Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Danska kriminalen hör de mordhäktade om femtio inbrott!

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

De båda män som misstänks för mordet på västeråsaren Rolf Stålhammar gjorde omkring femtio (!) inbrott i Danmark innan de reste in i Sverige.

Två kriminalassistenter från Sæby anländer på tisdag till Västerås för att höra de två häktade om de många villa- och sommarstugekupperna.

Mordpolisen försöker nu närmast få fram vem av männen som slog minst två slag med statyetten mot Stålhammars huvud innan strypningen skedde. Den 28-årige schweizaren påstår att det var den tyske sjömannen. Och denne säger att det var schweizaren. Polisen hoppas att ytterligare en färgfilmad rekonstruktion med den 30-årige västtysken skall klargöra vem som ljuger.

I och för sig är "statyett-avsnittet" av mindre betydelse. Slagen orsakade visserligen flera skador men kan inte ha varit dödande. Det ödesdigra strypgreppet har erkänts av sjömannen, som dock förnekar att han dödade Stålhammar. Schweizaren medger att han höll i offret. Polisen vill klarlägga hur rånmordet i villan vid Vallgatan gick till i detalj och ägnar därför åtskillig tid till "statyettförhör".

En rättsläkare från Uppsala har gjort ytterligare ett besök i Västerås och undersökt den dödes skador i huvudet. Detta närmast för att polisen skulle kunna avfärda en teori om att gärningsmännen använt andra tillhyggen än statyetten.

Det anses nu klarlagt att Rolf Stålhammar var död när männen lämnade villan framåt midnatt. Schweizaren har också uppgivit detta vid förhören.

Västtysken däremot hävdar att Stålhammar levde. Båda två tycks i varje fall ha försökt intala sig själva och varandra att rånoffret fortfarande var vid liv. Det förklarar bindningen med slipsar och de övriga arrangemang som gärningsmännen vidtog innan de flydde från villan.

De båda männen visste mycket lite om Sveriges geografi.

De var helt övertygade om att flykten norrut mot finska gränsen skulle kunna klaras av under natten och de räknade optimistiskt med att vara ute ur landet när Stålhammar påträffades på morgonen.

Både schweizaren och västtysken har vid förhören sagt att de blev förvånade över de långa avstånden. Om männen fattat att de skulle ha åtskilliga timmars körning kvar när västeråsaren hittades, hade de sannolikt falskskyltat offrets vita Saab eller "bytt" bil.

Polisen har ännu inte fått ens preliminära utlåtanden från Statens kriminaltekniska laboratorium, som undersöker de spår som säkrats i Iggebyvillan och de misstänktas kläder. Man räknar inte heller med att den tekniska undersökningen gett något av avgörande betydelse.

Den mördade Rolf Stålhammar jordfästs i dag, lördag, i Västerås. Gravsättningen sker senare i Borgholm.