Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är likgiltighet ett dödligt vapen

Jag tror att verkligheten skrämmer oss. Det är därför vi många gånger väljer att blunda för sanningen.

Det finns ingenting som är lika påtagligt som att vi har trögflytande rädsla i blodet allihop. Rädsla för den kalla verkligheten och all den brutala orättvisa som existerar utanför vår vardag. Det är därför vi obetänksamt ignorerar dem som behöver oss i vår omgivning och i världen.

Det är alldeles för många människor som mår dåligt, men alldeles för få som agerar. Det finns så många som långsamt bryts ner bit för bit men inte tillräckligt många som sträcker fram en hjälpande hand.

Jag tror att det beror på vår humanitära likgiltighet. Vi byter exempelvis kanal på tv när den visar orättvisa och osolidaritet i världen för att det påminner oss om att vi lever i en värld där vi bara har oss själva att tänka på. Det påminner oss om vår egocentricitet och får skuldkänslorna att trycka under revbenen. Och det påminner oss inte minst om att det finns de som somnar med ett brustet hjärta varje natt. Ändå väljer vi att låta likgiltigheten sätta stopp för vårt agerande.

Jag vet att många kanske inte orkar se verkligheten, för att det gör så ont.

Men för att hjälpa utsatta måste vi våga se.

Så blunda och nollställ dig själv. Öppna sedan ögonen och bejaka världen igen. Och den här gången ska du inte filtrera bort allting som skaver i blickomfånget.

I stället för att ignorera andras lidande – var mottaglig för det. Stanna i stället för att passera förbi. För ingen blundsyn bidrar till förbättring. Våga hjälpa till, våga agera. Det är det finaste en människa kan göra för den här världen.