Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Nordström: VLT fälldes – det är ett bevis på att det medieetiska systemet fungerar som det ska

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Under veckan fälldes VLT av Medieetiska nämnden. Det är ett bevis på att det medieetiska systemet fungerar. Jag är stolt att tillhöra det. Det är nämligen skillnad på medier som tar ansvar för publiceringarna och konspiratoriska hatsajter med oansvariga utgivare.

Anmäl text- och faktafel

VLT fälldes för en artikel om ett skolbråk. Såväl Medieombudsmannen, tidigare Pressombudsmannen, och Mediernas Etiknämnd anser att anmälaren har orsakats en oförsvarlig publicitetsskada. Därför klandras VLT för att ha brutit mot god publicistisk sed.

I mitt svar på anmälan har jag uppgett min syn på den aktuella publiceringen. Delar av det återges i den text om fällningen som VLT publicerat.

I övrigt väljer jag att inte kommentera anmälan eller fällningen, vilket jag aldrig gör om inte anmälaren själv ger offentlighet av den. Anledningen är respekt dels för den person som anmält oss, dels respekt för det medieetiska systemet.

När ett medieföretag, som är anslutet till det medieetiska systemet, klandras bör fällningen publiceras snabbt. Kort efter beskedet om fällningen, som offentliggjordes i måndags, publicerades också klandret på vlt.se. Därefter publicerades det i tidningen dagen efter, det vill säga i tisdagens upplaga av VLT.

Hur bör då den artikel som är fälld hanteras?

Det är förstås upp till varje enskild utgivare att avgöra utifrån vilket fall klandret handlar om. När det gäller den aktuella artikeln har jag gjort som jag i regel gör. Den fällda artikeln är inte avpublicerad från vlt.se, däremot är den markerad. Efter ingressen står det att artikeln har fällts med en länk till artikeln som innehåller beslutet om klandret.

Denna fällning är den första för VLT efter att Pressombudsmannen Ola Sigvardsson blev Medieombudsmannen. Fällningen handlar om en artikel som publicerades för över ett år sedan. Först nu kom beslutet. Det är förstås en alldeles för lång process, inte minst för den person som anmäler ett medieföretag.

Jag vet att det arbetas hårt för att förkorta processerna och att den så kallade ärendebalansen för Medieombudsmannen numera är betydligt bättre. Medieombudsmannen agerar i regel snabbt. Det är besluten hos Medieetiska nämnden som brukar drar ut på tiden, inte minst på grund av att det är svårt att hitta mötestider i de respektive ledamöternas späckade scheman.

2017 var VLT den tidning som fälldes flest gånger av samtliga tidningar i Sverige. De artiklar som fälldes det året var publicerade 2016 eller tidigare. Detta är således den första artikel i VLT som fälls efter 2017 – även om VLT fortsatt årligen ligger i toppskiktet när det gäller anmälda artiklar. Att många anmäler VLT kan givetvis ha flera orsaker, men en är given. Vi underlättar nämligen för våra läsare att anmäla oss genom att vi i våra artiklar digitalt har länkar till dels "rätta text- och faktafel", dels för att anmäla publiceringar.

Det svenska medieetiska systemet är något att värna och vara stolt över

Hur god eller bristande är då VLT:s pressetik? Det är en fråga som förstås var och en får bedöma.

Jag konstaterar att det är bra att personer som känner sig kränkta över en publicering anmäler VLT. På sätt prövas publiceringarna av opartiska instanser, det vill säga Medieombudsmannen och Medieetiska nämnden. Att VLT anmäls, frias eller fälls visar just att det medieetiska systemet fungerar som det bör.

Pressetik är emellertid ingen exakt vetenskap. Även om ansvariga utgivare för seriösa medier arbetar efter samma etiska publicitetsregler gör olika utgivare olika bedömningar. Det är inget märkligt i sig. Det är som det bör vara. Därför är det också mycket viktigt att det finns en Medieombudsman och en medieetisk nämnd som granskar mediernas publiceringar. Det svenska medieetiska systemet är något att både värna och vara stolt över.

VLT och andra seriösa medier, som frivilligt anslutit sig till det medieetiska systemet, har ansvariga utgivare som just tar ansvar för publiceringarna. Det är den stora skillnaden mot det jag kallar konspiratoriska hatsajter. Dessa har en tydlig politisk och tyvärr ofta vilseledande agenda och tar inte heller ansvar för sina publiceringar. På nätet finns många så kallade oansvariga utgivare, som inte drar sig för att publicera hatiska och rasistiska inlägg och konspirationsteorier.

Därför kommer här en extra påminnelse. Tänk kritiskt. Källgranska. Det krävs i Internets ofta skrämmande djungel.

Tre heta

Frida Rosell

Hon är stjärna i VästeråsIrstas handbollslag. Nu är hon dessutom uttagen till landslaget. En dröm går i uppfyllelse.

Johan Eliases

Han är regionchef på Ung Företagsamhet i Västmanland, som ständigt skördar nya framgångar. Vi snackar SM-guld.

Maria Björkman

Redaktör för gratistidningen VLT Stadsliv. Fjärde numret gavs ut i veckan, lika snyggt paketerat och läsvärt som alltid.

Citatet

Ingen snöflinga i lavinen känner sig ansvarig

Stanislaw Jerzy Lec (1906–1966), polsk författare.