Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför anser tingsrätten att Johanna Möller var hjärnan bakom sin makes död

 
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

Johanna Möller bedöms som skyldig till anstiftan till mord på sin make Aki Paasila. Enligt tingsrätten går det inte att säga säkert om hon var gärningsman eller medhjälpare, men rätten slår fast att det var hon som planerade mordet, som skedde genom drunkning eller kvävning.

Tingsrätten skriver att Johanna Möller vid flera tillfällen bett anhöriga att skada eller mörda sin man Aki Paasila under 2015 samt att hon kan ha känt till att hennes man träffat en ny kvinna – ett förhållande som Aki och de nya flickvännen ska ha varit öppna med. Enligt tingsrätten ska hon också ensam ha tecknat en livförsäkring i IF på sin man. Dessa omständigheter har haft betydelse i tingsrättens bedömning.

I domen som släpptes under måndagen i Västmanlands tingsrätt står även att läsa:

"Även ett antal andra omständigheter som framstår som mycket besvärande för Johanna Möller har framkommit. Exempelvis kan följande nämnas. 1) Johanna Möller kom uppenbarligen att lämna olika besked till olika personer om hur Aki Paasila hade dött. Mamma Möller har berättat att hon fick uppgiften att Aki Paasila dött i Stockholm på grund av hjärtfel. XX har omvittnat att han fick uppgiften att Aki Paasila hade dött av en överdos efter att ha kommit till Granliden berusad och blivit utkörd av Johanna Möller. "Flickvännen" har omvittnat att Johanna Möller skrev till henne att Aki Paasila troligen hade dött av en överdos. Aki Paasilas arbetsgivare har omvittnat att han fick uppgiften att Aki Paasila drunknat. Johannas syster har berättat att hon fick uppgiften att Aki Paasila dött till följd av ”något med hjärtat”. Arbetspartnern till Johanna har omvittnat att Johanna Möller till henne förklarade Aki Paasilas död med ”att man inte skall vara full och bada”. Tidigare sambo till Johanan Möller har omvittnat att han fick uppgiften att Aki Paasila hade ”trillat ned från en byggnadsställning i Stockholm på grund av hjärtfel”.

2) Mamma Möller har berättat att hennes tanke när hon fick vetskap om att Aki Paasila skulle ha drunknat vid Granliden var att ”det var nog ingen vanlig drunkning”.

3) XX har omvittnat att Johanna Möller, när han och hon diskuterade Aki Paasilas, död visserligen förnekade att hon hade mördat Aki Paasila men samtidigt skrattade och sade sig ha för avsikt att ”åka hem och dricka bubbel”.

4) En dotter till Johanna Möller har omvittnat att hon, efter att hon blivit uppringd och kallad till Granliden den 8 augusti 2015 därför att Johanna Möller ”behövde stöttning” tänkte för sig själv att Johanna Möller ”nu hade lyckats”. Hon har också omvittnat att Johanna Möller efter någon dag uppmanade henne att till Göran Möller och hans fru säga att Aki Paasila hade dött av förstorat hjärta och hittats i lägenheten.

Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att det måste kunna hållas för visst att Johanna Möller var inblandad i mordet på Aki Paasila. Eftersom det inte blivit klarlagt exakt hur Aki Paasila mördades och inte heller om det fanns några andra personer på Granliden än Johanna Möller, Aki Paasila och tvillingarna går det inte säkert säga att Johanna Möller agerade på ett sätt som gjorde henne till gärningsman eller ens medhjälpare. Däremot måste hon i vart fall ha anstiftat mordet.

Johanna Möller skall alltså dömas för anstiftan av mord."