Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är designdroger så farliga

"Det är opålitligt: du vet inte vad du får."

Robert Olsson, chef för Beroendecentrum Västmanland, varnar för riskerna med syntetiskt framställda droger, så kallade designdroger, dit Spice räknas.

-Tänk om det inte ens är Spice denna gång, att det bara står Spice på påsen. Det är dilemmat för dem som tar syntetiska droger: de vet inte vad de tar.

Robert Olsson har sett det förr. Bland annat med MDPV, som tillhör samma grupp av droger.

-Västerås fick ett stort lass av MDPV som gjorde varenda en tokig trots att det hade gått ett halvår sedan de började ta MDPV och hade lärt sig dosera. Det var ett dåligt parti.

Hela vår akut fylldes och hela den stora akuten fylldes av människor. De var helt galna, de blev psykotiska: en tog en hammare och slog sönder vårt väntrum: han satt helt lugnt framför oss innan han plötsligt exploderade. Vi sövde ner honom och när han vaknade fattade han ingenting: kom inte ihåg någonting.

En annan fara med syntetiska droger är att de är starkare, vilket ökar risken för överdosering.

Spice ger ett rus som liknar det av cannabis. Med en tydlig skillnad.

-Spice är mycket starkare än hasch.

Syntetiska droger skapar problem för vården och för missbruksvården. Det är svårare att diagnosticera, utreda och behandla en person som använder syntetiska droger.

-Syntetiska droger och läkemedel ersätter traditionella narkotiska preparat och droger: det är det som gör oss oroliga.

Robert Olsson uppger att blandmissbruk är vanligt, vilket ökar riskerna. De unga personer som dog av MDPV för några år sedan visade sig i de flesta fall ha blandat drogen med andra narkotiska preparat, läkemedel eller alkohol.

Syntetiska droger skapar också problem när påverkade personer behöver läkarvård.

Beroendecentrum Västmanland blir regelbundet uppringda av läkare som vill veta om de törs söva en skadad drogpåverkad person som de fått in för vård utan att riskera att överdosera och döda personen. De syntetiska drogerna syns inte i blodprov vilket gör den uppgiften svår.