Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Danius om kritiken mot könsfördelningen

Statistiken kan, och kommer att, bli bättre. Det skriver Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius på sin blogg med anledning av den massiva mansdominansen bland årets Nobelpristagare.

Blogginlägget är en kommentar till en artikel i ämnet som Dagens Nyheter publicerade i helgen. I år och i fjol var 100 procent av pristagarna män och Danius konstaterar att statistiken är nedslående även när det gäller litteraturpriset, som i år gick till Kazuo Ishiguro.

"Sedan 1901, då Nobelpriset delades ut första gången, har totalt 14 pristagare i litteratur varit kvinnor. Det är inte mycket att skryta med, skriver hon men konstaterar att andelen kvinnliga pristagare har ökat och att det "går åt rätt håll".

En jämnt fördelad statisk är däremot inget självändamål, enligt Danius:

"Det enda Akademien bryr sig om är kvalitet, oavsett vem som skriver, och det är skälet till att banbrytande författare som Toni Morrison, Nadine Gordimer, Herta Müller, Alice Munro och Svetlana Aleksijevitj – för att bara nämna några – hör hemma i Nobelprisets historia", skriver hon.