Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: Nej, VLT ska inte anställa Teljebäck

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Han jämför kulturredaktören Erik Jersenius med August Strindberg. Han tycker att VLT bör projektanställa Anders Teljebäck. Möt VLT-läsaren Leif.

Anmäl text- och faktafel

Leif är en av VLT:s många ständigt aktiva läsare, men han skiljer sig från mängden. Han hör nämligen av sig väldigt ofta och han skriver handskrivna brev, sådana där som man så sällan får numera.

Jag vet att han heter Leif och jag känner också till hans efternamn. Mer än så vet jag inte om honom, för han lämnar varken telefonnummer eller adress. Hittills har jag fått en stor mängd brev där han kommenterar vad som sker i Västerås. Han har också kreativa åsikter om VLT. Han har så mycket att berätta. Han skulle kunna bli en roman, eller ge ut en roman.

Han tycker definitivt att en staty av Anders Yngve Pers bör resas och han föreslår att den bör stå vid korsningen mellan Slottsgatan och Stora Gatan. Han tycker också att VLT bör köpa upp Klippanhusen och bygga om dessa till ett museum om Anders Yngve Pers och VLT:s historia. Leif tycker att museet bör heta "Persgården" och föreslår att jag kontaktar Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg, som Leif tror vill vara med på ett hörn i projektet.

Vidare tycker Leif att VLT bör projektanställa kommunstyrelsens avgående ordförande Anders Teljebäck (S), detta som något slags omvänd medieträning. Eftersom många politiker medietränas tycker Leif att VLT:s reportrar borde träna genom att ställa tuffa frågor till Teljebäck.

Detta är visserligen en kreativ idé, men den kommer förstås inte att bli aktuell. VLT skulle för övrigt inte heller låta Greta Thunberg, eller någon annan aktivist, vara chefredaktör för en dag. Det kommer Dagens Nyheter att göra, vilket enligt min mening är en märklig idé och ett marknadsföringstrick som gränsar till populism. Aktivism och journalistik ska hållas isär. Allt annat skadar journalistiken. Punkt.

Leif berömmer också VLT:s redaktionschef Pasi Hiirikoski och inte minst dennes krönikor om Pride i Västerås. Att VLT samarbetar med Pride tycker han för övrigt är alldeles utmärkt.

Chefredaktören borde gå runt i Västerås med en korvlåda på magen

Han föreslår även vad jag borde göra. Leif konstaterar att det finns för få bänkar i Västerås city. Fler borde placeras ut och på en av dessa bör jag sitta och dessutom vinka till läsarna på en bild på VLT:s förstasida, tycker han.

För få korvgubbar finns det också i stan, menar Leif. Därför föreslår han att jag bör gå runt då och då i Västerås city med en klassisk korvlåda på magen. Ja, det skulle åtminstone vara en udda syn. Det måste jag medge.

En stor favorit för Leif är kulturredaktören Erik Jersenius. Han jämför honom med August Strindberg. Han föreslår också ett samarbete mellan VLT och Dagens Nyheter. Det går ut på att DN:s läsare får ta del av Jersenius texter. I utbyte föreslår han att VLT får publicera Johan Cronemans tv-krönikor.

En annan som Leif hyllar är nöjesredaktören William Holm, som han tycker bör ha titeln nöjeschef. Leif tycker att Holm är så pass bra att chefredaktören bör ge honom en löneförhöjning och dessutom bjuda honom på kaffe och bakelse på stans bästa kafé.

Det har jag gjort, Leif, men Holm har svarat att han föredrar öl. Så, det får bjudas på det istället.

Givetvis utanför arbetstid.

TRE HETA

Claes Tillander. Jag må vara hårdrockare i själ och hjärta, men jag är också i vissa stunder svag för jazz. Därför blir jag glad över att Jazzens Vänner i Västerås andas optimism.

Farmor Greta. Ica Matkassen i Hallstahammar bygger om och får en enklare restaurang. Handlaren Marie Söderberg har inspirerats av sin farmor Greta. Det är fint.

Drazen Andrijevic. VIK Hockey har sannerligen blandat och gett hittills. Supportrarna ger inte upp. En av dem, Drazen Andrijevic, är numera rikskänd efter sina ord "Visa hjärta" framför tv-kamerorna.

CITATET

Jag tror det är ett stort misstag. Sluta gråt, börja rapportera.

Expressens krönikör Alex Schulman om DN:s beslut att låta Greta Thunberg bli chefredaktör för en dag,