Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: Snälla, tänk och ta reda på fakta innan ni kommenterar

Artikel 26 av 30
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Olika åsikter som bryts emot varandra. Det för mänskligheten framåt. Det är därför alldeles utmärkt att alla har möjlighet att säga vad de tycker, inte minst i sociala medier. Det är däremot ett stort problem att så många tycker så mycket utan att tänka först – och utan att ens bry sig om att ta reda på fakta.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Men, det är så debatten har skenat i ett infekterat politiskt klimat i världen och i Sverige. Vi har en twittrande president i USA som spårade ur redan från starten och i Sverige har vi politiker som agerar som i en febersjuk mardröm.

Sverigedemokraternas man i Sveriges Radios och Sveriges Televisions ägarstiftelse, Linus Bylund, tycker till exempel bisarrt nog att enskilda journalister bör straffas och samma partis ledare, Jimmie Åkesson, reser till turk-grekiska gränsen, möter flyktingar och säger att Sverige är fullt och påstår sig tala för hela svenska folket.

Både Bylund och Åkesson agerar på ett hårresande sätt, men de är inte dumma. Det vet nämligen så utstuderat väl att deras agerande piskar upp stämningen hos just de människor som inte tänker efter och orkar ta reda på fakta. De vet att det är just så Sverigedemokraterna ständigt växer.

Liknande människor huserar i sociala medier, bland annat finns de på VLT:s Facebooksida. Det intressanta med de specifika människor jag syftar på är att de frekvent följer VLT via Facebook, men de påstår sig ändå vara helt ointresserade av vår journalistik. De säger att de aldrig skulle kunna tänka sig att bli prenumeranter, men de kommenterar intensivt. Gärna artiklar de inte ens har läst.

I onsdags hade vi till exempel många kommentarer där okunskap, myter och rena falsarier radades upp. VLT tar ansvar även för kommentarerna på vår Facebooksida, men vi uppskattar också diskussion och synpunkter. Det innebär att man gärna får kritisera VLT. Kommentarer som passerar den pressetiska gränsen rensar vi däremot bort. Nej, det är inte censur om nu någon trodde det. Det är att ta publicistiskt ansvar.

Kommentarerna kom främst efter att vi publicerat nyheten om att Imperia Fastigheters vd Niclas Ericsson har åtalats för misshandel. Vi publicerade även en artikel där Ericsson säger att han är oskyldig. Att jag i egenskap av ansvarig utgivare valde att publicera namn och bild på Ericsson och om man tycker att det är rätt eller fel är givetvis en intressant pressetisk fråga som tål att diskuteras.

Ericsson är enbart misstänkt, men han är också en person som har stor makt i Västerås. Han är en prisbelönt företagare och en profil i stan. Att han är åtalad för misshandel anser jag är skäl för namnpublicering, men jag lyssnar naturligtvis gärna på argument från personer som anser att jag fattade ett felaktigt beslut.

Men, då finns också kommentarerna. De ogenomtänkta.

Här är ett exempel från VLT:s Facebooksida:

”VLT har fortfarande inte gett mig namn och bild på de tre ungdomar som misstänks ha huggit ihjäl/hjälpt till att hugga ihjäl den 18-åring som dog i somras i Vasaparken.”

Nej, det har vi inte gjort, trots att det givetvis är en så enormt mycket allvarligare misstanke än det brott Ericsson är misstänkt för. Men, namnpubliceringar grundar sig inte enbart i det misstänkta brottets allvar. Det finns, enligt mig, inget allmänintresse i nuläget att veta vilka dessa misstänkta mördare är. Det finns däremot ett intresse kring en person med makt, som i Ericssons fall.

En annan kommentar lyder:

”Han är ju svensk, precis som jägaren. Då hänger man ut med bild. Omvänd rasism”.

Detta är en person som förmodligen har grundat sin världsbild hos konspiratoriska hatsajter, en person som lyssnat på påståenden om att etablerade medier ständigt skyddar invandrare, men publicerar namn och bild när det handlar om infödda svenskar. Så arbetar inte VLT. Vi gör inte skillnad på människor.

Ytterligare en kommentar:

”VLT är en vänsterblaska fylld med trädkramare”.

Suck. Samma typ av person som har gått på myten att alla journalister har en vänsterpolitisk agenda. Till skillnad från just konspiratoriska hatsajter har inte seriösa medier någon partipolitisk agenda på nyhetsplats. VLT:s ledarsida är obunden liberal. Vår nyhetsredaktion är partipolitiskt obunden.

Detta är några axplock ur debatten i sociala medier i en tid där intressanta och viktiga diskussioner tyvärr allt för ofta trycks undan av allehanda gaphalsar

Jag diskuterar så gärna VLT:s journalistik och de utgivarbeslut jag fattar. Jag lyssnar lika gärna på kritik som på beröm.

Men, samtalen blir så mycket mer givande om personer andas, kontrollerar fakta och tänker efter innan de yttrar sig.

Tre heta

Kjell Höglund

För evigt en av de stora. Nu hyllas hans musik i en rockopera på Bankiren i Västerås.

Jenny Larsson

Hon utsågs til Årets kraftkvinna 2016. Nu är hon ny Sverige-vd för ABB Power Grids.

Nadja Yliluoma

29-åringen från Hallstahammar är med i tv-serien Bonde söker fru jorden runt.

Citatet

Tala i vredesmod och du kommer att hålla det bästa tal du någonsin ångrat

Winston Churchill (1874–1965)