiska Fagersta-Posten, men det finns en betydande skillnad mellan de båda medieaktörerna i bruksorten.

Fagersta-Posten har en ansvarig utgivare. Det har inte Fagersta Nyheter. Båda aktörerna ägnar sig åt journalistik, men den ena parten – Fagersta Nyheter – ägnar sig också åt en kampanj uppenbarligen i syfte att svärta ner Marino Wallsten och Socialdemokraterna i Fagersta.

Det hela blir ännu mer komplicerat över det faktum att Ola Wahlsten själv har varit aktiv socialdemokrat och suttit i fullmäktige för partiet under fyra år. Innan dess var Wahlsten för många år sedan journalist på VLT och även chefredaktör på Fagersta-Posten. 2018 lämnade han politiken för att åter gå tillbaka till journalistiken. Han skapade då Facebooksidan Fagersta Nyheter.

Men, vid sidan om sin journalistisk har han också ägnat sig åt att skicka ett flertal grova meddelanden om Marino Wallsten till socialdemokrater i Fagersta. Ola Wahlsten skriver att han hatar Wallsten, han jämför honom med Hitler och han kallar honom en nolla. Wallsten publicerade nyligen ett antal exempel på sin Facebooksida.

Det är alltså inte vanlig hederlig granskande journalistik som fått Marino Wallsten att tröttna och anmäla. Den granskande journalistiken säger Wallsten att han inte har någonting emot. Ingen annan journalist har heller, mig veterligen, mött någon sådan attityd från Wallsten. Det här handlar alltså om någonting helt annat än journalistik. Det handlar enbart om en smutsig och sorglig historia när en person som kallar sig journalist tyvärr missbrukar sin ställning.

Ola Wahlsten ursäktar sig med att det han skrivit är privata meddelanden, men han borde inse att det är en usel ursäkt. En journalist har förstås inte rätt att bete sig hur som helst under journalistisk täckmantel.

TRE HETA

Ingrid Carlberg. Hon är journalist, författare och bördig från Surahammar. Vid högtidssammankomsten den 20 december träder hon in i Svenska Akademien som ny ledamot.

Jens Nylander. Han är en framgångsrik entreprenör i Västerås. Nu köps hans bolag Automile Holding AB upp av Abax i Sverige AB. Jens blir försäljningschef i det som uppges vara en miljardaffär.

Filip Tronêt. Västerås SK tog en enormt viktig seger mot GIF Sundsvall i fotbollens Superetta. Segersiffrorna skrevs till 3–2 och stjärnan Filip Tronêt var inblandad i alla tre mål.

CITATET

Det är vårt ansvar och inte oss själva som vi ska ta på allvar.

Peter Ustinov (1921–2004), brittisk skådespelare, författare och komiker.