Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: Kvinnan som ger världen nytt hopp

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Hösten är dyster och förmörkad av pandemin. Men, i mörkret finns också hopp. Donald Trump har förlorat valet – och framför allt sprider Kamala Harris nytt ljus i världen.

Anmäl text- och faktafel

Vi lever i en tid där fyra märkliga år har passerat. Donald Trump är den mest bisarre, elake och egensinnige amerikanske president som världen skådat. Det är ännu lika obegripligt att han ens blev vald för fyra år sedan – och det är ännu svårare att förstå att han ännu har så starkt stöd i vissa kretsar.

Men, nu är snart denna del av världshistorien över – även om vi ännu inte kan andas ut. De närmaste månaderna, fram till att Joe Biden installeras som ny president den 20 januari 2021, är fortsatt riskfyllda, de kan till och med bli de farligaste i USA:s historia, menar flera experter som Aftonbladet citerar.

Till skillnad från mer normala politiker, som har respekt för demokratin och andra människor, accepterar Donald Trump inte en valförlust och han kommer definitivt inte att lämna sin post utan buller.

Men, låt oss inte skrämmas. Låt oss framför allt glädjas över att Trump-eran snart är över. Som ni förstår är jag glad över att Joe Biden vann valet. Allra mest är jag glad över att medmänsklighet, solidaritet och humanism till sist segrade över skrikande självgodhet, förakt och människofientlighet.

Men, allra mest glad är jag över Kamala Harris, USA:s första kvinnliga vice president. Att det har tagit så lång tid för en kvinna att nå den positionen är visserligen skamligt, men oavsett det är det just Kamala Harris som gör att jag känner hopp för världen. Jag hoppas och tror att Kamala Harris en dag också blir president.

Kamala Harris är 56 år gammal, vilket är att betrakta som ungt när det gäller USA och presidenter. Hon är i grunden jurist och är dotter till invandrade föräldrar från Indien och Jamaica, vilket ytterligare är en styrka i hennes position.

När hon tillträder som vice president blir hon den mäktigaste kvinnan i USA:s 244-åriga historia. Kamala Harris har mycket stor del i Joe Bidens valseger och bildar tillsammans med Biden en duo som kommer att göra USA och världen både tryggare och bättre.

Den politiska striden i USA är långt ifrån över

Så, egentligen hade allt känts hur bra som helst – om inte Donald Trump hade suttit kvar ytterligare några månader. Det finns nämligen risk att han kommer att hinna ställa till mycket oreda innan Joe Biden installeras som ny president i januari.

Därför tvingas världen hålla andan ännu en tid. Den politiska striden i USA är långt ifrån över. Men, snart hoppas jag att vi kan blicka mot en ljusare framtid.

2021 har på alla sätt mycket god potential att på alla sätt bli så oerhört mycket bättre än 2020.

TRE HETA

Ana Diaz. 43-åringen växte upp på Bäckby i Västerås. Nu är hon en etablerad artist och en av stjärnorna i TV4:s "Så mycket bättre".

Joakim Ojanen. Han är född i Västerås och numera internationellt erkänd konstnär. Nu återvänder han till hemstaden. Sju av hans skulpturer ska smycka Kajstaden på Öster Mälarstrand.

Nicklas Lidström. Han är en av landets största hockeyspelare genom tiderna. Nu väntar en ny utmaning – i snickeribranschen. Tillsammans med tre kompisar har han köpt anrika Östermalms snickeri i Västerås.

CITATET

Ledarskap är handling, inte en position.

Donald H McGannon (1920–1984), amerikansk tv-legend.