Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: Greta Thunberg prisades – och plötsligt trendade Adolf Hitler på Twitter

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Time utsåg i onsdags Greta Thunberg till årets person. Kort därefter trendade Adolf Hitler på Twitter. VLT:s chefredaktör Daniel Nordström skriver om en värld som stundtals är att betrakta som galen.

Annons

Anmäl text- och faktafel

16-åriga miljöaktivisten Greta Thunberg behöver knappast någon närmare presentation i den här krönikan. Efter det att hon under 2018 inledde sin skolstrejk för klimatet utanför Sveriges riksdag har hon inte bara blivit känd i hela landet. Hon är numera ett namn i hela världen.

Den mäktiga rörelse hon dragit igång har förmodligen blivit så mycket större än hon själv kunde ana. Under det senaste året har hon deltagit i ett antal viktiga konferenser. Hon har träffat flera av världens ledare och inspirerat och engagerat miljontals människor världen runt.

Hatet mot henne är på många sätt skrämmande och faktiskt helt obegripligt

Hon har prisats. Hon har hyllats – men hon har också hånats. Främst av män i sociala medier, män som uppenbarligen har förtvivlat svårt att orka lyssna på en ung kvinna som har fått nog och tar ton. Hatet mot henne är på många sätt skrämmande och i faktiskt helt obegripligt.

Jag menar, lever man i den sorgliga förvissningen att det inte finns någon akut klimatkris är det ju trots allt bara att låta bli att lyssna på henne och den stora majoriteten av världens forskare. De som förnekar brukar för övrigt i allmänhet ha svårt att lyssna.

Anrika tidskriften Time har sedan 1927 utsett årets person, eller ”Time Person of the Year”, som utmärkelsen heter på engelska. I onsdags blev det känt att Greta Thunberg får utmärkelsen 2019. Hon är den första svensk som tilldelas titeln och också den yngsta genom tiderna som har fått den.

Det är här som Adolf Hitler kommer in i bilden, för personer som anser sig smarta och som älskar att hata har uppmärksammat att även Hitler har fått samma utmärkelse, 1938. Inte nog med det. Dessutom har Josef Stalin fått den vid två tillfällen. En annan som har fått utmärkelsen är Ayatollah Khomeini. Detta fick skrivbordskrigarna att gå loss på Twitter, vilket innebar att Adolf Hitler plötsligt blev den mest omskrivne personen på mikrobloggen under onsdagskvällen.

Det är ännu ofattbart att en person som Trump, som slirar med sanningen och som nedvärderar andra – inte minst medier, är en av världens mäktigaste män

Det dessa personer uppenbarligen har missat är inte minst att Time ger utmärkelsen till en man, kvinna, organisation eller grupp ”som på gott eller ont gjort det mest inflytelserika bland det gångna årets samtliga händelser.” Inflytelserik är det minsta man kan säga om Greta Thunberg.

Till och med Donald Trump har uppenbarligen känt sig så provocerad av Greta Thunberg att han inte kunnat låta bli att twittra i nedsättande ordalag om henne. Donald Trump. Detta skrämmande skämt till president. Det är ännu ofattbart att en person som Trump, som slirar med sanningen och ständigt hånar och nedvärderar andra – inte minst medier – är en av världens mäktigaste män. Men, det är så det har blivit i en värld som stundtals tycks bli allt mer galen.

Men, Greta Thunberg. Hon står där som en symbol som i sin personlighet är så mycket starkare och modigare än världens mäktigaste man, Donald Trump. Hon symboliserar kraften i viljan att förändra världen till det bättre. Hon står för engagemang. Hon står för framtidstro. Hon är helt enkelt imponerande.

Den ungdomliga kraften i henne vill bittra människor bryta ner bara för att de inte orkar lyssna på det ingen har tvingat någon att lyssna på. Det är djupt sorgligt.

Greta Thunberg är viktig.

Denna värld behöver exakt den kraft hon har.

Tre heta

First Aid Kit

Systerduon lockade storpublik till Stora torget under Musikhjälpens tredje dag – och hyllade Marie Fredriksson. Så vackert.

Olof Gynt

En arkitekt som tidigare ritat flera utmärkande hus i Västerås. Nu har han även ritat det planerade jättehotellet intill polishuset.

Tiina Magnusson

Gnäll och folk som skyller på andra på Facebook fick västeråsaren att agera. Som motkraft startade hon Facebookgruppen ”Säg hej till din granne”, som snabbt har fått tusentals medlemmar i hela världen.

Citatet

Folk hatar dem som får dem att känna sig underlägsna

Lord Philip Chesterfield (1694-1773), brittisk statsman och författare