Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: Lyssna på experterna – ryktesspridning och falsarier är ett gift i sig

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Mitt syfte var egentligen att skriva en krönika om ett helt annat ämne, men det gick bara inte. Det känns nämligen omöjligt att inte skriva om coronaviruset, för detta är något som tyvärr tar alldeles för stor plats i våra liv just nu – oavsett om vi är direkt drabbade eller inte.

Anmäl text- och faktafel

Det är bistra tider. Det är helt enkelt trista tider. Den livsluft vi andas känns förpestad. Coronaviruset lurar ständigt runt hörnet. Det tär, det förstör och tar upp enormt stor del av vår tid. Förmodligen har vi hittills endast sett coronavirusets tsunamivågor på avstånd. De har med all sannolikhet ännu inte sköljt över oss med hela sin kraft, men redan nu har jag fått nog. Det är som om det enda liv vi har är satt på paus. Vi kommer att tvingas löpa ett maratonlopp i lera, sörja och virus innan vi når fast mark igen.

Mer eller mindre allt är inställt eller uppskjutet på grund av coronaviruset. Normalt sett längtar jag efter våren den här tiden på året. Nu längtar jag plötsligt till hösten. Jag saknar inte minst upplösningen i engelska fotbollens Premier League och de rafflande slutspelsmatcherna i ishockey som jag så hett såg fram emot. Jag saknar också tillfällen att besöka konserter, bio, andra kulturella evenemang och allehanda folkfester.

Men, man bör förstås inte gubbgnälla. Det finns givetvis så mycket allvarligare saker än de världsliga trivialiteter i livet jag räknar upp. Det är betydligt värre med de ekonomiska kriser som coronaviruset med stor risk kommer att orsaka och viktigast av allt är givetvis människors hälsa. Hälsan måste alltid sättas först. Därför är alla åtgärder, som nu görs, för att minska smittspridningen, förstås nödvändiga. Då får man ta att allt under ett antal månaders tid inte är lika roligt eller självklart som det normalt är.

Ta bara en sak som att planera sommarens kommande semester. Det är i princip omöjligt och inte minst dumdristigt, åtminstone om det handlar om planer på resor till andra länder. Vem vet om det ens är en idé att resa inom Sverige när sommaren kommer? Det bästa är helt enkelt att ta det som det kommer nu. Dag för dag. Vi kan inte sluta leva, men måste fortsätta att hålla våra huvuden kalla och våra hjärtan varma när det gäller omtanken om våra medmänniskor.

Det är både fascinerande och skrämmande att så många nu plötsligt är experter på pandemier

För paniken som omger coronaviruset är i många fall lika oroväckande som pandemin i sig. Ja, det är tveklöst ett allvarligt läge för Sverige och världen – men inga allvarliga lägen blir någonsin bättre av panik och ryktesspridning. Det är både fascinerande och skrämmande att så många nu plötsligt är experter på pandemier och vet exakt vad regeringen och Sverige borde göra och inte göra. Ryktesspridning och falsarier är ett förödande gift i sig.

De som inte minst i sociala medier numera har en massa synpunkter på Sveriges agerande i krisens Sverige är i regel samma personer som också utmålar sig själva som någon form av experter på immigrationspolitik och klimathot. Det är personer som gärna vill misstänkliggöra, sprida konspirationer och misstro mot regeringen och myndigheterna.

Jag har ingen aning om vilka vägval som är de exakt rätta i denna kris, men jag väljer att lyssna på dem som kan så mycket mer om coronaviruset och dess framfart än vad jag givetvis någonsin kommer att kunna. Det enda vi förmodligen kan vara säkra på är att detta kommer att ta tid. Det är lika bra att behålla lugnet och inställa sig på fortsatt bistra tider de närmaste månaderna.

Men, med sunt förnuft och genom att lyssna på experternas råd kommer vi att övervinna även denna kris. Förr eller senare kommer det ett före och ett efter coronaviruset, en tid när solen skiner på nytt och allt blir som förut – eller kanske till och med ännu bättre än förut.

Jag ser fram emot den tiden. Jag önskar att vi var där redan nu.

TRE HETA

Agnes Wold

Professorn som ständigt reder ut myter och sanningar om coronaviurset. I dessa tider är det tur att det finns kloka personer som hon.

Anders Tegnell

"Han är som hjälten i en äventyrsfilm." Så skriver Peter Kadhammar i en krönika i Aftonbladet. Ja, jag håller med Kadhammar: "Ni som skriker på nätet bör skämmas."

Tobias "Zocke" Johnsson

Västeråsaren som samlade in och skänkte material till sjukhuset i dessa kristider. Han hoppas nu på en våg av solidaritet.

CITATET

En kris är ett produktivt tillstånd. Man ska bara avlägsna bismaken av katastrof.

Max Frisch (1911–1991), schweizisk arkitekt och författare.