Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: Jag tror inte på par som påstår att de aldrig har bråkat

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

”Jag tycker att vi bråkar på ett bra sätt”. Orden var enkla, men också så befriande självklara när han uttalade dem. Goda bråk behövs. Egentligen behöver det inte vara mer komplicerat än så i ett förhållande.

Anmäl text- och faktafel

Höstkvällen var svart, samtidigt som den också var så där färgstarkt vacker som en kväll i oktober kan vara. Jag och min gode vän hade varit på en tillställning och kom överens om att ta en öl, som man säger. Alla vet att det ytterst sällan blir endast en öl på en pub, men det låter förmodligen så mycket bättre än att säga att man ska dricka fler än så.

Eftersom vi båda är i samma bransch blev det, som vanligt, mycket prat om medier – men det mynnade även ut i ett fint samtal om livet. Våra liv kretsar väl mycket om våra jobb. Därför handlar våra samtal om livet också till stor del om våra jobb. Jobb och liv. Jobbet som en stor del av livet. Det flyter liksom ihop, men just denna kväll handlade samtalet mycket också om relationer, framför allt de privata.

Samtalet ledde fram till en hyllning av de personer som står oss närmast. De vi älskar. Vi båda kunde konstatera att de lärt oss så mycket mer om livet –och den ibland förtvivlat komplicerade konsten att vara människa – än någon akademisk utbildning någonsin hade kunnat ge.

Vi kom in på bråken i relationer, eller snarare tjafsen. De där som dyker upp med ojämna mellanrum i vardagen när någon inte städat efter sig, glömt någonting viktigt eller bara är allmänt ofokuserad och inte mentalt närvarande när så krävs. Helt enkelt när man egoistiskt inte vårdar sin relation och surmulet möter en fullständigt befogad tillrättavisning med irritation eller tystnad. Det vill säga den typ av beteende som självklart endast leder fram till ytterligare irritation och tjafs.

Jag har en känsla av att sådant beteende främst är särpräglat hos män. Vi män har enligt min uppfattning nämligen betydligt större tendens att bli tysta, glida undan och inte orka ta i det som måste redas ut och vårdas i en relation. Kvinnor är i allmänhet betydligt rakare och bättre på att gå till botten med även det jobbiga. Kvinnor är helt enkelt ofta både modigare och klokare.

Det var när vi talade om de till synes onödiga tjafsen som min vän, apropå sitt förhållande, sade. ”Jag tycker att vi bråkar på ett bra sätt”. Man måste kunna ryka ihop på ett konstruktivt sätt. Man måste helt enkelt prata i en relation, men man måste framför allt också lyssna och man måste vilja förstå för att kunna försonas. En relation utan dialog och diskussion kan rimligen inte få någon näring.

Då och då läser jag reportage om gamla fina par som varit gifta i 50 år eller längre. Vackra kärleks- och livshistorier, men det är inte ovanligt att någon – oftast mannen – i paret förstör stämningen genom att säga: ”Vi har inte bråkat en enda gång”. Varje gång jag läser dessa citat saknar jag de självklara följdfrågorna kring det orimliga i dess innebörd.

För det första tror jag att inte att det är möjligt att under lång tid leva ihop med en annan människa utan bråk. Om det på något sätt ändå är möjligt låter det för det andra som ett fruktansvärt tråkigt och iskallt förhållande, oskönt befriat från hetta. I värsta fall är förstås den ena partnern så hunsad att den inte ens vågar uttrycka sin vilja och mening.

Jag vill förstås inte bråka med den jag älskar. Men, jag är trots allt tacksam för de gånger vi gör det. Diskussioner och meningsskiljaktigheter i en relation hjälper förhoppningsvis en människa att utvecklas, dra lärdom och bli bättre.

Man ska helt enkelt ”bråka på ett bra sätt”.

En sund relation behöver alla former av diskussioner och dialog.

Annars förtvinar den obönhörligen.

Tre heta

Staffan Braw

En sann vardagshjälte som gör Västerås och världen bättre. Genom sitt kloka entreprenörskap har han en ständigt imponerande kraft i sitt välgörenhetsarbete.

Johanna Nordström

En 23-åring från Västerås som fortsätter att göra succé i komikervärlden. Nyligen gjorde hon dessutom debut i TV4:s klassiker ”Parlamentet”.

Maskrosen

Ett ungt arrangörskollektiv som åter vill få Västerås musikscen att blomstra. Alla vi som älskar levande scener och musik applåderar.

Citatet:

Kom ihåg – vi människor snubblar – alla gör det. Det är därför det är så tryggt att gå hand i hand.

Emily Kimbrough (1899-1989), amerikansk författare och journalist.