Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: Vi får aldrig glömma John Hron och det högerextrema hotet i Sverige

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Det har gått 25 år sedan John Hron torterades till döds av fyra nazister. Det är ett brott vi aldrig får glömma. Det räcker att påpeka det för att Twitter ska öppna sina stinkande käftar. Debattklimatet år 2020 är akut sjukt.

Anmäl text- och faktafel

I början av detta år hade John Hron blivit 39 år om han hade fått leva. Han blev endast 14 år. Han dog den 17 augusti 1995 vid Ingetorpssjön, belägen mellan Kode och Kareby i Kungsälvs kommun i Bohuslän.

Han befann sig på platsen tillsammans med en vän när fyra nazister, i åldrarna 15-18 år, anlände. Mötet slutade i ett tortyrliknande mord. Nazisterna utsatte John Hron för en lång och brutal misshandel som ändade hans liv.

“Rättsläkaren sa under rättegången att hon aldrig sett något liknande, att det var som om att John blivit påkörd av tåget”, har John Hrons pappa, Antonin, berättat för GT/Expressen.

I sin årsbok lyfter SÄPO särskilt fram det högerextrema våldet som ett hot mot det svenska samhället. “Den våldsbejakande högerextremismen har fått större spridning och dess revolutionära budskap lockar allt fler”, konstaterar SÄPO i årsboken.

Trots det är det allt för få i samhällsdebatten som verkligen bryr sig om detta allvarliga hot. På Twitter, mikrobloggen som allt mer har förvandlats till ett träsk där hatiska mörkermänniskor ständigt skriker sig hesa, finns det däremot människor som provoceras endast av att John Hrons namn nämns.

På 25-årsdagen efter John Hrons död skrev tidigare socialdemokratiska socialförsäkringsministern Annika Strandhäll detta på Twitter: ”Idag är det 25 år sedan den 14-åriga pojken John Hron, mördades av nynazister ute vid Ingetorpsjön i Kode. Glöm honom aldrig.”

Det är förstås en självklar uppmaning, men den möttes av en hatstorm.

För på Twitter kan även det självklart medmänskliga uppröra. Åtminstone somliga.

I stället för att diskutera allvaret i det hot mot demokratin som högerextremismen innebär bombarderades Strandhäll med tweets om mord som utförts av utlandsfödda gärningsmän i Sverige, till exempel morden på Ikea i Västerås för fem år sedan och mordet på Elin Krantz i Göteborg för snart tio år sedan. Somliga började dessutom posta bilder på Elin Krantz döda kropp, av allt att döma i syfte att påvisa att invandrare och den svenska migrationspolitiken är så mycket värre än det hot som de högerextrema krafterna innebär.

Morden på Ikea, mordet på Elin Krantz och en rad andra mord som inträffat de senaste 25 åren är givetvis också förtvivlat och brutalt upprörande. Vi ska inte heller glömma de fallen och de offren, men trots detta är det lika skrämmande som sorgligt att mordet på John Hron, vars grav vandaliserats flera gånger, ännu inte går att lägga fram i en helt vanligt tweet utan att detta vidriga hat börjar pulsera likt en varböld.

Rasism och kvinnohat marscherar fortsatt hand i hand

Vidrigt är för övrigt även hatet mot Annika Strandhäll. Hon är stark, hon är kvinna, hon är vänster. Sådant räcker för att väcka hat hos högerextremister. Rasism och kvinnohat marscherar fortsatt hand i hand – och inte blir situationen bättre av att representanter, som definitivt borde veta bättre, från demokratiska partier hetsar mobben genom att själva skicka gliringar mot Strandhäll.

Vi lever i en tid när samhällsdebatten fullständigt spårat ur, inte minst på Twitter där debatten för länge sedan ruttnat i sin stinkande kloak.

I samma stund som denna krönika publiceras lär det smälla till i min egen inbox. Här sitter jag och tar parti för Annika Strandhäll, en socialdemokrat. De kommer somliga, ni vet vilka, att tolka som att jag är illröd, har partibok och dessutom förmodligen vänsterextrem. Det är tyvärr så det fungerar i de mörkbruna kretsarna i Sverige.

Men, jag suckar, går vidare – och kommer aldrig att glömma John Hron.

TRE HETA

Elvira Johansson

Talangen från Hallstahammar säger att hon alltid har sett musiken som terapi. Inom kort släpper hon sin första EP och säger att det bara är början. Det litar jag på.

Amir Kheirmand

Västeråsare som vann Sveriges mästerkock i TV4 2014. I år ska han tävla på nytt när de allra bästa ställs mot just de allra bästa. Amir lär garanterat göra succé på nytt.

Moussa Traore

21-åringen från Vasalund är ett mycket spännande lån till VSK Fotboll. Mittfältaren blir garanterat en viktig förstärkning i truppen.

Citatet

Bättre att vara hatad för den man är än älskad för den man inte är.

André Gide (1869–1951), fransk författare.